Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi långtidssjuka betalar enormt pris för er strategi

Vi behöver vi din hjälp nu, Stefan Löfven, skriver långtidssjuka Linda Alexandersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Linda Alexandersson är pastor och författare.
Foto: Martin Hugne

Gott nytt år, herr statsminister! 

Medan vaccinet rullar in i vårt land anas ljuset i tunneln. Det finns hopp om att livet kommer kunna återgå till det normala. 

Ändå är frågan som gnager i många med mig; kommer alla få plats i det där nya normala? skriver långtidssjuka Linda Alexandersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hur blir det med alla långtidssjuka, som blir tvungna att ta med sina långdragna symptom in i det nya året? Vi har levt i en ständigt pågående mardröm med allt från sprängande huvudvärk, till ben som inte bär oss, lungor som inte vill andas, hjärtan som rusar, hjärnor som inte orkar tänka, förlamande trötthet och mycket mer. Många har tack och lov blivit bättre, men andra har blivit sämre och för en del har utvecklingen stannat av. 

Vi har verkligen gjort vårt yttersta för att bli friska. Vi har lagt om kosten och provat vartenda kosttillskott. Vi har gäckat våra läkare med det ena symptomet konstigare än det andra. Vi har följt rehab-programmen så länge ansträngningen inte gjort oss sjukare. Vi har försökt jobba deltid och heltid, fått bakslag, blivit sjukskrivna igen, försökt jobba igen. Så håller vi på, medan Försäkringskassan antingen redan gett oss avslag eller flåsar oss i nacken. 

Lever på besparingar

Som du förstår skapar detta både oro för framtiden och en existentiell kris. Långtidssjuka finns i alla åldrar men majoriteten är 25–45 år. Vi står mitt i livet och har alla ambitioner att kunna försörja oss själva och våra familjer ett bra tag framöver. Innan vi insjuknade var de flesta av oss helt friska, ofta högpresterande och relativt vältränade. Nu lever de som redan utförsäkrats på sina respektive, besparingar och lån. Andra släpar sig till ett arbete de inte orkar med och vilar all ledig tid. De som ännu inte blivit av med sjukpenningen vet att det kan hända när som helst nu. 

Det vi nu ber dig om är att du ska göra ditt yttersta för att vi ska kunna bli friska igen och att du försäkrar oss om ekonomisk trygghet tills dess.

Hur ser fortsättningen för oss ut 2021? Blir vi mirakulöst friska och fullt arbetsföra igen? Förlorar vi jobben? Blir 2021 året då många av oss ska slussas runt mellan F-kassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten? 

Så kan ni hjälpa oss

Käre statsminister, du lämnar väl inte kvar oss i 2020 som en hopplös rest, när ni andra återgår till era normala liv? Din företrädare Göran Persson myntade begreppet ”alla ska med!”. Om våra liv ska ha en chans att återgå till det normala behöver vi din hjälp nu. 

Forskningsanslag. Det behövs forskningsanslag riktade till forskning om långtidscovid. Många långtidssjuka har symptom som liknar ME/CFS, fibromyalgi och POTS. Samtliga diagnoser betraktas i dag som kroniska men kunskapsluckorna är stora. Även här behövas det forskning för ökad förståelse och behandling.   

Multidisciplinära kliniker. Det behövs multidisciplinära kliniker i alla regioner. I Storbritannien har man satt upp 50 sådana kliniker. I Sverige finns det två. Bor man inte i rätt region har man väldigt liten chans att få hjälp på dessa kliniker. Därför kan det inte vara upp till varje region hur man hanterar detta. Tydliga direktiv och ekonomiska medel behövs. 

Prioritera cancerscreening. Forskning visar att de cellförändringar virusangrepp orsakar kan leda till cancer. Det är oroande att man på flera långtidssjuka upptäckt cellförändringar och i vissa fall fullt utvecklad cancer. Kanske är det ett sammanträffande men det kan finnas ett samband. Mammografi och annan cancerscreening får inte halka efter. 

Lättnader i reglerna för sjukpension. Vi är tacksamma att du sett över reglerna för sjukpenning. Nästa steg bör vara att se över reglerna för sjukersättning (f d förtidspension). I dag är det mycket svårt att få. Med de kroniska sjukdomstillstånd som flera nu diagnostiseras med, finns en överhängande risk att alla inte kommer tillbaka till full arbetsförmåga. Långtidscovid kan bli Sveriges nya folksjukdom.   

Ni måste ha vetat när ni bestämde strategin

Vi vet att allt vi ber om kostar, men käre statsminister, det kostar pengar att vara sjuk också. Sverige valde en strategi där ni under våren lät smittan sprida sig i befolkningen under vad man trodde skulle vara kontrollerade former. På så sätt hoppades man bland annat kunna rädda ekonomin. Självklart måste ni ha tagit med i beräkningen att en del av oss skulle få bestående men, det visade ju forskning ifrån SARS-epidemin. 

Vi har redan betalat ett enormt pris både vad gäller hälsa och privatekonomi på grund av denna strategi. Det vi nu ber dig om är att du ska göra ditt yttersta för att vi ska kunna bli friska igen och att du försäkrar oss om ekonomisk trygghet tills dess vi kan återgå till ett normalt liv tillsammans med dig och alla som klarat sig undan denna farsot lindrigare än oss.


Av Linda Alexandersson

Pastor och författare