Birgitta Ohlsson Foto: Jens L'EstradeBirgitta Ohlsson Foto: Jens L'Estrade
Birgitta Ohlsson  Foto: Jens L'Estrade
Cecilia Wikström Foto: Kristofer SandbergCecilia Wikström Foto: Kristofer Sandberg
Cecilia Wikström  Foto: Kristofer Sandberg
Foto: Czarek Sokolowski / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Czarek Sokolowski / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Czarek Sokolowski / AP TT NYHETSBYRÅN

Vi måste engagera oss för Polens demokrati

Publicerad

De senaste veckornas polska abortdebatt är bara ett sorgligt tecken av många på ett Polen som går i fel riktning. Det är tydligt att EU behöver mekanismer för att tvinga medlemsländer att respektera mänskliga rättigheter, skriver Birgitta Ohlsson och Cecilia Wikström (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tusentals polacker protesterade i måndags mot det kvinnofientliga förslaget till ny abortlag. Många med oss samlades också i solidaritet med de polska kvinnorna utanför landets ambassader i Stockholm och resten av Europa. I onsdags debatterades frågan i Europaparlamentet.

Om lagförslaget skulle ha blivit verklighet skulle kvinnor och läkare som utför en abort att riskera fem års fängelse. Enbart om kvinnans liv var i fara skulle abort vara tillåtet. Enligt en opinionsmätning var 67 procent av polackerna emot en striktare abortlagstiftning. I torsdags röstade parlamentet, sejmen, tack och lov nej till abortförbudet. Kampen för polska kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter – en mänsklig rättighet för oss liberaler - fortsätter dock.

 

De senaste veckornas polska abortdebatt är bara ett sorgligt tecken av många på ett Polen som går i fel riktning. Det är mot denna bakgrund, där regeringen kör landet mot ett vulgärnationalistiskt, populistiskt och antieuropeiskt dike känns sorglig för oss Polenvänner. Vi har med glädje stöttat ett moderniserat Polen och liberala politiker som tar strid för frihandel, öppenhet, fri abort och samkönade äktenskap. Kantringen sker inte heller i vilket land som helst - utan i det befolkningsmässigt största och ekonomiskt mest framgångsrika bland öststaterna som kom med i EU 2004.

Polen var fram till nyligen ett av de mest hoppingivande länderna som tidigare levt under det sovjetiska förtrycket. Medlem i både Nato och EU. Den ekonomiska utvecklingen har varit snabb och demokratiska framstegen för de 40 miljoner polackerna många. Arbetslösheten har sjunkit i snabb takt.

Men sedan valet hösten 2015 har mycket förändrats. Det konservativa PiS hade inte suttit länge förrän man sjösatte reformer som undergräver rättssäkerheten och koncentrerar makten till regeringen. Det pågår en massiv politisk utrensning i de viktigaste etermedierna. Finansministern ska kunna sparka och utse nya chefer på polska public service radio och tv.

Utbildningsminister Anna Zalewska förnekade historierevisionistiskt i juli 2016 att polacker varit inblandade i 1940-talets folkmord på landets judiska medborgare. I Jedwabne 1941 brändes hundratals judar ihjäl instängda i en lada av sina polska grannar. Zalewskas uttalanden är ett mycket allvarligt tecken på antisemitism i den polska politiska eliten som vi knappt sett i någon europeisk regering sedan andra världskrigets dagar.

 

Vi vill att både EU och Sverige gör mer. EU måste kunna ställa hårda krav på att medlemsländer lever upp till grundbultarna i den europeiska gemenskapen. Dit hör demokratiska värderingar och respekt för rättsstatens principer. Det EU-land som bryter mot EU:s inre marknad drabbas av sanktioner, men om länder trampar på mänskliga rättigheter händer nästan ingenting. Detta är hyckleri. Fallet Ungern, och nu Polen, visar att EU behöver mekanismer för att tvinga medlemsländer att respektera mänskliga rättigheter.

För oss liberaler är det tydligt att EU behöver mekanismer för att tvinga medlemsländer att respektera mänskliga rättigheter.

EU måste syna, granska och straffa EU-länder som attackerar frihet på hemmaplan. Använd politiska och ekonomiska sanktioner. Polens demokrati är vår sak och därmed också EU:s.

 

Birgitta Ohlsson

Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (L)

 

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker (L)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag