Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi måste våga prata om hederskultur bland romer

Det är ett enormt misslyckande att ännu en kvinna mördats till följd av att hon följt sitt hjärta. Debatten om mordet har dock alltmer kommit att handla om risken för stigmatisering av romer, skriver Sara Mohammad.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Nadja Blom dog efter att hennes två söner misstänks ha kört ihjäl henne. Motivet tros vara hedersrelaterat.
Foto: HENRIK JANSSON

Två söner misstänks ha kört ihjäl sin mamma på Hisingen i Göteborg. Men i stället för att diskutera hedersförtryck har debatten till stor del handlat om risken för att stigmatisera romer. Beröringsskräck får aldrig göra så att vi går vi miste om att rädda liv, skriver Sara Mohammad på riksorganisationen GAPF.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Två söner misstänks ha kört ihjäl sin mamma och allvarligt skadat hennes nya pojkvän på Hisingen i Göteborg för en dryg vecka sedan. Ytterligare två släktingar misstänks för grovt skyddande av brottsling.

I ett filmklipp som lades ut strax efter mordet säger en av sönerna: ”Så går det i vår familj när man är otrogen, vi lägger dig i graven, inte bara män”. Av mediers rapportering framgår att det hölls en romsk rättegång mot mamman, som sönerna anklagat för otrohet, innan mordet. Åklagaren bekräftar att man utreder hedersmotiv.

Inte förvånad

Visserligen är det för tidigt att dra några slutsatser kring mordet innan utredningen är klar, men nämnda omständigheter indikerar att motivet var att återupprätta familjens heder då kvinnan valt att lämna sönernas pappa och inleda en ny kärleksrelation. 

Att hedersmord sker än i dag är vi på GAPF inte förvånade över. Vi möter dagligen personer som utsätts för hedersrelaterad brottslighet som bestraffning för att de vill åtnjuta sina grundläggande rättigheter.

Fel fokus i debatten

Det är ett enormt misslyckande att ännu en kvinna tros ha mördats till följd av att hon följt sitt hjärta. Debatten efteråt har dock alltmer kommit att handla om risken för stigmatisering av romer. 

Det får mig att tänka tillbaka på diskussionerna efter hedersmordet på Fadime Sahindal 2002. De präglades av beröringsskräck för den kurdiska gruppen och rädsla för rasism, i stället för Fadimes rätt till liv, kärlek och frihet. 

Sedan mordet på Fadime har det hänt mycket i samtalsklimatet, och i dag vågar vi prata om den hederskultur som finns i vissa delar av Mellanöstern. Däremot hör man sällan om hederskultur bland romer. 

Beröringsskräck får aldrig göra så att vi går vi miste om att rädda liv.  

Toppen av ett isberg

Politiker måste sätta ner foten och agera kraftfullt när det handlar om hedersrelaterat våld och förtryck. Hedersmord utgör endast toppen av ett isberg. Flickors och kvinnors liv begränsas och kontrolleras varje dag av släkt och familj, bland annat genom strikta klädkoder och begränsningar kring socialt umgänge och framtida partners. 

Samtidigt riskerar även pojkar och unga män att straffas om de bryter mot hederskulturens manlighetsnormer, till exempel genom att komma ut som homosexuell. Denna problematik måste myndigheter ta på allvar och agera på – innan det är en fråga om liv och död. 

Svensk lag ska gälla alla

Varken alla romer eller alla kurder är hedersvåldsutövare. Hederskultur finns i olika länder och utövas av olika etniska, religiösa och icke religiösa grupper. Två decennier efter mordet på Fadime hade vi dock hoppats att debatten utgick från de utsattas perspektiv, oavsett vem som är förövaren.

Att inte våga se såväl för- och nackdelar hos kulturer och religioner riskerar leda till att flickor och kvinnor med utländsk bakgrund förvägras de grundläggande rättigheter som är givna för andra personer i det svenska majoritetssamhället. Vi kan inte tillåta detta. Det är statens ansvar att sätta individens rättigheter före kulturers och religiösa samfunds traditioner. Svensk lag ska gälla alla!


Av Sara Mohammad

Ordförande och grundare av riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)