Nina Rung, kriminolog. Foto: Viktor MilonjicNina Rung, kriminolog. Foto: Viktor Milonjic
Nina Rung, kriminolog. Foto: Viktor Milonjic
Det vanligaste är att våldet i en parrelation sker i hemmets trygga vrå, skriver Nina Rung. Foto: ShutterstockDet vanligaste är att våldet i en parrelation sker i hemmets trygga vrå, skriver Nina Rung. Foto: Shutterstock
Det vanligaste är att våldet i en parrelation sker i hemmets trygga vrå, skriver Nina Rung. Foto: Shutterstock

Vi måste våga knacka på hos den misshandlade grannen

Publicerad

Den senaste tiden har sexualbrott på festivaler fått stor uppmärksamhet. Det är märkligt att det är relativt tyst om det vanligaste våldet som kvinnor utsätts för – det i hemmet, skriver Nina Rung. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag pratar vi om unga killar som på festival utsätter unga tjejer. Vi pratar om killar som skickar bilder på sina kön till unga tjejer och om att mäns sexualbrott mot unga tjejer ökar. Det är egentligen märkligt att vi fokuserar så mycket på våldet som sker offentligt, medan det är relativt tyst om det som är absolut vanligast – nämligen att en ung tjej utsätts för våld av sin pojkvän i hemmets trygga vrå. 

Tjejer mellan 16 och 34 år är som mest utsatta för våld i sin partnerrelation. När jag utredde grovt våld i nära relation så träffade jag många av de unga tjejer som utsatts av sina något år äldre pojkvänner. Undantagslöst så hade de också utsatts för våldtäkter och annat sexuellt våld, även om de inte anmält det. Också statistiken bekräftar att det är just de unga tjejerna, mellan 16 och 24 år, som är mest utsatta för det sexuella våldet. 

 

De unga män jag under den här tiden träffade, som hade utsatt sina flickvänner för våld, reflekterade aldrig över deras självpåtagna rätt att genom hot och våld tilltvinga sig en känsla av kontroll, makt och sex. En ung man, som var ovanligt pratsam och villig att berätta om sina motiv, berättade för mig att han hade slagit och hotat sin tjej till livet för att "hon skulle välja den rätta vägen, stanna med honom och inte bli en hora". 

En annan ung man fimpade sin tjej i ögat och både sparkade och slog henne blodig för att han inte tyckte hon hade rätt att ifrågasätta hans sms:ande med andra tjejer. Det var bara en av alla gånger han ärrade henne både fysiskt och psykiskt för livet. En annan gång fällde han henne till marken för att sedan sparka och håna henne då hon låg ned. Den gången var hans kompisar närvarande.          

 

Normen för pojkar om att ta för sig när tillfälle ges och att sätta sin egen sexualitet i första rummet, liksom att "ett nej inte alltid är ett nej" leder till djupt problematiska beteenden. 97 procent av alla misstänkta för sexualbrott är män. Enligt Brottsförebyggande rådet begås över 100 våldtäkter om dagen i Sverige. 18 våldtäkter anmäls. De dryga 82 våldtäkter som aldrig anmäls är främst de våldtäkter som sker inom en relation. Är det så konstigt egentligen när normerna kring hur pojkar ska förhålla sig till sex ser ut som de gör? En norm som talar om för pojkar att flickors nej saknar betydelse redan från förskolan, där kvinnors kroppar ständigt sexualiseras i reklam och media och där porren spelar en stor roll i hur sex porträtteras. En kultur som innebär att pojkars och mäns utslag av sexualitet går före kvinnors sexuella integritet.

 

Det är dags att vi gemensamt tydliggör vad för typ av normer vi önskar i vårt samhälle. Jag vill se att civilkurage blir norm –  att agera när man är orolig att någon granne, kollega eller familjemedlem utsätter någon för våld. Jag vill se att vuxna agerar på skolor, arbetsplatser, som grannar och inom idrotten. Att sexistisk och kränkande jargong direkt påtalas och stoppas. 

Jag vill se att unga, genom en sexualundervisning värd namnet, lär sig att fråga personen de vill ha sex med om den vill eller inte. Och om den inte vill, verkar osäker, är för full eller verkar ointresserad så har man helt enkelt INTE sex med den personen. Man utnyttjar inte att någon är full, sover eller är medvetslös. Så enkelt är det. Och det måste vi alla förmedla.

 

Det fanns som sagt kompisar närvarande när den unge mannen misshandlade sin flickvän. De såg också hennes färska skador – utan att agera. Hade de agerat hade hon kanske sluppit ytterligare skador och att leva med sin rädsla. Och han mist sin kontroll. Runt alla de unga tjejer som utsätts för våld finns människor som kan agera och få stopp på våldet. 

Nu i sommar blir ofta våldet värre och det är färre som kan upptäcka det som sker när skola och arbetsplatser tagit semester. Det är då jag önskar att det där civilkuraget kickar in. Att vi som står bredvid, som vänner, kolleger, grannar eller lagkompisar börjar förstå att vi kan bidra till att våldet stoppas och förebyggs. Jag vill att vi ifrågasätter kompisens tilltal, knackar på hos den granne vi är oroliga för och ringer polisen när oron blir stor eller vid pågående våld. Nu när unga tjejers utsatthet debatteras som aldrig förr – låt oss då ta våldet på allvar. Visa att vi vill se en nollvision mot mäns våld och att det börjar med att vi allihop gör vad vi kan för att bidra till att stoppa det. 

 

Nina Rung

Kriminolog och grundare av Huskurage

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag