Vi måste bojkotta Eritrea-festivalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag inleds en eritreansk kulturfestival i Stockholm, en festival som kommer att pågå hela helgen vid Eggeby gård på Järvafältet. Visst låter det trevligt med en kulturfestival, men vi uppmanar alla stockholmare att bojkotta festivalen vid Eggeby gård. Festivalen är nämligen en täckmantel för att samla in pengar till den eritreanska regeringen. Det är en av världens mest förtryckande regimer, som under ledning av diktator Isaias Afewerki sedan snart nio år tillbaka håller den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslad.

 Expressen har genom sin kampanj Free Dawit bidragit till att lyfta frågan och skapa diskussion kring vad som händer i Eritrea. Landet anses av människorättsorganisationer som en av världens värsta diktaturer. Vi måste vara uthålliga i att rikta ljus mot vad som händer i ett land som styrs av terror. Denna festival får inte fungera som dimridå för det förtryck som det eritreanska folket utsätts för. 

 Uppmärksamheten kring förra årets eritreanska kulturfestival har lett till en nödvändig diskussion om hur våra gemensamma resurser ska användas. Värdegrunden för de organisationer som söker bidrag måste bedömas. Inga skattemedel kommer att gå till att arrangera denna festival. 


Men nu vill vi alltså gå ett steg längre och uppmanar därför alla stockholmare att bojkotta festivalen. Låt oss visa att stockholmarna står på demokratins sida och känner igen diktaturens fula tryne, även när den gömt sig bakom folkmusik och karuseller. Låt inte dina pengar gå till en förtryckarregim.

 Dawit Isaak är långt ifrån det enda offret för den eritreanska regimen. Flera journalister har dött under fruktansvärda förhållanden i eritreanska fängelser. Utanför festivalen demonstrerar varje år regimens motståndare, med porträtt på fängslade och försvunna. 

 Be dem berätta! Du får höra hundratals historier lika fasansfulla som Dawit Isaaks. 

 Arbetet för Dawits frihet har varit en liberal hjärtefråga i många år. Den liberala stiftelsen Silc har givit ut boken "Dawit och friheten", och flera riksdagsledamöter har engagerat sig för att han ska friges. Även det svenska kulturlivet har engagerat sig allt mer. Dawit Isaak är inte bara den enda svenska samvetsfången, han är också en representant för den oberoende eritreanska journalistiken. Arbetet för Dawit är därför viktigt inte bara för hans rätt till frihet, utan för alla frihetstörstande människor i Eritrea. 


För den blodiga eritreanska regimen fyller festivalen inte bara ett ekonomiskt syfte, utan även ett politiskt. Regimen och dess hantlangare i Sverige vill mobilisera en opinion mot de sanktioner som FN nu inför och stöd för det styrande partiet People's Front for Democracy and Justice (PFDJ). Till festivalen väntas högt uppsatta representanter för det styrande partiet komma. FN:s säkerhetsråd har fattat beslut om sanktioner mot Eritrea, men någon lista på politiska representanter som ska få inreseförbud har ännu inte sammanställts. 

 Därför kan representanter för PFDJ fritt resa till Sverige och sprida sin hatiska och paranoida propaganda.


Utrikesdepartementet har hela tiden hävdat att den rätta strategin är att arbeta i det tysta och att inte flytta upp frågan till den högsta politiska ledningen. Men nu måste regeringen erkänna för sig själva att den förda strategin inte har fungerat. Det är dags för utrikesministern att personligen engagera sig i fallet Dawit Isaak. Vi vill uppmana Carl Bildt att sätta press på regimen i Eritrea. Sverige bör driva på i FN för ytterligare sanktioner mot Eritrea. Representanter för den eritreanska förtryckarregimen måste snarast få inreseförbud.

 Nästa år vill vi inte ha dem på Järvafältet.


MADELEINE SJÖSTEDT (FP) är kulturborgarråd i Stockholms Stad. 

ESAYAS ISAK är bror till Dawit Isaak. 

NAIR FESSEHA är företrädare för Svensk-eritreanska samarbetsorganisationen för demokrati och utveckling.