En riktig Sverigevän röstar inte på Åkesson

Jimmie Åkessons förslag är en attack mot den demokratiska frihet som långsamt byggts upp under flera sekel, skriver Morgan Olofsson.
Foto: MATS ANDERSSON/TT
Morgan Olofsson är riksdagskandidat (L) och tidigare chef för SVT:s "Rapport".
Foto: Orlando G Boström

Det är dags för alla oss verkliga Sverigevänner att inse det hot som Jimmie Åkesson och hans parti utgör mot demokratin. 

SD vill kasta oss tillbaka till den avgrund vi har lämnat bakom oss, skriver tidigare Rapportchefen Morgan Olofsson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Sverige är ett fantastiskt land. Vi har naturresurser, vi har fred, vi har sjukvård i världsklass, vi tillhör världens främsta länder när det gäller innovation och forskning. Vi har uppfinnare, entreprenörer, idrottsmän, diplomater och konstnärer som sprider sina verk från Sverige över hela världen. Och viktigast. Vi har öppenhet, vi har frihet och vi har demokrati.

Jimmie Åkesson – du kallar dig i din bok för "Sverigevän". Men det är av dig och ditt parti som demokratin idag utmanas på allvar. Dina förslag är en attack mot den demokratiska frihet som långsamt byggts upp under flera sekel. Och metoderna känns så väl igen från när jag har sett demokratier förtvina förut. Det är i de första slagen tillvägagångssätten såväl går igen. Först ifrågasätts, beskylls och attackeras medier för att stoppa granskningen av makten. Därefter ger man sig på rättsstaten för att minska skyddet för individer och minoriteter och för att begränsa civilsamhället.


LÄS MER: SD borde oroa varje tänkande människa 


Inom område efter område som har kännetecknat vårt land och byggt Sverige starkt vill du ta stora kliv tillbaka mot den avgrund vi liberaler sett till att vi lämnat bakom oss. För att ta några exempel: 

Mångfalden 

Vårt land har utvecklats tack vare att vi individer tillåtits vara olika. Vi ser varandras olikheter som en källa till utveckling. Och där vi alla med våra olikheter ingår i och omfamnas av att vara svenskar. Där vi alla tillsammans med respekt för varandras olikheter fortsätter utveckla detta vackra fantastiska land framåt.

Du vill se ett isolerat stagnerande land med stängda gränser där bara "riktiga" svenskar är välkomna. I förra veckans utfrågning i Sveriges Radio P1 hävdar du att man måste se den svenska historien som sin egen för att vara svensk. Du och ditt parti inför begreppet "mänsklig essens" som du hävdar är nedärvd hos varje människa – snarlikt rasbegreppet.


LÄS MER: Varför räknas inte judar som svenskar, Jimmie Åkesson?


Jämställdheten

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Vi hade tidigt en av världens bäst utbyggda barnomsorger. Idag har vi en av världens främsta förskolor. Sedan länge är Sverige ett av de bästa länderna att bli förälder i med en välutbyggd föräldraförsäkring. Vi har särbeskattning och en abortlagstiftning som grundar sig i kvinnans rätt till sin egen kropp. 

Du vill backa bandet, du vill inskränka kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar och fokusera på kvinnors och mäns biologiska skillnader istället för att växla upp jämställdhetsarbetet. 


LÄS MER: Jimmie Åkesson: Tiden när Sverige såg mellan fingrarna är över 


Synen på EU och FN 

Sverige är ett litet exportberoende land långt uppe i norr. Tre fjärdedelar av vår varuexport går till Europa och de flesta av våra viktiga handelspartners är länder inom EU. Vårt viktigaste internationella politiska inflytande sker inom ramen för EU.

Du vill lämna EU. En Swexit skulle vara förödande för svenska företag, vår ekonomi och för vårt lands möjligheter att vara med att påverka utvecklingen på vår kontinent. Och med dina invandringspolitiska förslag skulle vi också vara tvungna att lämna FN.

Det är inte vänskap det du vill göra - ett Sverige som är stängt, stagnerat, trångt och andefattigt. Där vi alla ska vara lika, stöpta i samma form. Där jämställdhetskampen skruvas tillbaka flera årtionden. Där en Swexit hotar svenska företags överlevnad. Där en mystisk ”svenskhet” ska avgöra vem som tillhör oss eller dom.

Jag är Sverigevän på riktigt. Jag vill verka för att utveckla detta fantastiska, vackra, rika land. Men det är dags för alla oss verkliga Sverigevänner att inse det hot som Jimmie Åkesson och hans parti utgör mot demokratin. Vårt rättsväsende är i många avseenden alldeles för svagt och vi måste göra mer för att skydda demokratin. Vi behöver därför förstärka våra grundlagar och införa en rättssäker författningsdomstol som skyddar de mänskliga rättigheterna. 

Den 9 september är det val. Varje riktig Sverigevän väljer bort Sverigedemokraternas valsedel.


Av Morgan Olofsson 

Riksdagskandidat (L)

Tidigare utrikeskorrespondent och chef för SVT:s "Rapport"