Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi levererar jobbpolitik – S tvingas vika ner sig

Foto: SD
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD och regeringen genomför åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken som har konkret effekt. 

Socialdemokraterna lovar saker i varje valrörelse som de måste backa ifrån för att nå regeringsmakten, skriver Magnus Persson (SD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Man anar ganska stora mått av bitterhet när man läser den socialdemokratiska partisekreteraren Tobias Baudins försök till en seriös debattartikel. Baudin försöker framhäva Sverigedemokraterna som arbetarens fiende nummer ett, när det i själva verket förhåller sig precis tvärtom. 

Regeringen, med stöd av SD, lyckades med något som Socialdemokraterna inte ens försökt lyfta när man tillät Centerpartiet diktera arbetsmarknadspolitiken.

SD har – tillsammans med M, KD och L – skapat en stabil trygghet för svenska löntagare genom att permanent höja a-kassan, vilket är av särskild vikt nu när världen går mot tuffare ekonomiska tider. 

Ständigt vikt ner sig

Det är också intressant att ta del av Socialdemokraternas engagemang gällande kampen mot oseriös arbetskraftsinvandring och arbetslivskriminalitet. S har drivit dessa frågor i varenda valrörelse, men har ständigt vikt ner sig i förhandlingar med andra partier för att nå regeringsmakten. 

Först i samarbetet med arbetarfientliga Miljöpartiet och sedan med Centerpartiet, som också är ett extremt parti gällande arbetsmarknadspolitiken. Dessa två partier ingår i Socialdemokraternas framtida regeringsunderlag.

Med sådan arbetsmarknadspolitik förstår man varför Socialdemokraterna av många inte längre kallas arbetarpartiet, utan bidragspartiet.

Baudin tar till stora ord när han anklagar regeringen och SD för att slakta arbetsmarknadspolitiken när det de facto handlar om att satsa pengar på reformer som ökar möjligheten till ett osubventionerat riktigt arbete. 

Detta måste vara det tydliga målet med arbetsmarknadspolitiken. Inte att göra som Socialdemokraterna när deras vallöfte om Europas lägsta arbetslöshet föll – nämligen att börja redovisa sysselsättningsgrad i stället för arbetslöshet.

Socialdemokraterna lyfter dessutom borttagandet av extratjänsterna som något extremt – en arbetsmarknadsåtgärd som mest utnyttjades av socialdemokratiskt styrda kommuner för att tillskansa sig bidrag. Mest känt är Malmö stad som rekryterade hundratals långtidsarbetslösa individer, trots att det saknades såväl arbetsplatser som arbetsuppgifter. I stället fick dessa stanna hemma, utan någon aktivitet, med full ersättning betald av svenska skattebetalare.

Med sådan arbetsmarknadspolitik förstår man varför Socialdemokraterna av många inte längre kallas arbetarpartiet, utan bidragspartiet. 


Av Magnus Persson (SD)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Mattias Karlsson om FN:s oro för klimatet: ”Uppskruvad retorik”

Expressens Tomas Nordenskiöld har intervjuat sverigedemokraten Mattias Karlsson.