Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi måste hålla ögonen på judehatets nya avarter

Poliser bevakar en synagoga i Halle, Tyskland efter attacken 2019.
Foto: Robert Michael / TT
Lisa Bjurwald, journalist och författare.
Foto: Niklas Nyman
Stefan Krakowski är aktuell med boken ”Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris”.
Foto: EVA LINDBLAD/1001 BILD

För att hedra historien måste vi vara vaksamma inför samtidens nya former av judehat, skriver Lisa Bjurwald och Stefan Krakowski på Förintelsens minnesdag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Historien upprepar sig, först som tragedi, sedan som fars, påstod Karl Marx. Den skäggige vänsterikonen skulle troligtvis inte haft mycket till övers för högtiden Förintelsens minnesdag den 27 januari. Marx var en glödande antisemit och skrev bland annat följande rader: ”Vad är judendomens profana grundval? Praktiska överväganden, egenintresse. Vad är judens världsliga kult? Schackrandet. Vem är hans världsliga gud? Penningen.”

Karl Marx fördomar är en påminnelse om att antisemitismen också förekommer inom vänstern och att den dessutom ofta skiljer sig från annan typ av rasism, eftersom den grundar sig i vanföreställningen att judar besitter en global makt och utgör ett hot mot övrig mänsklighet. Denna variation av antisemitismen ”slår uppåt” och har därmed chans att bli mer accepterad än rasism mot andra minoritetsgrupper, som uppfattas som utsatta, marginaliserade, i princip maktlösa.

Antisemitismen utbredd i incelkretsar

Inom vissa ideologier är hatet mot de påstått allsmäktiga och ondsinta judarna ett icke ifrågasatt faktum, ett naturligt inslag som man inte ens reflekterar över. När en av oss undertecknare, Stefan Krakowski under nästan två års tid infiltrerade en community inom den så kallade incel-rörelsen (involuntary celibacy, ofrivilligt celibat) och började kommunicera med den våldsbejakande delen av rörelsen, slogs han av hur utbredd antisemitismen var – trots att fenomenet incel främst beskrivits som en kvinnohatande typ av extremism. Förintelsen, vars engelska term är Holocaust kallades till exempel i dessa kretsar för holohoax (”Förintelsebluffen”).

I den livestream terroristen sände hänvisade han till konspirationsteorin om feminism som en ideologi skapad av judarna för att skada vita män och ”arisk” fortplantning.

När Krakowski undrade om medlemmarna verkligen trodde på en judisk världskonspiration blev reaktionerna både våldsamma och entydiga. Svaret ansågs så självklart att många undrade varför frågan överhuvudtaget ställdes: ”Huruvida det föreligger en konspiration eller ej är inte poängen,” menade en användare. ”Poängen är att två procent av befolkningen kontrollerar riksbanken, media, banker, läkemedelsföretag, livsmedelsindustrin, politiska organisationer, alla grenar av den verkställande makten, etc.”

En annan medlem hävdade: ”Judarna jobbar hårt för att uppfinna och propagera för preventivmedel, pornografi och sexuell frigörelse som leder till en omfattande brist på anständiga kvinnor”. En incelmedlem var ännu mer rakt på sak och förespråkade raskrig: ”Gas the kikes racewar now.”

Attacken i Halle

Steget från våldsbejakande retorik till handling behöver inte vara långt. Den uppmärksammade attacken mot synagogan i östtyska Halle under Jom kippur 2019 utfördes av en ung man som beskrivits som incel och socialt isolerad. Enligt mannens advokat höll han judarna ansvariga för sina privatekonomiska och sociala misslyckanden och beskrev utan omsvep sina motiv som ”antisemitiska”.

I den livestream terroristen sände hänvisade han till konspirationsteorin om feminism som en ideologi skapad av judarna för att skada vita män och ”arisk” fortplantning. När en av oss undertecknare, Lisa Bjurwald, granskat kvinnohatet inom extremhögern har idén om feminismen som ett judiskt vapen varit mycket vanligt förekommande. Den tyske terroristen misslyckades i slutänden med att ta sig in i synagogan men dödade två personer utanför samt skadade ytterligare två; ett av många bevis på den antisemitiskt influerade incel-rörelsens våldspotential.

Antisemitismen tar aldrig paus

För att historien ska upprepa sig krävs ett temporärt uppehåll, en paus. Antisemitismen tar aldrig paus. Den kan inte sällan anta nya former eller konstellationer, men den försvinner aldrig. Ett sätt att aktivt försvara samtiden mot det antisemitiska hotet är att hålla ögonen på judehatets nya avarter. En sådan är den radikaliserade och våldsbejakande delen av incel-rörelsen som visserligen endast utgör en minoritet men icke desto mindre bör ses som ett reellt hot.


Av Lisa Bjurwald

Journalist och författare till flera böcker om extremhögern.

Stefan Krakowski

Författare och skribent, aktuell med boken ”Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris”.