Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi lovade ju varandra "aldrig mer"

Christina Höj Larsen, Vänsterpartiet
Foto: Denny Lorentzen
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på scenen i Almedalen 2015.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Vi befinner oss i en tid då reaktionär nationalism och fascism åter vinner mark.

Man försöker dessutom ta plats på symboliskt viktiga platser så som Almedalen, med syftet att skrämma och tysta, skriver Vänsterpartiets Christina Höj Larsen. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Aldrig mer”. Det är ord som sagts så ofta när vi talat om ett av mänsklighetens allra mörkaste och fruktansvärda kapitel – Förintelsen. Varje gång vi uttalat de orden har det varit till minne av nazismens miljontals offer. Det har också varit vårt löfte till varandra.

De stunder vi försökt ta in vidden av Förintelsen – det systematiska mördandet av judar, andra minoriteter och oliktänkande – har vi lämnats kvar med frågan: Hur kunde det ske? 

Kanske har vi trott att förutsättningarna för nazism var en ondska som bara fanns i en avlägsen historia eller hos människor som är helt olika oss. Det är en farlig distans. Den hindrar oss att se oss själva och vår tid i det ljus vi behöver för att kunna hålla löftet om ”Aldrig mer”.


Man försöker dessutom ta plats på symboliskt viktiga platser

Det är uppenbart att vi befinner oss i en tid då reaktionär nationalism och fascism åter vinner mark. Partier med rötter i fascism, nazism eller reaktionär nationalism har tagit plats och påverkat både retorik och dagspolitik i Sverige och Europa. 

Vi ser också hur den högerextrema miljön i Sverige flyttar fram positionerna. Stiftelsen Expos årliga kartläggning av den rasideologiska miljön visar att 2016 blev ett rekordår för nazisterna. Pride har angripits, judiska föreningen i Umeå har tvingats lägga ner och terrorattentat har begåtts mot flyktingboenden och politiska motståndare. De senaste månaderna har nazister flera gånger angripit manifestationer för ensamkommande 

Det är en högerextrem strategi att ge sig på manifestationer som samlar en bred skara vanligt folk. Man försöker dessutom ta plats på symboliskt viktiga platser och tider som första maj, Kristallnatten, bokmässan och Almedalen. Målet är att skrämma, splittra och tysta.

Även grupper med vidriga åsikter har mötesfrihet. Det innebär inte att polisen i varje läge måste säga ja när någon vill hålla ett torgmöte eller demonstrera, eller att de måste ge tillstånd om det finns skäl att tro att hets mot folkgrupp, nazisthälsningar eller nazistiska symboler kommer att finnas. 

En central aktör i den nazistiska offensiven är Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Det är en organisation som förnekar Förintelsen, tror på en judisk världskonspiration och vill störta demokratin genom revolution. Det är personer ur denna rörelse som är åtalade för bombattentat i Göteborg. Denna organisation har polisen gett tillstånd att demonstrera i Almedalen. 


LÄS MER: Almedalsveckan skulle behöva en bojkottrörelse


Att trycka tillbaka nazism och rasism är ett ansvar för alla som menar allvar med orden ”Aldrig mer”. Det måste göras i vardagen där vi väljer att hålla ihop i stället för att splittras. Därför har Vänsterpartiet överklagat polistillstånden för NMR i Almedalen. 

Det är helt orimligt att en nazistisk terrororganisation ska få ta plats när det demokratiska samtalet är i fokus. NMR:s tillstånd har gjort att organisationer som RFSL har ställt in seminarier eftersom de inte kan garantera säkerheten och att andra valt att inte delta.

På första maj i Falun skyddades nazisterna av hundratals poliser. RFSL:s Mångfaldsparad i Almedalen har tvingats ändra både tid och plats för att polisen inte kan garantera paradens säkerhet. 

Vi kräver en polis som skyddar alla oss som tror på ett samhälle för alla, lika mycket som de skyddar nazisterna. Finns det resurser att skydda nazisternas yttrandefrihet måste det också finnas resurser att skydda vår trygghet. Det är inte mångfalden som ska flytta på sig för nazister.

Att stå upp mot nazism och rasism är nödvändigt och rätt. Det är att stå upp för varandra. Det ska vi alla tryggt kunna göra. Det var tystnaden från de många som kunde låta nazismens brott pågå. ”Aldrig mer” måste vinnas varje dag. 


Christina Höj Larsen

Antirasistisk talesperson för Vänsterpartiet