Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson och vice ordförande i Utrikesutskottet. Foto: Cornelia Nordström
Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson och vice ordförande i Utrikesutskottet.  Foto: Cornelia Nordström

Vi måste erkänna staten Palestina

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen bör ge ett klart besked om ett erkännande av staten Palestina.
Socialdemokraterna anser att regeringen nu ska redovisa att Sverige i FN:s generalförsamling kommer att rösta för en resolution om upprättandet av en palestinsk stat och att regeringen därefter avser att erkänna staten Palestina.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Den palestinske presidenten Abbas har under lång tid understrukit att han helst av allt vill ha igång fredsprocessen för att genom förhandlingar med Israel uppnå ett avtal som leder till ett fritt och livskraftigt Palestina. Länge höll han fast vid kravet på att den folkrättsstridiga israeliska bosättningspolitiken skulle upphöra innan förhandlingar kunde inledas. Israel vägrade dock. Nu är Abbas trots allt beredd att återigen inleda förhandlingar om en tvåstatslösning som bygger på 1967 års gränser. För detta har palestinske presidenten starkt stöd i FN-resolutioner, EU och senast av den amerikanske presidenten Obama.

Israels premiärminister Netanyahu slog dock igen dörren med besked i sitt tal inför den amerikanska kongressen. Det är tyvärr uppenbart att den israeliska regeringen inte är intresserad av förhandlingar som syftar till att uppnå fred och säkerhet. Den israeliska högerregeringens politik verkar snarare syfta till att omöjliggöra ett framtida Palestina.
Naturligtvis vore det allra bäst om man genom fredsförhandlingar kunde finna en hållbar lösning på alla de oerhört svåra problem som alltför länge plågat hela Mellanöstern.
EU har genom Catherine Ashton nyligen tagit nya initiativ för att få till stånd fredsförhandlingar. Det är av mycket stor vikt att såväl parterna som omvärlden lägger all kraft på att få till stånd förnyade fredsansträngningar. Israel har, som den starkare parten i konflikten, ett särskilt ansvar. Socialdemokraterna välkomnar alla ansträngningar som nu görs för att få igång fredsprocessen.

Men gång på gång har fredsförhandlingarna mellan Israel och Palestina strandat. Gång på gång krossas drömmen om två fria, livskraftiga och demokratiska stater som lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser.
Det palestinska folket har drabbats hårt av konflikten och ockupationen och människor i Israel kan inte känna trygghet eller säkerhet. Denna konflikt har också konsekvenser för säkerheten i hela regionen och därmed för hela världen.
Det är mot denna bakgrund som palestinierna nu överväger att ta frågan om erkännande av en palestinsk stat till FN.

Folkrätten anger tre huvudsakliga kriterier som ska vara uppfyllda för att ett erkännande ska kunna göras. I stora drag handlar dessa kriterier om att det ska finnas ett territorium, en befolkning och en regering som har kontroll. Den långvariga israeliska ockupationen förhindrar palestiniernas möjligheter att uppfylla kontrollkriteriet. Att neka palestinierna stöd för ett erkännande innebär att man samtidigt överlåter beslutsrätten om ett fritt Palestina till ockupationsmakten, vilket vore ett orimligt förhållningssätt.
Regeringen bör tillsammans med oss socialdemokrater uttrycka sitt stöd för ett erkännande av staten Palestina.
Urban Ahlin är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson och vice ordförande i Utrikesutskottet.

Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson och vice ordförande i Utrikesutskottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag