Vi kommer att ta hand om Sverige

Med uppehållstillstånd genom gymnasiestudier ger man tillbaka hoppet till de ensamkommande ungdomarna och civilsamhället, skriver Fatemeh Khavari.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Fatemeh Khavari är talesperson för "Ung i Sverige".
Foto: Amir Nabizadeh

Nu har regeringen, Vänsterpartiet och Centerpartiet chansen att göra rätt och rösta ja till lagförslaget.

Varje ensamkommande ungdom är tusentals nya möjligheter för Sverige att växa sig starkare, skriver Fatemeh Khavari. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DE ENSAMKOMMANDE. Det började med att min vän ringde mig sommaren 2017 och grät, han hade fått avslag. Det var startskottet för vad som skulle bli en historisk strejk som pågår än i dag. Ung i Sverige är de unga afghaner som flytt våldet för ett liv och en framtid i trygghet här. Från Mynttorget, till Medborgarplatsen till Norra bantorget. In i de största debattprogrammen och dagstidningarna och ut över hela landet kom vi. För att ungdomarna ska få stanna i Sverige. 

Om någon månad är det dags för riksdagen att rösta om ett lagförslag som handlar om uppehållstillstånd genom gymnasiestudier. Ett förslag regeringen har stött och blött och drivit på som en konsekvens av vårt och civilsamhällets intensiva upprop för att stoppa utvisningarna. Uppskattningsvis ska det lagförslaget komma att omfatta 9 000 ungdomar som annars skulle hotas med utvisning. Vi välkomnar lagförslaget som en delseger i vår kamp för mänskliga rättigheter. 

Ensamkommande blev en bricka i spelet om makten

Politikerna spelar med våra liv och det är därför ensamkommande ungdomar har det så svårt i dag. Vi blev en bricka i spelet om makten och kastas mellan att vara allt från offer till förövare. Så värvar partierna röster inför valet, men priset är högt. Vi sörjer de ungdomar som tvingats lämna landet eller vars liv slagits i spillror mellan avslagsbeslut i utdragna handläggningar. Det här lagförslaget är en seger i ett mycket svårt politiskt landskap. Det är en chans för de politiker som säger sig stå på rättvisans sida att faktiskt göra det rätta. 


LÄS MER: Utvisningarna är inget annat än ren dumhet


Detta skulle vara en väldigt positiv utgång i ett svårt politiskt läge. Jag ser så klart vidare möjligheter för de ungdomar som samlas i "Ung i Sverige" att få en framtid här och det här lagförslaget visar att det går att göra något. Man måste bara vilja tillräckligt och kämpa för det, vi får se vad nästa steg blir. 

De flesta erkänner sveket oavsett vilken sida av politiken man står på – och ber om en lösning. Människor vill se politiskt ansvar.

Ännu ett bombattentat i Afghanistan

I går slogs vi av de blodiga bilderna från ännu ett bombattentat i Afghanistans huvudstad Kabul som skördade närmare 60 människoliv. Det är med dessa bilder i huvudet som tusentals ungdomar somnar på kvällarna, och med en legitim rädsla för sina egna liv. Efter långa handläggningar och bristande asylprocesser hos Migrationsverket så ligger nu ett förslag på politikernas bord som kan rädda många unga människor.


LÄS MER: Nu visar vi världen att Sverige ger med sig 


Rösta för lagförslaget om du är för tusen nya möjligheter. De ungdomar som omfattas av lagen känner inte det som Migrationsverket kallar vårt hemland, det är Sverige som är vårt hem. Sverige är vår framtid och vi kommer ta hand om det. Varje människa är värdefull, varje ensamkommande ungdom är tusentals nya möjligheter för Sverige att växa sig starkare. Och tusen nya möjligheter för de ungdomar som kämpat hela sitt liv för att överleva.

Sveket mot de ensamkommande märker hela samhället av. När politiken har gått från öppna hjärtan till stängda dörrar har det inneburit ett hårt slag mot stora delar av befolkningen. De ungdomar som väntat flera år, de stödpersoner och nya familjer vars vardag förnedras, de lärare och socialarbetare vars arbete nonchaleras. Gruppen papperslösa ökar och i och med det ökar otryggheten för flertalet.

Människor vill se politiskt ansvar

De flesta erkänner sveket oavsett vilken sida av politiken man står på – och ber om en lösning. Människor vill se politiskt ansvar. Med uppehållstillstånd genom gymnasiestudier ger man tillbaka hoppet till ungdomarna och civilsamhället. Här är chansen för regeringen, Vänsterpartiet och Centerpartiet att ta det ansvaret och göra rätt för de ungdomar som lagförslaget omfattar. 

Det börjar med ett samtal mellan vänner och blir till massvis av medmänniskor ute på gator och torg. Låt det mynna ut i en konkret politisk förändring för tusen nya möjligheter. Rösta igenom lagförslaget!


Av Fatemeh Khavari 

Talesperson för "Ung i Sverige"