Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi måste sätta stopp för vansinnet med raketerna

Anders Hallgren.
Foto: LASSE SVENSSON
Fyrverkeri gör många rädda.
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

Det är hög tid att förbjuda försäljning av pyroteknik till allmänheten och i stället låta kommunerna ta över ansvaret.

Hundägare och andra kan då hålla sig undan. Vad väntar regeringen på? undrar psykologen Anders Hallgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PYROTEKNIK. Det är dags nu igen. Nyårsraketerna har redan börjat blixtra, fräsa och smälla mellan husen. Som ett krigstillstånd. Men det är bara en föraning av det helvete som bryter ut på nyårsafton och som chockar och skadar många av landets 800 000 hundar och andra husdjur, skrämmer vilda djur och tar död på småfåglar. Det nya året ska "firas" med dunder och brak. Men det handlar inte om att "fira", utan är bara en ursäkt för yngre och äldre alkoholrusiga vuxna män som tycker att det är kul när det smäller. Varje år offrar ett antal barn och vuxna fingrar och händer i raketgudens tecken.

Det är dags att få i väg motioner till våra politiker. De måste respektera att folk är rädda och att brandförsvaret protesterar mot fri pyroteknik. De måste börja lyssna på läkarna som tar hand om skadade och polisen som får extra arbete. Invandrare med krigstrauman chockas återigen. Skräckslagna hundar och katter traumatiseras och vilda djur i skogarna flyr i panik.

Vi måste sätta stopp för denna vansinnets varieté. Kontakta politiker i ditt område och på riksnivå. Är vi många så kan de inte slå dövörat till.

Förbjud försäljning av pyroteknik

Det är hög tid att förbjuda försäljning av pyroteknik till allmänheten och i stället låta kommunerna ta över ansvaret och bestämma att fyrverkerier enbart får skjutas på viss tid och en plats där ingen kan skadas av det. Då behöver ändå ingen gå miste om upplevelsen och känsla av festlighet. Hundägare kan då hålla sig undan och skydda sin hund. Vissa kommuner i Sverige har redan infört begränsningar. Vad väntar regeringen på?

I väntan på att politikerna vaknar: Här är de bästa tipsen på hur du kan hjälpa din hund inför nyårsafton.


• Undvik att gå ut när det smäller. Prata med grannar om, och i så fall vilka tider, de ska avfyra raketer. Be dem hålla koll på sina barn.

• Rasta hunden i god tid innan det smäller (om det går).

• Lämna inte hunden ensam hemma.

• Ta bilen och åk ut på landet en tur med hunden.

• Ta in på ett hotell nära en flygplats. Boka i god tid.

• Skaffa en cd med ljud för träning. Finns på nätbokhandel ("Fyrverkeri, åska och skott – ljud för hundträning"). När hunden är intränad på ljuden så spelar du på hög volym när det smäller utanför så får hunden svårt att skilja de riktiga oljuden från de den vant sig vid från högtalarna. Sätt på disk- och tvättmaskiner.

• Vänj hunden vid hörselskydd. Du kan använda fetvadd (inte bomull då rester lätt fastnar) eller köpa på apotek (samma som för människor).

• Blir hunden rädd, så lugna och trösta den inte, det kan förvärra rädslan. Lek och sysselsätt hunden med att söka godis och öppna "julklappar".

• Ge hunden något lugnande, antingen som veterinären skriver ut eller ett örtmedel, till exempel ett valerianapreparat.

• Gör en "koja" i badrummet som hunden kan krypa in i om den är rädd. Täck över buren med filtar för att dämpa ljuden. Stäng inte kojans dörr, den måste få en känsla av att den kan gå därifrån om den vill. Stäng inte dörren till badrummet helt och var gärna där med hunden. Täck fönstren med filtar som ljuddämpning.

Täck fönstren med filtar som ljuddämpning.

• Ge hunden ett B-vitaminkomplex, till exempel B-50, och ge det till maten. Ge först en lägre dos och öka sedan successivt under loppet av en vecka. Det är starkt för magen, men tillvänjningen går snabbt. Du kan ge lika mycket till hunden som en människa ska äta. Vitaminet är vattenlösligt och hunden kissar ut överskottet.

• Har hunden blivit chockad finns det numera en hel del att göra och prognosen är god. Kontakta en välutbildad hundpsykolog som är insatt i efterchocksbehandling.


Av Anders Hallgren

Psykolog och hundpsykolog