Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi kvinnor sliter tillräckligt - ge oss en rimlig pension

Birgit Cullberg som skurgumma i hennes eget dansverk "Abbalett" som visades i SVT2 2008. Foto: SVT
Ulla Andersson (V). Foto: JENS L'ESTRADE

Många kvinnor och arbetare har haft fysiskt tunga och stressiga jobb. 

Vänsterpartiets Ulla Andersson kritiserar den rödgröna regeringen som i samarbete med borgarna öppnar för att höja pensionsåldern.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PENSIONER. Efter ett långt och plikttroget yrkesliv så kommer då pensionsdagen. Livet förändras. Äntligen ska du få tid att göra det du fått välja bort. Det kan vara att börja gå på teater, umgås mer med barnbarnen, träna, starta en bokcirkel eller kanske boka den där drömresan du aldrig hunnit med. Möjligheterna för en bra livskvalitet i samband med pensionen är egentligen oändliga. Det du behöver är en kropp och hjärna i trim tillsammans med en pension som det går att leva på. Tyvärr är inte det verkligheten för många i dag. 

Klass och kön har betydelse även i pensionssystemet. Många kvinnor och arbetare har haft fysiskt tunga och stressiga jobb. Det tär på kroppen. Lönen har varit låg och flera har inte ens orkat fram till pensionsdagen. 

Någonstans på vägen har orken tagit slut. I dag sliter och stressar inte minst många kvinnor i välfärdsyrken. De tvingas ofta sjukskriva sig eftersom den psykiska ohälsan blir för stor. De går helt enkelt in i väggen. Dessutom tvingas många kvinnor gå ner i deltid eftersom de ofta har huvudansvaret för hem och barn. Det påverkar deras pension ännu mer. 

 

LÄS MER - Ann Heberlein: Sänk skatterna och rädda välfärden

Pension en klassfråga

Hur länge vi lever och får uppbära pension är också en tydlig klassfråga. Skillnaden i medellivslängd mellan en person som växer upp i den rika Stockholmsförorten Danderyd mot den mer ekonomiskt utsatta förorten Vårby gård är till exempel fyra år. 

Tittar man på skillnaden i medellivslängd mellan en högutbildad Danderyds-bo och en lågutbildad Vårby gårds-bo är den hela 18 år. Så ser klassamhället ut. De rika kan köpa sig ett längre liv medan fattiga får betala med ett kortare liv. 

Inte nog med att du får lägre pension, du får dessutom leva ett betydligt kortare liv.

I det läget väljer regeringen att tillsammans med den så kallade pensionsgruppen, där även allianspartierna ingår, öppna för att vi ska få arbeta tills vi blir 69 år. Den föreslagna åldersgränsen skulle innebära att den tidigaste pensionsåldern höjs från 61 till 63 år samt att Lagen om anställningsskydd (Las) ska gälla till 69 år, i stället för 67. 

Visst kan säkert en del människor jobba längre än i dag. De bör så klart få göra det om orken och viljan finns. Men jag trodde att det stora problemet med dagens pensionssystem var att det är ekonomiskt ohållbart för väldigt många människor? Det gör uppenbarligen inte regeringen. 

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V). Foto: NORA LOREK / TT

Bra arbetsmiljö

Vänsterpartiet håller med om att pensionssystemet och arbetsmarknaden behöver förändras. Men det vi behöver är en arbetsmiljö som gör att du orkar arbeta hela vägen fram till att det är dags att gå i pension. Vi behöver en lagstadgad rätt till heltid och en delad föräldraförsäkring. Kvinnors och mäns arbete måste börja värderas lika och de orättvisa löneskillnaderna ska bort. Även garantipensionen måste höjas. Vi har försökt med det gång på gång i budgetförhandlingarna men fått nobben av regeringen. 

Vem hade trott att en rödgrön regering skulle vägra att höja garantipensionen? Kan det vara för att de i pensionsfrågan samarbetar med borgarna?

Det är hög tid att ge kvinnor och arbetare rimliga pensioner. Till dess att en ny pensionsutredning tillsätts, med utgångspunkten att säkerställa en tydlig förutsägbar pension som går att leva på, måste justeringar i dagens system göras. Låt oss fokusera på det och låt oss fixa ett pensionssystem som är jämlikt för alla. 

 

Av Ulla Andersson

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson

 

LÄS MER - Sultan Kayhan: Utan välfärden hade jag förlorat även min mamma

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!