Från vänster: sjuksköterskorna Charlotta, Anne, Camilla, Viktor, Julia, Emil och Erika.Från vänster: sjuksköterskorna Charlotta, Anne, Camilla, Viktor, Julia, Emil och Erika.
Från vänster: sjuksköterskorna Charlotta, Anne, Camilla, Viktor, Julia, Emil och Erika.
Akutmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala Foto: Emil NordinAkutmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala Foto: Emil Nordin
Akutmottagningen Akademiska sjukhuset i Uppsala Foto: Emil Nordin

Vi orkar inte arbeta mer än vi redan gör

Publicerad

Det nya arbetstidsavtalet gör att vi för vår egen hälsas skull tvingas säga upp oss, skriver sjuksköterskan Erika Kruse och 24 av hennes kolleger på Akademiska sjukhusets akutmottagning. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Akademiska sjukhusets akutmottagning står öppen dygnet runt. Till oss kommer människor i livets alla skeden och ibland i livsavgörande ögonblick. Något tak för hur många patienter vi kan ta emot existerar inte, för våra dörrar står alltid öppna.

Men nu orkar vi sjuksköterskor på akutmottagningen inte mer och väljer att säga upp oss.

Under ett dygn kan vi ta hand om upp till 200 patienter. En ensam sjuksköterska kan ansvara för allt från tio upp till 35 patienter med varierande akuta tillstånd.

Akutmottagningens personal finns tillgänglig dygnet runt och ska hela tiden vara på alerten, arbeta professionellt, vara empatiska och kunna identifiera en kritiskt sjuk patient. Vi finns och står bredvid våra medmänniskor i glädje och sorg.

I dag jobbar vi efter en arbetstidsmodell som genererar mer ledig tid som ersättning för obekväm och psykiskt påfrestande arbetstid - den så kallade poängmodellen.

Vårdförbundet (VF) sa för två år sedan upp detta avtal då man såg negativa effekter i modellen för oss arbetstagare vid föräldraledighet och sjukdom.

Det var ett sätt att tvinga arbetsgivaren till förhandlingsbordet för att rätta till bristerna i denna arbetsmodell.

 

LÄS MER: Vi kan inte längre ignorera att äldre faller 

 

Men trots förhandling har VF och arbetsgivaren, landstinget Uppsala län, inte kunnat enas om en ny arbetstidsmodell. Och nu har avtalsperioden löpt ut.

Detta innebär att personalen kommer får gå tillbaka till den modell som gällde innan poängmodellen, vilket kommer öka personalens arbetstid med mellan 11 till 18 procent.

Personalen kommer också att få mer obekväm arbetstid och sämre ersättning för den. Vi har en arbetsplats som vi trivs på och en bra arbetsmodell vilket har gjort att sjukfrånvaron minskat. Nu kommer troligtvis sjukfrånvaron och stressymptomen att öka igen.

Även platsbristen som råder på sjukhuset påverkar oss. Våra fantastiska kolleger på avdelningarna tvingas överbelägga till dess att sängarna är slut och korridorerna är fyllda till bredden.

När avdelningarna är maximalt överbelagda så måste akutmottagningen även fungera som en vårdavdelning. Väntetiderna blir långa, patientsäkerheten försämras och resurserna räcker inte längre till.

 

LÄS MER: Varje vecka skickar vi hem äldre som inte kan larma 

 

Vi är ungefär 120 personer anställda på Akademiska sjukhusets akutmottagning varav hälften är sjuksköterskor - sjuksköterskor som orkar jobba dygnets alla timmar, alla dagar, året runt. Vi klarar det för vi har en fungerande arbetstidsmodell som vi är nöjda att jobba efter. Vi orkar ta hand om svårt sjuka patienter därför att vi också får tid för återhämtning.

Vi vet vad vi mäktar med, och vi vet också att vi inte kommer orka jobba mer än vi gör nu. Att våra lönevillkor samtidigt ska försämras gör inte saken bättre.

Frågan är om någon av landstingspolitikerna som står bakom detta beslut om nytt arbetstidsavtal har gått ett pass i våra skor och vet vad vårt arbete innebär?

Det är med stor sorg och frustration som akutmottagningens sjuksköterskor nu lämnar in sina uppsägningar efter eget och övervägt beslut. Många kan inte tänka sig ett annat jobb, men orkar heller inte arbeta enligt det kommande avtalet.

Att fortsätta vårt arbete är vår högsta önskan, men nu orkar vi inte längre! Vi tvingas för vår egen hälsas skull, lämna fantastiska kolleger och vårdbehövande patienter.

Frågan är vad politikerna har för plan för akutmottagningen på Akademiska sjukhuset efter vi lämnat i september? Kommer dörrar som alltid varit öppna tvingas stänga?

 

Erika Kruse och 24 sjuksköterskekolleger på akutmottagningen,

Akademiska sjukhuset 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag