Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi lärare måste få lov att skicka ut bråkstakarna

När hundratals barn ska vistas i samma byggnad krävs det helt enkelt tydliga regler och vuxna auktoriteter som upprätthåller dem – annars blir det faktiskt kaos, skriver Isak Skogstad.
Foto: TT NYHETSBYRÅN /

Barn- och elevombudet tar gång på gång ställning för den enskilda bråkstaken i stället för att se till hela skolklassens behov av studiero.

Är det rimligt att vi lärare låter kaos råda i klassrummen av rädsla för anmälningar och skadeståndskrav? skriver läraren och skribenten Isak Skogstad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På en högstadieskola i Lidköping valde några elever att blockera framkomligheten i en rasthall genom att ställa dit en soffa. Efter det la de sig i soffan och vägrade att flytta på sig trots upprepade tillsägningar från personalen. En lärare fick nog och lyfte bort en av eleverna. Enligt Barn- och elevombudet, BEO, var detta kränkande för eleven. Såpass kränkande att de krävde att eleven i fråga skulle få 10 000 kronor i skadestånd. 

Men kommunen höll inte med, de stod fast vid att läraren använde minsta möjliga fysiska ingrepp för att lösa en situation som inte kunde lösas genom tillsägelser. Läraren har dessutom nu fått rätt i rättsliga instanser två gånger. Inte ens det verkar Caroline Dyrefors Grufman, BEO, lyssna till. Nu vill hon driva ärendet ända upp till Högsta domstolen.

Vuxna måste få upprätthålla reglerna 

Visst ska man inte stirra sig blind på enskilda fall. Men det här är bara en av flera incidenter som visar hur vilse BEO har gått. De verkar inte förstå vad som krävs för att en skola ska fungera. När hundratals barn ska vistas i samma byggnad krävs det helt enkelt tydliga regler och vuxna auktoriteter som upprätthåller dem – annars blir det faktiskt kaos.

Är det verkligen rimligt att de 29 andra eleverna ska få sin lektion förstörd för att jag som lärare ska vara helt säker på att bråkstaken inte råkar känna sig ”kränkt” när jag säger ifrån?

Låt mig ta ett exempel. När jag som lärare håller i en lektion för mina 30 elever är det mitt ansvar att alla elever känner sig trygga i klassrummet och att de kan koncentrera sig. Om en elev stör undervisningen måste jag ha rätt att skälla ut vederbörande, eller rentav skicka ut eleven från klassrummet om så behövs. Självklart kan det upplevas som kränkande för bråkstaken i fråga, men är det verkligen rimligt att de 29 andra eleverna ska få sin lektion förstörd för att jag som lärare ska vara helt säker på att bråkstaken inte råkar känna sig ”kränkt” när jag säger ifrån? Absolut inte – i alla fall inte om du frågar mig.

Allvarliga konsekvenser

För att vi lärare ska känna oss trygga i vår yrkesutövning kräver det så klart att skolmyndigheterna står på vår sida. När Barn- och elevombudet gång på gång tar ställning för den enskilda bråkstaken i stället för att se till hela skolklassens behov av trygghet och studiero underminerar det lärarkårens auktoritet i klassrummet. Det kommer leda till allvarliga konsekvenser på sikt.

Om man ska vara rättvis så är det på sin plats att påpeka att det inte bara är BEO som inte tycks förstå detta. Jag har många gånger varit med om att föräldrar kontaktar mig och ifrågasatt varför jag har agerat ”kränkande” mot deras barn. Påfallande ofta är det just välbetalda föräldrar med fina titlar som mejlar och ifrågasätter lärares kompetens och vilka beslut vi fattat i klassrummet.

Flugornas herre i klassrummen

Till syvende og sidst så kokar det ner till detta: Alla vi lärare vill våra elever väl. Och som alla som någon gång i sitt liv har träffat ett barn vet, så behöver man ibland vara både tuff och rättvis även mot ungdomar. Det är klart att det kan upplevas jobbigt när en vuxen säger till en på skarpen – men det är ju faktiskt hela poängen! Syftet är att få de små liven att inse att vissa beteenden helt enkelt inte är acceptabla.

Om Barn- och elevombudet fortsätter sitt korståg mot lärare som bara försöker göra sitt jobb genom att göra vad som krävs för att skapa trygghet och ordning i skolan kommer det leda till att vi vuxna inte längre vågar vara de auktoriteter i klassrummet vi behöver vara. Detta av rädsla för att få anmälningar och skadeståndskrav i nacken från BEO. Då kommer det inom en snar framtid att råda Flugornas herre runtom i landets skolor. Är det verkligen det vi vill? 


Av Isak Skogstad 

Gymnasielärare aktuell med boken ”Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan” som ges av Natur & Kultur hösten 2019