Vi måste gå från ord till handling mot judehatet

Polisbevakning utanför synagogan i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Foto: OLLE SPORRONG

Hotet och hatet mot judar växer i Sverige. Många judar vågar inte längre bära kippa öppet på stan. De politiska partierna måste nu samla sig och göra kraftfulla insatser mot alla former av antisemitism, skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Förintelsens minnesdag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ikväll är vi många som samlas runtom i Sverige för att hedra Förintelsens offer. Vi samlas för att minnas mänsklighetens mörkaste stund: Nazisternas systematiska massmord och närmast obeskrivliga övergrepp. Men också för att uppmärksamma människorna bakom siffrorna. De som överlevde och de som dog.

Bara genom att fortsätta minnas kan vi levandegöra minnet av Förintelsen och se till att varje ny generation drar lärdom av det som hände.

Men att bara minnas vad som har hänt räcker inte. Det är 75 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades, men själva antisemitismen tillhör tyvärr inte bara ett mörkt förflutet. Den finns i Europa och den finns i Sverige. De senaste åren har vi genom en rad förfärliga attentat sett hur antisemitismen växer. Det är ett hot mot judar, men också mot omistliga värden i det svenska samhället.

Sverige är extra drabbat

Sverige är extra drabbat, och internationellt uppmärksammat. 2018 lade den judiska föreningen i Umeå ner sin verksamhet efter upprepade hot. Ett halvår tidigare gick ett tiotal maskerade män till attack med brinnande föremål mot synagogan i Göteborg – samtidigt som en ungdomsfest pågick. I flera svenska städer har nynazister från Nordiska Motståndsrörelsen marscherat på gatorna.

I Malmö är läget allvarligt sedan länge, och vi ser hur judehatet blivit till vardag på flera platser. Synagogan har återkommande hotats och i Sydsvenskans serie om antisemitism i Malmös skolor, rapporterar tidningen om hur elever använder uttryck som ”jävla jude” och ”du kommer att dö som judarna”. Lärare och barn vågar inte öppet stå för sin tro. Malmö har gått från att vara en självklar fristad för judar, till att bli en otrygg stad för judar som visar sin judiska identitet.

Det här är ett enormt misslyckande, och en skam för Sverige.

Invandring från länder med antisemitism

I Malmös fall är stor invandring från länder med utbredd antisemitism en grundläggande orsak till problemen. Och i hela Sverige handlar det i praktiken om fyra grupper: Om nynazister, om vänsterextremister, om islamistiska fundamentalister, och om människor från länder i Mellanöstern där hat mot judar och staten Israel är en del av den politiska kulturen.

Sverige måste nu göra klart att vi aldrig kommer acceptera hot, hat och attacker mot judar. Och då räcker inte allmänna fördömanden. Efter brandbombs-attacken på synagogan i Göteborg ringde jag upp ordföranden i Judiska församlingen för att höra vad vi andra kan göra för att hjälpa till.  ”Var tydliga!” svarade han – ”och betala vår ständiga bevakning”.

Fem skarpa åtgärder

Nu måste svensk politik samla ihop sig, och lägga fram skarpa åtgärder som visar att vi menar allvar. Moderaterna ser fem kritiska åtgärder i en sådan mobilisering:

• Nolltolerans mot antisemitism i svenska skolor. Varje incident ska anmälas.

• Staten ska ta ett ökat ansvar för judiska församlingars säkerhetsarbete.

• Förbud mot att delta i våldsbejakande organisationers verksamhet, som exempelvis Nordiska Motståndsrörelsen.

• Stoppa skattepengar från att betalas ut till organisationer som inte delar grundläggande demokratiska värderingar.

• Fler brott med antisemitiska motiv ska leda till utvisning.

Sveriges förmåga att framgångsrikt bekämpa antisemitismen är ett lackmustest på hela vårt samhälles anständighet. Idag klarar inte Sverige det tillräckligt bra. Nu krävs omedelbara krafttag.


Av Ulf Kristersson

Partiledare (M)

Förintelseöverlevaren Lea Gleitman i Malmö: Jag vet många som blivit angripna