Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste trappa upp arbetet för eko-maten

Vi förväntar oss att Sverige tydligt lägger fast i den kommande handlingsplanen att ekologisk produktion är ett viktigt verktyg för att uppnå hållbarhetsmålen, skriver Anita Falkenek. På bilden syns eko-grisar från Ängavallen utanför Malmö. Foto: John Alexander Sahlin / TT
Anita Falkenek är vd på KRAV.

Vi har kommit en god bit på väg men det krävs mer verkstad om vi ska uppnå de satta målen om ekologisk livsmedelskonsumtion. Sverige bör haka på Frankrikes femårsplan, skriver Anita Falkenek, vd på organisationen KRAV.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Frankrikes premiärminister har gått ut med en ambition att nu efter EU-valet ta fram en femårsplan för att satsa grönt och accelerera det ekologiska arbetet. Det är något som Sverige bör haka på och kan jobba för både nationellt och i EU.

Den franske premiärministerns slutsats från EU-valet var att EU:s medborgare lyfte fram klimat- och miljöfrågor som ett av de viktigaste politikområdena för EU. Mot denna bakgrund anser han att det nu är dags för en ”ekologisk acceleration”. Det ligger mycket i detta. Utmaningar med klimat och biologisk mångfald kräver såväl gemensamma som specifika insatser.

Krävs mer verkstad för att uppnå målen

Vad det gäller ekologiskt har den svenska regeringen sedan två år tillbaka satt mål inom ramen för arbetet med livsmedelsstrategin. Målen är att 30 procent av Sveriges produktionsareal och 60 procent av livsmedelskonsumtionen i offentlig verksamhet ska vara ekologisk år 2030. 

Med Frankrikes initiativ finns det nu möjligheter att bilda allianser för en ekologisk agenda i EU.

Sverige har kommit en god bit på väg, då 20 procent av produktionsarealen är ekologisk odlad och 38 procent av livsmedelskonsumtionen i offentlig sektor är ekologisk i dag. Men det kommer att krävas mer verkstad för att säkerställa att dessa mål uppnås, och inte minst säkerställa hållbar livsmedelsproduktion som ryms inom de planetära gränserna. Här kan Krav vara ett verktyg för att driva utvecklingen i snabbare takt. 

Grundläggande i Kravs regler är ingen användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, mycket god djurvälfärd samt goda arbetsvillkor. Utöver detta har Krav många regler för att minska klimatpåverkan, exempelvis att alla producenter måste använda förnybar el. Krav har dessutom antagit en ny klimatposition, som innebär att vi kommer arbeta för en omställning till fossilfritt svenskt lantbruk samt fortsätta att aktivt arbeta för ökad kolinlagring i jordbruket. 

Bilda ekologiska allianser

Med Frankrikes initiativ finns det nu möjligheter att bilda allianser för en ekologisk agenda i EU för att möta utmaningarna både på klimatområdet och hoten om en utarmad biologisk mångfald. En agenda för EU och för Sverige nationellt för att säkra en utveckling som ligger inom de planetära gränserna. 

Vi uppmanar Sveriges riksdag och den svenska regeringen att tillsammans med insatser på EU-nivå följa upp förväntningarna och möjligheterna som finns att nu utforma en konkret hållbar och ekologisk livsmedelspolitik.

Vi förväntar oss också att Sverige tydligt lägger fast i den kommande handlingsplanen att ekologisk produktion är ett viktigt verktyg bland flera för att uppnå de hållbarhetsmål som är formulerade i den nationella livsmedelsstrategin. 

 

Av Anita Falkenek 

vd på KRAV