Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi måste först se efter våra egna medborgare

Ann Heberlein (M) svarar Hans Caldaras och Joakim Månsson Bengtsson (Fi).
Att romer historiskt varit utsatta för diskriminering, förtryck och förföljelse frikänner dem inte från ansvar för sina liv, skriver Ann Heberlein (M).Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

EU-migranter kan inte göra anspråk på de rättigheter som tillkommer Sveriges medborgare. Innan vi lägger resurser på att ge andra länders medborgare sängplatser bör vi se till att våra egna har tak över huvudet, skriver Ann Heberlein i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | TIGGERI. Det är tragiskt att de som säger sig kämpa för EU-migranters rättigheter har en så nedlåtande syn på dem. Både Joakim Månsson-Bengtsson och Hans Caldaras utgår, i sina repliker till mig, från att migranterna är oförmögna att leva ett normalt liv med arbete och bostad, ur stånd att hantera det som varje frisk, vuxen individ förväntas klara av – att försörja sig själv och sina barn. 

 

LÄS MER: Debatten om tiggare för tankarna till antiziganism

 

De är ansvariga individer

Jag betraktar EU-migranter som jag betraktar alla människor: som autonoma och ansvariga individer. Det faktum att romer historiskt varit utsatta för diskriminering, förtryck och förföljelse frikänner dem inte från ansvar för sina liv. Inte ens att de i en del länder i världen fortfarande blir diskriminerade frikänner dem från ansvar. Också människor som i någon mening är offer har ansvar för sina liv och sina handlingar. 

Månsson-Bengtsson missförstår också mitt uppsåt. Jag är inte primärt intresserad av att hjälpa tiggande EU-migranter. Jag anser givetvis att de har samma rättigheter som alla andra människor som är på besök i vårt land – det vill säga till vård som inte kan anstå och hjälp i akuta situationer.

Kan inte göra anspråk på rättigheter

Däremot anser jag inte att gruppen tiggande EU-migranter kan kräva av Sverige att ge dem några rättigheter utöver de grundläggande mänskliga rättigheterna. De är inte svenska medborgare och kan därför inte göra anspråk på de rättigheter som tillkommer medborgare – exempelvis ekonomiskt bistånd, skolgång och bostad. Detta är för övrigt rättigheter som inte alla svenska medborgare i dagsläget åtnjuter. Antalet hemlösa växer – och innan vi lägger resurser på att ge andra länders medborgare sängplatser bör vi se till att våra egna har tak över huvudet.

Jag är inte heller intresserad av att bidra till att försämra situationen för tiggande EU-migranter – och jag är övertygad om att det bästa för dem är att lämna våra gator och återvända till sina hemländer. Så länge vi fortsätter att understödja dem här genom att skänka pengar lär de stanna kvar – med förödande konsekvenser för de barn de lämnat hemma, barn som inte går i skolan, barn som saknar sina föräldrar.

 

LÄS MER: Heberlein straffar de redan utsatta

 

Blir bäst hjälpta i sina hemländer

Den rumänska organisationen Life and Light som samarbetar med Filadelfiakyrkan säger bestämt att svenskar bör sluta ge pengar till tiggare. Migranterna blir bäst hjälpta i sina hemländer – men så länge de tjänar pengar genom att tigga i Sverige stannar de kvar här. Life and Light arbetar i Rumänien och deras projekt har lett till att fler romska barn går i skolan och att vuxna arbetar. Det finns således goda skäl att förbjuda tiggeri.

EU har också avsatt miljarder för att hjälpa Rumäniens fattiga så att de kan uppfylla det ansvar de, i likhet med alla andra vuxna och friska människor har för sina liv. 

I stället för att skänka bort skattepengar

Jag föreslår att Månsson-Bengtsson engagerar sig i någon organisation som hjälper migranter i sina hemländer i stället för att skänka bort skattepengar till speciella härbärgen för tiggande EU-migranter i Lund. De pengarna bör komma svenska medborgare till gagn i stället.

I en mätning som gjordes 2016 var cirka 100 personer (EU-migranter ej inräknade) hemlösa i Lund. Flera av dem lider av psykiska problem eller är missbrukare. De är svenska medborgare och därför vårt ansvar – och för deras rätt till bostad och ett värdigt liv är jag beredd att slåss.

 

Av Ann Heberlein (M)

Riksdagskandidat, teologie doktor i etik och författare