Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi klarar oss inte utan kärnkraften

MP:s toppkandidater uppmanade M, KD och SD att sluta med ”kärnkraftsfundamentalismen”. Nu svarar Tomas Tobé.
Toppkandidaterna Alice Bah Kuhnke (MP) och artikelförfattaren Tomas Tobé (M) i djupaste grönblåa oenighet under Aftonbladets EU-debatt. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Häromveckan kom nyheten att de svenska utsläppen ökade 2018 – något som borde leda till ett sänkt tonläge från miljöpartister.

Ska vi klara av att rädda klimatet kommer vi behöva såväl förnybart som kärnkraft. Det kommer vi inte runt, skriver Tomas Tobé.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är höga hästar som Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP) sätter sig på när de angriper oss för kärnkraftsfundamentalism.

I stället för att fokusera på att hantera den akuta situation som klimatförändringarna innebär lägger Miljöpartiet fokus på att försöka fasa ut det enda kraftslaget som oavsett tid på dygnet eller året levererar stabil koldioxidfri el.

Vad som är än värre är att Miljöpartiets politik har testats och misslyckats. I Tyskland snabbavvecklas kärnkraften och samtidigt har de tyska utsläppen inte minskat nämnvärt sedan 2009.

Utsläppen har vänt upp med MP

Sedan Miljöpartiet tog över regeringsmakten har våra svenska utsläppsminskningar förvandlats till utsläppsökningar. Häromveckan kom nyheten att de svenska utsläppen ökade 2018. En nyhet som borde leda till ett sänkt tonläge från miljöpartister. Faktum är att Isabella Lövin och Stefan Löfven har misslyckats kapitalt med den svenska klimatpolitiken och nu vill Bah Kuhnke och Holmgren exportera detta misslyckande till övriga Europa.

Moderaterna vill skärpa EU:s klimatmål så att hela EU senast 2050 inte längre har några nettoutsläpp av växthusgaser, vi vill fördubbla EU:s kärnkraftsbudget och vi vill skärpa EU:s mål om förnybart till 2030 samtidigt som vi tydliggör att fokus måste ligga på fossilfritt. Dessutom driver vi på för så gynnsamma regler som möjligt för förnybara bränslen.

MP:s Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke ser många faror med kärnkraften. Foto: MILJÖPARTIET

Bortser från FN:s råd

Ska vi klara av att rädda klimatet kommer vi behöva såväl förnybart som kärnkraft. Det kommer vi inte runt. Bah Kuhnke och Holmgren bortser dock från detta. Att samtliga huvudscenarier i FN:s klimatpanels senaste rapport bygger på en kraftigt utbyggd kärnkraft rör dem inte i ryggen. 

Den naturliga frågan till Miljöpartiet är också vart våra biobränslen ska komma ifrån om våra skogsägare inte tillåts bruka sina skogar? Bah Kuhnke och Holmgrens påstådda vurm för förnybart klingar falskt eftersom de vid varje chans som ges inte tvekar att inskränka rätten att bruka sin mark. 

Det är dags för Miljöpartiet att släppa sina dogmer och tänka om. Deras politik har prövats och misslyckats. Ska vi klara av att rädda klimatet krävs det förmåga att idka självkritik. Tyvärr visar Bah Kuhnke och Holmgren inga som helst prov på det. 

 

Av Tomas Tobé (M)

Toppkandidat till Europaparlamentet