Vi måste våga prata om det – för att rädda liv

Frida Franzéns glada utsida säger inte allt om hur hon mår.
Foto: PRIVAT
"Jag som alltid sagt att vill man så kan man, det handlar bara om rätt mental inställning och fokus på rätt saker. Jag skulle ju aldrig bli sjuk!" skriver Frida Franzén.
Foto: PRIVAT

Vi väljer att fortsätta att se på psykisk ohälsa som mentalsjukhus, vita rockar och dåliga skräckfilmer. Men det kan drabba vem som helst. Din mamma, pappa, syster, bror eller bästa vän. 

Vi måste våga prata om det – och rädda liv, skriver Frida Franzén.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PSYKISK OHÄLSA. Du kliver in på jobbet, med nyfönat hår, ett nysminkat ansikte, en kaffe i handen och med ett stort leende på läpparna. Inte en enda människa kan se hur jävla sjuk du är. Ingen kan se hur mycket ångest som finns inom dig, hur mycket sorg du bara vill ska försvinna. Du känner dig så sjuk så att du bara vill skrika ut din ångest i kudden på kvällen, så att du gråter tills du har varken tårar eller snor kvar och allting är så svart så att du bara inte kan blicka framåt. När du mår så dåligt så att du inte kan prata med någon, du vill bara vara ensam, du vill bara försvinna. Du vill inte och du orkar inte mer.

Över tusen självmord om året i Sverige

Ungefär var 36:e sekund tar en människa på jorden livet av sig. Var 36:e sekund. Fundera en stund på den siffran. Bara i Sverige väljer över tusen människor att avsluta sitt liv varje år. Kanske är det din mamma, din son, din livspartner eller din favoritkollega som inte orkar mer. Som ser det som enda utväg från den oövervinnerliga ångesten som slår genom hela kroppen. 

Psykisk ohälsa tar alltså över tusen människoliv ifrån oss i Sverige varje år, den står för flest antal långtidssjukskrivningar i hela vårt avlånga land och ändå drar vi oss för att prata om det? Vi väljer att fortsätta att se på psykisk ohälsa som mentalsjukhus, vita rockar och dåliga skräckfilmer. Svaga individer som inte är sjuka på riktigt. 


LÄS MER: 7 saker som alla deprimerade är trötta på att höra


Vi kan inte förstå hur en människa kan se så välmående ut och samtidigt vara så sjuk. Vi kan inte heller förstå hur en utmattad person inte kan gå upp ur sängen. Det är väl bara att sätta fötterna bredvid sängkanten och ställa sig upp, hur svårt kan det vara? 

Jag har nekat alla som lider ett lyssnande öra

Jag som alltid sagt att vill man så kan man, det handlar bara om rätt mental inställning och fokus på rätt saker! Jag skulle ju aldrig bli sjuk! Jag har aldrig förstått, ens försökt att förstå och nekat alla som lider ett lyssnande öra eller en hjälpande hand. Jag har aldrig förstått att en så sjuk person inte ens vet hur den ska överleva nästkommande tio minuter. Och där har jag stått med mitt stora leende, min positiva och peppande röst och sagt att allting kommer att bli bra igen, lite längre fram, i framtiden. Så länge man är positiv, det är nyckeln till framgång! Att längre fram inte finns hos en så sjuk person, det visste jag inte.


LÄS MER: 5 råd – så hjälper du en vän som mår dåligt 


Om din vän, mamma eller farfar får cancer eller är med om en trafikolycka, då kommer du stå där vid den personens sida till 100 procent. Gör du detsamma vid psykisk ohälsa?

Att finnas där för en sjuk person betyder inte att man ska ge råd eller bara vara positiv. Försök att bara finnas där, visa stöd och lyssna! Fråga inte en person hur den mår om du inte orkar höra svaret. Att handla, hjälpa till att städa hemmet eller bara komma förbi med mat eller sällskap betyder mycket för en sjuk person. 

Alla har olika behov – våga fråga!

Allting känns överväldigande i dessa situationer så bara att hjälpa personen att fatta beslut om vad denne ska äta till middag, hjälpa till med dammsugning, gå igenom post och räkningar eller att tvätta är bara få exempel på saker som gör stor skillnad för en människa i en sådan situation. Att gå ut och ta en fika på stan kan vara alldeles för mycket, erbjud dig att komma förbi med kaffe och gott sällskap en stund i stället. 

Och våga fråga! Alla människor är olika och vill ha olika form utav hjälp och stöd, våga fråga hur personen vill bemötas, vilken typ utav hjälp eller stöd denne vill ha och visa att du alltid finns där. Ha tålamod! En sjuk person orkar sällan ses, ringa eller liknande. Ett sms med orden "jag tänker på dig" kan betyda mycket.

Nu måste tystnaden kring psykisk ohälsa brytas

Det är dags att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa. Våga prata om detta tabubelagda men så otroligt aktuella och viktiga ämne. Det är någonting som drabbar flera stycken i din omgivning, i din familj, i din vänskapskrets, någon på din arbetsplats eller en person från din gamla högstadieklass. Ställ dig frågan hur du hade reagerat om din flickvän, pojkvän, mamma, pappa, syster, bror eller din bästa vän skulle försvinna i stället för att leva? På grund av psykisk ohälsa. Det kan drabba vem som helst. Våga prata och var med och rädda liv.


Av Frida Franzén

Gruppchef


HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU BEHÖVER HJÄLP

Har du tankar om självmord? Känner du någon som mår dåligt?

Har en närstående begått självmord?

Här finns det hjälp att få:


Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

www.mind.se 


Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22


Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se 


BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se 


BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. 

Aktuella öppettider på www.bris.se  


Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad. 


SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.