Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste kunna skydda oss mot klimatkatastrofer

Australien skakades av svåra bränder
Foto: SEAN DAVEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elisabeth Falkhaven, försvars- och säkerhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery

Fler och fler extrema väderhändelser kommer att sätta vårt samhälle på prov.

De som lyssnar på forskarna vet att det här tyvärr bara är början.

Vi måste stärka civilförsvaret för att skydda oss mot klimatkatastrofer, skriver Per Bolund (MP) och Elisabeth Falkhaven (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Vi är fortfarande kvar. Vi är 16 stycken på orten.

Ingen el, inga telefoner och ingen möjlighet att ta sig fram på 4 dagar då alla vägar är blockerade. Bara e-post via satellit fungerar. Vi har 2 större båtar och kommer kanske att kunna få tag i förnödenheter, särskilt bensin.

Vi behöver mer folk som försvarar stan och väntar stora svårigheter från och med fredag.

Vi är trötta.”

Det här skulle kunna vara en beskrivning från vilken krigs- eller konfliktsituation som helst men det är ett mail från Australien, för en månad sedan. Ian Mitchell, en pensionär i den lilla orten Gipsy Point mitt i det brinnande Australien. Där ser vi tyvärr tydligt vilka effekter ett förändrat klimat får på våra samhällen, på vår förmåga att försörja oss själva och på det liv vi lever.

Men det här är inte unikt för Australien. Vi har själva haft svåra bränder i Sverige 2014 och 2018. Vi hade en långvarig och utbredd torka 2018, där den resurs som vi tar för allra mest självklar i Sverige, vattnet, plötsligt var hotad. Vi kommer alla ihåg bilderna av tvångsslakt och snabbt minskade skördar i det svenska jordbruket. En torka som våra lantbrukare fortfarande arbetar för att komma ikapp ekonomiskt.

Det här är tyvärr bara början

De som lyssnar på forskarna vet att det här tyvärr bara är början. Med de snabba klimatförändringarna som världen är inne i nu kommer vi att få svårare och svårare villkor för överlevnad. Fler och mer extrema väderhändelser kommer sätta våra samhällen, oss och övrigt liv på planeten, på enormt svåra prov.

Den här utvecklingen går fortfarande att vända och det är därför vi miljöpartister tillsammans med företag och privatpersoner över hela landet fortsätter att, steg för steg, ställa om samhället. Men vi måste också förbereda oss för nya spelregler. Vi måste anpassa oss och vårt samhälle för att bättre klara av de förändrade villkor vi lever under, med allt mer extremt väder och stigande hav.

Vi måste rusta Sverige för detta

Nyligen avslutades den årliga konferensen Folk och Försvar i Sälen. Trots att en hel kontinent samtidigt stod i brand var det förvånansvärt få som nämnde klimatet. Vi i Miljöpartiet anser att vi måste rusta Sverige för att klara de påfrestningar som torka, bränder och översvämningar medför.

Miljöpartiet ingår i den försvarsberedning som nyligen begärt mer pengar till såväl det militära som det civila försvaret. Det militära försvaret har fått de pengar som begärdes men det civila försvaret är till stora delar fortfarande ofinansierat. Vi anser att det civila försvaret är viktigt för att få Sverige att fungera i framtiden.

Det civila försvaret finns till för att samhället ska fungera även i händelse av en säkerhetspolitisk kris eller konflikt. Det handlar om att minska sårbarheten och upprätthålla samhällets grundläggande funktioner även när de sätts under stress.  Sådant som el, kommunikationer, sjukvård och polis får aldrig fallera. Det måste finnas mat och bränsle och betallösningar, media och internet måste fungera.

Varje investerad krona blir mångdubbelt värd

Men ett stärkt civilt försvar ökar inte bara samhällets motståndskraft mot militära hot, det bygger också motståndskraft mot andra typer av kriser och hot, inte minst de som följer i klimatförändringarnas spår. Vi vet att timmar, dagar eller veckor utan el, vatten eller mat försätter snabbt människor i en mycket besvärlig situation. Det är därför viktigt att det civila försvaret inte glöms bort i kommande försvarspolitiska samtal.

Sverige behöver satsa på det civila försvaret. Vi behöver planera för det vi ser händer nu och det som är på väg att hända och jobba vidare med klimatanpassning överallt i Sverige. Varje investerad krona kommer visa sig vara mångdubbelt värd när väl krisen inträffar.

Per Bolund

Språkrör för miljöpartiet

Elisabeth Falkhaven

Försvars- och säkerhetspolitisk talesperson för miljöpartiet