Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi måste sluta ta emot män som hatar kvinnor

Robert Hannah (L).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Om vi ska vända utvecklingen kan vi inte fortsätta ta emot fler moralpoliser bara för att de är flyktingar, skriver Robert Hannah (L). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige har en stolt historia av en human flyktingpolitik, men den har varit  orättvis och genom vår naivitet har tusentals kvinnor utsatts för hedersförtryck. Antalet män som söker asyl i Sverige är betydligt fler än antalet kvinnor. Fördelningen år 2015 var exempelvis 70 procent män och 30 procent kvinnor. Det krävs ingen Einstein för att förstå att det främst är kvinnor och särskilt ensamstående kvinnor som är i behov av skydd under krig.

Den  orättvisa migrationspolitiken har påverkat situationen i många svenska  förorter som präglas av moralpoliser, hedersförtryck och system där  kvinnor, särskilt de som kommit genom anhöriginvandring, hålls hemma av sina patriarkala män. Sverige är ett av de mest toleranta länderna enligt World Values Survey, men de länder som de asylsökande kommer ifrån brukar vara de  minst toleranta. Vi ska självklart välkomna de som vill komma till Sverige, men vi får inte bli naiva. Vi måste bli tydliga mot de som kommer till Sverige att vi inte tillåter parallellsamhällen längre. Vår största jämställdhetskamp i dag är att bekämpa hedersförtryck och moralpoliser i svenska förorter. 

Vår största jämställdhetskamp i dag är att bekämpa hedersförtryck och moralpoliser i svenska förorter.

Om vi ska vända utvecklingen kan vi inte fortsätta ta emot fler moralpoliser bara för att de är flyktingar. Feministiska organisationer som GAPF och Varken Hora eller Kuvad har  länge varnat för hotet mot kvinnors rättigheter i förorten. Som liberalfeminist kan jag inte fortsätta se på när svenska förorter blir mer förtryckande mot kvinnor. 


LÄS MER: Varför kommer så många män till Sverige? 


Dessa politiska åtgärder behövs för att säkerställa jämställdhet i hela Sverige:

En feministisk asylpolitik 

Under 2016 beviljades 44 551 män och 27 020 kvinnor uppehållstillstånd.  Siffrorna talar för sig själv. Jag anser att därför att det svenska  kvotsystemet med 5 000 platser per år enbart ska användas till utsatta flyktinggrupper som  kvinnor, barn, funktionshindrade och hbtq-personer.   

Samhällskontrakt 

Vi ska välkomna de som vill komma till Sverige och starta ett nytt liv  här, men då ska man även acceptera våra grundlagar och syn på  jämställdhet. Jag anser att ett samhällskontrakt ska skrivas på när asylsökande kommer till asylboendet. Kontraktet ska även bekräftas av personer som söker medborgarskap. Kontraktet ska innehålla en beskrivning av våra grundlagar och hur vi  ser på jämställdhet. Skriver man inte på får man inte uppehållstillstånd eller medborgarskap.   

Konsekvenser vid våldsbrott mot kvinnor 

Vi har redan för många svenska män som begår våldsbrott mot kvinnor. Vi  behöver inte fler. Icke-svenska medborgare som begår brott riktade mot  kvinnor ska alltid prövas mot utvisning. Det gäller särskilt om man begår hedersrelaterade brott,  vålds- och sexualbrott eller våld i nära relationer.   

Människor som respekterar Sveriges grundlagar och vår syn på jämställdhet ska tas  emot med öppna armar. Män som hatar kvinnor och hellre vill leva som i Saudiarabien kan söka asyl där istället. Sverige ska vara ett land för män som älskar  kvinnor, inte ett land där män hatar kvinnor.   


Robert Hannah

Riksdagsledamot för Liberalerna

0