Robert Hannah (L).Robert Hannah (L).
Robert Hannah (L).
Foto: ANDERS WIKLUND/TTFoto: ANDERS WIKLUND/TT
 Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Vi måste sluta ta emot män som hatar kvinnor

Publicerad

Om vi ska vända utvecklingen kan vi inte fortsätta ta emot fler moralpoliser bara för att de är flyktingar, skriver Robert Hannah (L). 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige har en stolt historia av en human flyktingpolitik, men den har varit  orättvis och genom vår naivitet har tusentals kvinnor utsatts för hedersförtryck. Antalet män som söker asyl i Sverige är betydligt fler än antalet kvinnor. Fördelningen år 2015 var exempelvis 70 procent män och 30 procent kvinnor. Det krävs ingen Einstein för att förstå att det främst är kvinnor och särskilt ensamstående kvinnor som är i behov av skydd under krig.

Den  orättvisa migrationspolitiken har påverkat situationen i många svenska  förorter som präglas av moralpoliser, hedersförtryck och system där  kvinnor, särskilt de som kommit genom anhöriginvandring, hålls hemma av sina patriarkala män. Sverige är ett av de mest toleranta länderna enligt World Values Survey, men de länder som de asylsökande kommer ifrån brukar vara de  minst toleranta. Vi ska självklart välkomna de som vill komma till Sverige, men vi får inte bli naiva. Vi måste bli tydliga mot de som kommer till Sverige att vi inte tillåter parallellsamhällen längre. Vår största jämställdhetskamp i dag är att bekämpa hedersförtryck och moralpoliser i svenska förorter. 

Vår största jämställdhetskamp i dag är att bekämpa hedersförtryck och moralpoliser i svenska förorter.

Om vi ska vända utvecklingen kan vi inte fortsätta ta emot fler moralpoliser bara för att de är flyktingar. Feministiska organisationer som GAPF och Varken Hora eller Kuvad har  länge varnat för hotet mot kvinnors rättigheter i förorten. Som liberalfeminist kan jag inte fortsätta se på när svenska förorter blir mer förtryckande mot kvinnor. 

 

LÄS MER: Varför kommer så många män till Sverige? 

 

Dessa politiska åtgärder behövs för att säkerställa jämställdhet i hela Sverige:

En feministisk asylpolitik 

Under 2016 beviljades 44 551 män och 27 020 kvinnor uppehållstillstånd.  Siffrorna talar för sig själv. Jag anser att därför att det svenska  kvotsystemet med 5 000 platser per år enbart ska användas till utsatta flyktinggrupper som  kvinnor, barn, funktionshindrade och hbtq-personer.   

Samhällskontrakt 

Vi ska välkomna de som vill komma till Sverige och starta ett nytt liv  här, men då ska man även acceptera våra grundlagar och syn på  jämställdhet. Jag anser att ett samhällskontrakt ska skrivas på när asylsökande kommer till asylboendet. Kontraktet ska även bekräftas av personer som söker medborgarskap. Kontraktet ska innehålla en beskrivning av våra grundlagar och hur vi  ser på jämställdhet. Skriver man inte på får man inte uppehållstillstånd eller medborgarskap.   

Konsekvenser vid våldsbrott mot kvinnor 

Vi har redan för många svenska män som begår våldsbrott mot kvinnor. Vi  behöver inte fler. Icke-svenska medborgare som begår brott riktade mot  kvinnor ska alltid prövas mot utvisning. Det gäller särskilt om man begår hedersrelaterade brott,  vålds- och sexualbrott eller våld i nära relationer.   

Människor som respekterar Sveriges grundlagar och vår syn på jämställdhet ska tas  emot med öppna armar. Män som hatar kvinnor och hellre vill leva som i Saudiarabien kan söka asyl där istället. Sverige ska vara ett land för män som älskar  kvinnor, inte ett land där män hatar kvinnor.   

 

Robert Hannah

Riksdagsledamot för Liberalerna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag