Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste prata om könsordsattacken

Kampanjen "Stoppa skitsnacket" borde nå fotbollslandslagets omklädningsrum, menar artikelförfattaren.
Foto: ANTONIO CALANNI/AP
Det skulle kunna varit vem som helst som skrek "jävla fittor": Du eller jag. I en seriematch i division fem eller i en VM-final, skriver Emanuel Karlsten.
Foto: MARTIN RIDNE

Männen som skriker "jävla fittor" i stridens hetta behöver inte generellt ha dåliga värderingar. 

När vi låter det passera, rycker på axlarna åt det, godtar vi en ordning där kvinna blir något sämre än att vara man. En förolämpning, skriver Emanuel Karlsten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En landsslagsspelare skriker "jävla fittor är de" om Italien strax innan avspark. Matchen tar oss senare till VM och jag hade svårt att sova på grund av glädjeyran. Vilken bragd!

Men i dag är en annan dag. I dag kan vi prata om vad som hände där innan avspark. Om varför kvinnors könsorgan anses som en grövre förolämpning än mannens. Hur den till och med kan användas för att peppa sina lagkamrater?

Jag skriver inte för att peka ut eller svartmåla spelaren som använde ordet. Det skulle kunna varit vem som helst: Du eller jag. I en seriematch i division fem eller i en VM-final. Det handlar inte heller om att strö smolk i avancemangbägaren, utan att peka ut något strukturellt. 

Ja, landslagsspelaren var provocerad. Han använde ordet strax efter att den italienska publiken buat under Sveriges nationalsång. Osportsligt beteende som säkert skapade massor av irritation. Irritation som landslagsspelaren försökte omvandla till bränsle. Så han använde ord för att förminska Italien, göra dem till könsorgan, men inte bara manligt könsorgan - utan kvinnligt. Det är så man gör någon riktigt liten. 

Spelarens ord fångades upp av kameror och bara minuten efter fanns det över hela internet. Jag skrev en rad om det på Twitter: "Det är bra att detta blir en grej. Vi behöver reflektera över språk, vad det gör och skapar." Bara minuter senare haglade svaren in från personer med manligt könsorgan. "Käften", "Skämtar du? Gör staty av hjälten", "fjant", "lättkränkta sverige", "Är någon en jävla fitta så är någon en jävla fitta".

Som om det behövde bli tydligare att detta var en grej vi borde prata om.

Jag begriper att spelaren inte visste om att det han sa hördes. Hade han haft tid att tänka, förstått att hans ord hördes inför tevepubliken på en av årets mest tittade matcher hade han säkert aldrig sagt det. Men nu gjorde han det. För att orden fanns hos honom, för att så pratas det i omklädningsrum, så sägs det i stridens hetta. 

En struktur där kvinnor värderas lägre än män

Så låt oss använda tillfället för att reflektera över problemet. Det är ju exakt detta #metoo har handlat om. Inte om några tv-stjärnor och deras övergrepp, utan om en struktur där kvinnor värderas lägre än män och förminskas till sitt kön. En domare, motspelare eller motsupporter kallas "hora", "fitta", eller "flicka" för att markera att de inte bara är dåliga män, utan ännu värre: kvinnor. 

Männen som använder ordet behöver inte generellt ha dåliga värderingar, tvärtom i många fall. Och att kalla någon könsord gör inte någon till en våldtäktsman. Men när vi låter det passera, rycker på axlarna åt det, godtar vi en ordning där kvinna blir något sämre än att vara man. En förolämpning. 

Landslagsspelaren Jimmy Durmaz ställde sig för bara två veckor bakom ett initiativ som handlade om hur små ord som dessa har betydelse. Hans kampanj "Stoppa skitsnacket" riktade sig främst mot åtta- till fjortonåringar.

Det verkar som att Durmaz nu behöver ta snacket med sitt eget omklädningsrum. 

Och tydligen också med hela Sverige. 


Av Emanuel Karlsten

Journalist