Kent Persson.
Kent Persson.

Vi måste våga att rannsaka oss själva

Publicerad

Ett tydligt kommunalt perspektiv har ofta saknats i den moderata jobbpolitiken, skriver Kent Persson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De senaste decennierna har nio av tio nya jobb skapats i små och medelstora företag. Det är framförallt inom service- och tjänstesektorn som sysselsättningen har ökat. Allt pekar på att den utvecklingen kommer att fortsätta.

Vi välkomnar att Socialdemokraterna nu börjat prata jobb och företagande. Tyvärr finns det en hel del som tyder på att det mest är tomma ord. Stefan Löfven vet mycket om industrin. Det är bra. Industrin är och har varit mycket viktig för Sverige. Men det räcker inte. För att på allvar kunna driva en jobbskapande politik måste man också se småföretagen och de servicebranscher där många av framtidens arbetstillfällen redan börjat växa fram.

Vad kan Socialdemokraterna och Löfven ge för besked till kaféägarna, städföretagen och snickarfirmorna? Det enda vi vet är att han vill höja deras skatter eller försämra deras förutsättningar. Det är anmärkningsvärt att någon som hävdar att han värnar goda villkor för näringsliv och företagande föreslår skattehöjningar som skulle slå hårt mot företagare och entreprenörer i branscher som växer och skapar jobb.

 

Bara den föreslagna fördubblingen av arbetsgivaravgifterna för att anställa unga skulle kosta svenska företag 16 miljarder kronor. I genomsnitt ökar kostnaden med cirka 30 000 kronor för varje anställd ung. Till detta ska läggas en fördubbling av momsen på restaurang- och cateringtjänster som kommer att innebära en extra belastning på 5,4 miljarder för arbetsgivare inom dessa branscher. Utöver detta vill S försämra ROT- och RUT-avdragen och göra det mindre lönsamt att arbeta genom en föreslagen avtrappning av jobbskatteavdraget. Så tar man varken ansvar för jobben eller goda villkor för människor som arbetar inom exempelvis kunskapsintensiva branscher som kräver en hög utbildningsgrad.

Företagens administrativa kostnader är i dag lägre, skatterna och avgifterna är sänkta med nästan 50 miljarder kronor och trygghetssystemen för företagare har reformerats. Tack vare sänkningen av socialavgifter, ändrade 3:12-regler, ett omfattande arbete med regelförenkling samt införandet av nystartsjobb har villkoren för nyanställningar och sysselsättning avsevärt förbättrats.

Jag tror emellertid att vi måste tillåta oss att vara självkritiska om det verkligen ska hända något. Ett tydligt kommunalt perspektiv har ofta saknats i den moderata jobbpolitiken. En anledning är att stora delar av arbetsmarknadspolitiken avgörs nationellt. Låt mig vara tydlig: Det betyder inte att det saknas möjligheter att göra insatser lokalt för att förbättra näringslivsklimatet. Moderatledda kommuner kommer att behöva axla ett betydligt större ansvar framöver.

Vi kan inte acceptera att onödig byråkrati eller långa handläggningstider står i vägen för utveckling och tillväxt. Kommuner måste arbeta serviceinriktat. En metod är att införa olika typer av tjänste- och servicegarantier. Vidare är regelbundna möten mellan representanter för kommunen och näringslivet ett bra sätt att få dialog och samsyn.

 

God service, hög tillgänglighet och bra bemötande borde dock vara en självklarhet. Frågan är hur många politiker och tjänstemän som är beredda att göra det lilla extra? Jag vill uppmana politiker och tjänstemän i alla moderatledda kommuner att sätta sig ner och på allvar fundera över hur de kan förändra sitt arbetssätt så att det blir lättare att driva företag i Sverige. Hur kan servicen och myndighetsutövningen bli ännu bättre och snabbare? Hur kan upphandling genomföras så att fler småföretag får chansen? Att förbättra attityder och bemötande är ett långsiktigt arbete. Ytterst handlar det om att få lokala entreprenörer och företagare att känna sig betydelsefulla.

I den nya boken " Välståndssamhälle för alla" görs bedömningen att om alla kommuner skulle förbättra sitt företagsklimat i nivå med de bästa kommunerna skulle sysselsättningen i hela landet kunna öka med 275 000 personer. Det om något är en morot för kommunerna. Ett bättre företagsklimat tillåter företagen att växa och våga anställa. Det kan leda till en mer inkluderande arbetsmarknad, bättre integration av utrikes födda, färre unga förtidspensionärer och att fler personer med funktionsnedsättningar får plats på arbetsmarknaden.

Moderaterna måste ta fram en offensiv näringslivspolitik för att kunna utveckla arbetslinjen än mer. Så skapar vi en jobbpolitik som stödjer framtidens näringsliv och som ger bättre förutsättningar för att jobben ska bli fler.

KENT PERSSON

Kent Persson är Moderaternas partisekreterare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag