Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi måste skärpa straffen för 15-åringar

I dag utnyttjas barn cyniskt och tragiskt av gängen. Skälet är de oerhört låga straff, sluten ungdomsvård i max fyra år, som barn mellan 15 och 18 kan få, skriver Andreas Carlson (KD).
Foto: PRESSBILD
Polisen var på plats utanför Emporia på lördagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI

I fredags skedde en skjutning mitt i en galleria i Malmö, och en 15-åring har erkänt mord och mordförsök. I dag utnyttjas barn cyniskt och tragiskt av gängen. Vi vill bland annat höja maxstraffet på det som i dag kallas sluten ungdomsvård till 15 års fängelse, skriver Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fredagskväll i Malmö. Skolan har stängt och folk är på väg hem från jobbet. Många tänker börja helgen med ett besök på Emporia. En plats för att slippa den tryckande augustihettan för en stund. Men det som nyss var en lisa från sommarvärmen förvandlades omkring klockan 17 till en mardröm. Mitt bland fredagsshoppare steg en mördare in och avlossade sitt vapen. Panik utbröt och folk flydde för sina liv. Två personer kom inte undan kulorna. En man, enligt uppgift ledare för ett kriminellt nätverk, dog och en kvinna vårdas på sjukhus. En ny gräns har passerats när människor avrättas på köpcentrum.

Gängvåldet slår sönder samhället

Redan nu är antalet dödsskjutningar i år uppe på 45, lika många som under hela förra året. Sedan 2017 har det skett över 1900 skjutningar och fler än 260 personer har dött. Gangstervåldet har tagit ett allt hårdare grepp om Sverige. Fredagens mord skedde i Malmö, men våldet är nu spritt bland alla Sveriges stora och små städer. I Kalmar, Borås, Hörby, Söderhamn och Eskilstuna har folk mördats. Morden blir mer råa, mer hänsynslösa. I fredags skedde det mitt i en galleria under fredagsrusning och gärningsmannen var bara 15 år. Låt det sjunka in. 15-åringar agerar gängtorpeder. Gängvåldet slår sönder vårt samhälle. 

Polisen uppger i sina rapporter om de utsatta områdena att det är svårt för att genomföra sitt uppdrag där, på grund av att kriminella har en så enorm påverkan på lokalsamhället. Vapen, droger och skjutningar sätter skräck i lokalbefolkningen. Den som försöker starta ett företag utpressas. Vanliga människor slår blicken i marken när de kommer hem från jobbet och går förbi tonåringarna som säljer knark på torget.

Att släppa ut en 15-åring efter bara några års ungdomsvård, rakt i famnen på gänget han imponerat på, är inte barmhärtigt. Det är hjärtlöst.

Måste stoppa skjutvapenvåldet

För en ny, borgerlig regering kommer skjutvapenvåldet vara yttersta prioritet. Häromveckan presenterade vi våra fem första åtgärder för att stoppa skjutvapenvåldet.

Vi kommer genomföra en stor straffrättsreform som ska syfta till hårdare straff för gängkriminella. Den ska bland annat innehålla en avskaffad ungdomsrabatt för den över 18, men också en stor reform av straffet för den under 18. I dag utnyttjas barn cyniskt och tragiskt av gängen. Skälet är de oerhört låga straff, sluten ungdomsvård i max fyra år, som barn mellan 15 och 18 kan få. 

Regeringen förvärrade den här problematiken avsevärt när de förändrade ungdomsrabatten för den över 18, utan att ha en tanke på att det satte barn under 18 i en än mer utsatt position. En 18-åring kan nu få livstid för ett brott som en 17-åring kan få sitta max fyra år på ett SIS-hem för. Det är inte rimligt. De senaste åren har flera barn använts som torpeder. Det är oacceptabelt att en mördare kommer ut efter bara några få år. Vi vill därför höja maxstraffet på det som i dag kallas sluten ungdomsvård till 15 års fängelse. Mördare ska inte gå fria. Att släppa ut en 15-åring efter bara några års ungdomsvård, rakt i famnen på gänget han imponerat på, är inte barmhärtigt. Det är hjärtlöst. 15-åriga mördare behöver stöd lång tid framöver. De måste veta att det finns. 

En ensam ros på köpcentrumet Emporia under söndagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Socialdemokraternas arv

Dessutom vill vi höja straffet på en mängd brott typiska för gängmiljön. Grovt vapenbrott borde ge minst fem års fängelse, straffet för rån bör fördubblas till två års fängelse och straffet för bedrägeri till minst ett års fängelse. 

Vi vill förutom det lansera en stor förebyggandesatsning, en social insatsstyrka. När polisens insatsstyrka klivit in i ett område och de kriminella är lagförda måste de följas av den sociala insatsstyrkan. Ungdomar med problem som lockas till brott måste räddas. Föräldrastödsprogram som visat sig mycket effektiva att tidigt ge föräldrar stöd att hantera barn som riskerar missbruk, psykisk ohälsa eller kriminalitet måste finnas i alla landets kommuner. Så hindrar vi att nya 15-åringar blir gärningsmän. Ledargestalter ska låsas in, och de yngre ska aldrig lockas i de kriminellas fälla.

Det här är Socialdemokraternas arv efter åtta år i regeringsställning. En 15-åring har lockats att mörda. Det är 22 dagar kvar till valet. Tillsammans kan vi vända utvecklingen och återupprätta tryggheten.


Av Andreas Carlson

Rättspolitisk talesperson (KD)

Polischefen: "Vi är inne i en grov våldsspiral"