Jenny Sonesson. Foto: Privat.Jenny Sonesson. Foto: Privat.
Jenny Sonesson.  Foto: Privat.
Foto: Geert Vanden Wijngaert / APFoto: Geert Vanden Wijngaert / AP
 Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP
Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPEFoto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
 Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Välj på allvar vilka flyktingar vi hjälper

Publicerad

Män utan familj bör självklart kunna beviljas asyl men det är fullständigt nödvändigt att införa könsbalans och säkerhetstänk även i vårt flyktingmottagande, skriver Jenny Sonesson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Hörde bomben i morse, tunnelbanestationen är den vi använder. Bryssel är helt blockerat och folk måste ta sig fram till fots. Tårarna bränner bakom ögonlocken. Ber innerligt att inga fler döda ska rapporteras.”

Så svarar min vän Johanna när jag med en klump i magen sms:ar och frågar om hon lever. Vi lärde känna varandra för tio år sedan när vi båda arbetade i Europaparlamentet. Johanna bor kvar i Bryssel och är nu föräldraledig.

Hennes nyfödda dotter är, likt en halv miljard andra EU-medborgare, islamisternas villebråd. Det här är bara början.

”IS har utvecklat förmågan att genomföra globala attacker och kommer att fokusera mer på Europa efter Paris-attackerna”, varnade Rob Wainwright, ordförande för Europol, när han i januari presenterade polismyndighetens senaste rapport om Islamiska staten. Underrättelseinformation gör gällande att IS har utvecklat en extern kommandocentral för globala operationer utförda av specialstyrkor.

 

En av Europols huvudslutsatser i rapporten är att det finns en överhängande fara att individer i den syriska (sunni muslimska) flyktingdiasporan radikaliseras när de befinner sig i Europa. Flyktingförläggningar är måltavlor för islamistiska rekryterare. I svensk media framstår det naivt att alla som lämnar helvetet i Syrien flyr islamisternas terror.

Vi måste inse att det existerar asylsökande som betraktar religiösa fanatiker som frihetshjältar och flyr Bashar al-Assad sekulära men grymma diktatur.

När upproret i Syrien bröt ut 2011 utmanades president Assad av demokratiaktivister men väpnade fundamentalister stärkte sedan sin ställning i den splittrade oppositionen. Svenska politiker behöver vakna och ta Europols analys på allvar. Flyktingströmmen, inte bara den syriska, måste ses ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

I Sverige är det ytterst kontroversiellt att kräva att medborgarnas säkerhet ska prioriteras i flyktingpolitikens utformning. I mångkulturella Kanada är det en självklarhet och det folkliga stödets fundament för generös invandring. Personer som betraktas som säkerhetsrisker släpps helt enkelt inte in i Kanada. Liberala premiärministern Justin Trudeau, med John F. Kennedy-nimbus, figurerar i glammiga reportage och omhuldas av svenska politiker, även till vänster. Magasinet Vogues metrosexuelle favorit har emellertid hårda nypor.

 

Som en följd av attentaten i Paris tar Kanada endast emot familjer, kvinnor och barn på flykt. Ensamma män är inte välkomna av säkerhetsskäl. Flyktingar väljs ut, genomgår rigorösa kontroller och flygs till Kanada. Självklart kan man anklaga Kanada för diskriminering. Men är vårt system som gynnar män men missgynnar kvinnor och små barn mer rättvist?

Män utan familj bör självklart kunna beviljas asyl men det är fullständigt nödvändigt att införa könsbalans och säkerhetstänk även i vårt flyktingmottagande.

Joakim Ruist, migrationsforskare vid Göteborgs universitet, menar att EU måste skrota FN:s flyktingkonvention anno 1967 som säger att alla som tar sig till ens territorium ska ges skydd. EU bör rakryggat erkänna att unionen inte klarar av att ta emot världens samtliga skyddsbehövande. I stället vill Ruist införa ett kvotsystem. Alla får ansöka men asyl beviljas de som har störst behov. Till skillnad från i dag kan EU då välja vilka man hjälper. Sverige måste i EU-kretsen driva på så att förslaget blir verklighet.

Fler attacker som den i Bryssel planeras i detta nu.

Si vis pacem, para bellum. Om du vill ha fred, förbered dig för krig.

 

Jenny Sonesson

Liberal debattör och tidigare politisk sakkunnig i regeringskansliet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag