När migrations-och integrationspolitiken ligger i spillror fortsätter MP:s språkrör Isabella Lövin att hävda att nyanlända kommer att bli både välintegrerade och väletablerade, skriver artikelförfattaren. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESNär migrations-och integrationspolitiken ligger i spillror fortsätter MP:s språkrör Isabella Lövin att hävda att nyanlända kommer att bli både välintegrerade och väletablerade, skriver artikelförfattaren. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
När migrations-och integrationspolitiken ligger i spillror fortsätter MP:s språkrör Isabella Lövin att hävda att nyanlända kommer att bli både välintegrerade och väletablerade, skriver artikelförfattaren. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Debattören Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri. Foto: PRIVATDebattören Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri. Foto: PRIVAT
Debattören Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri. Foto: PRIVAT

Vi lever i ett land av verklighetsförnekare

Publicerad

Polismakten har blivit en legitim måltavla för de kriminella. Polisbilar sprängs, granatattacker når nya rekordnivåer och attentat utförs mot polishus.

När otryggheten ökar fortsätter politiker, kändisar och domstolar att förneka det uppenbara, skriver överläkaren Stefan Krakowski.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. Alltför många har under lång tid beskrivit tillståndet i Sverige utifrån ett önsketänkande istället för att förhålla sig till en obekväm och smärtsam verklighet. 

Ett färskt exempel på det inom den politiska sfären är Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Hon tycker att det pågår en politisk svartmålning av Sverige. Samtidigt som migrations-och integrationspolitiken ligger i spillror fortsätter Lövin likt en Bagdad-Bob att hävda att nyanlända kommer att bli både välintegrerade och väletablerade.

Det har gått så långt att polismakten blivit en legitim måltavla för de kriminella. Polisbilar sprängs, granatattacker når nya rekordnivåer och attentat utförs mot polishus. Förra året tvingades 200 poliser leva med särskilt personskydd.

Men Lövin vill hellre tala om vilken förebild Sverige är för andra länder.

I den Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som nyligen presenterades av Brottsförebyggande rådet, konstateras att nästan en tredjedel av befolkningen oroar sig i stor utsträckning för brottsligheten i samhället och att 23 procent av kvinnorna är oroliga för att utsättas för misshandel och överfall.

Man förstår att paniken nu sprider sig inom delar av regeringen när till och med statsministern inte vill utesluta att militär sätts in i utsatta förorter.

Fem automatvapen ses inte som synnerligen grovt vapenbrott

Inom domstolsväsendet råder också verklighetsflykt.

När tre tonåringar greps av polisen i januari förra året, påträffades fem automatkarbiner och hundratals skarpa patroner i en taxi. Två av männen dömdes till två års fängelse och den tredje till åtta månaders sluten ungdomsvård för "synnerligen grovt vapenbrott".

Hovrätten rev dock upp domen och ändrade i stället rubriceringen till det mildare "grovt vapenbrott".

I sin motivering skriver Svea hovrätt:

"Enligt hovrätten är antalet vapen inte så stort att enbart den omständigheten medför att brottet ska bedömas som synnerligen grovt".

Efter att ha konstaterat att en risk förelegat eftersom vapen med tillhörande skarp ammunition lastats in i en bil på allmän plats konstaterar dock Svea hovrätt att:

"Det har dock inte kommit fram något som talar för att det funnits en betydande risk för att vapnen skulle komma till användning vid tillfället" samt att:

"Åklagaren har inte heller i hovrätten uttryckligen gjort gällande att vapnen varit avsedda att användas i vissa kriminella kretsar även om så säkert varit fallet".

Det krävs tydligen tyngre militär utrustning än fem automatkarbiner och gärna tydligare bevis för att tonåringarna hade för avsikt att använda automatkarbinerna till annat än bokstöd eller som heminredning för att Svea hovrätt ska vakna och känna doften av verkligheten.

Känslostyrda påståenden i stället för fakta

Även politiskt färgade kändisar drar sina förnekelsestrån till den faktaresistenta stacken. Den kanske mest kände är ståupp-komikern Henrik Schyffert som just nu turnerar med sin enmansföreställning "Var inte rädda". Schyffert skyller folks oro över det tilltagande våldet på "irrationell rädsla" men blev påmind om verkligheten när hans turnépremiär råkade sammanfalla med terrorattentatet på Drottninggatan.

Schyffert har nu blivit utmanad på en debatt av journalisten Joakim Lamotte som fokuserar på sexual-och kvinnofridsbrott i sin rapportering. Jag tror inte att Schyffert vågar anta utmaningen. Det är nämligen enklare att slänga ur sig känslostyrda påståenden än att tvingas förhålla sig till hårda verkligheten. 

Vissa kändisar kommer säkert att fortsätta med verklighetsfrånvänd desinformation. Politiken i Sverige kan vi däremot påverka. 

Det är nämligen valår i år.

 

Av Stefan Krakowski

Överläkare i psykiatri och skribent

Krönikör i Folkbladet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag