Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi jagar digitala fuskare lika hårt som kontanta

Marie Carlsson är chef för skatteavdelningen på Skatteverket.
Foto: JEANETTE ANDERSSON
Skatteverkets Conny Svensson är nationell samordnare inom kontanthandel.
Foto: JEANETTE ANDERSSON

Skatteverket måste sluta trakassera småföretagare som hanterar kontanter, skrev Peter Thörn och Björn Eriksson.

Nu svarar myndigheten: Vi kontroller alla typer av pengatransaktioner, vare sig de gjorts kontant eller digitalt. Det gäller allt från vanliga valutor till kryptovalutor och Swish-betalningar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I Skatteverkets uppdrag ingår att bidra till ett väl fungerande samhälle. Vi arbetar för att företag ska kunna verka under lika villkor. Genom en legitim och trovärdig kontroll motverkar vi fel, fusk och brott.

Peter Thörns och Björn Erikssons debattartikel ger vid handen att Skatteverket mer eller mindre enbart kontrollerar kontanthandel inom mindre företag. Så är det inte. Våra kontroller omfattar allt från globala koncerner till små och medelstora företag samt privatpersoner.

Vi kontroller alla typer av pengatransaktioner, vare sig de gjorts kontant eller digitalt, med vanliga valutor eller kryptovalutor. Detsamma gäller för Swish-betalningar.

Kontantupprorets Björn Eriksson menar att Skatteverket ägnar sig åt trakasserier.
Foto: FREDRIK KARLSSON/BILDBYRÅN

Det går utmärkt att ta emot kontanter

Skribenterna menar också att lagen om kassaregister gör det svårt eller omöjligt för företagare att ta emot kontanter. Så är det absolut inte. Det går utmärkt att ta emot kontanta betalningar med certifierade kassaregister.

Lagstiftningen för personalliggare och kassaregister har funnits i tio år. Våra erfarenheter är att regelverket tjänar sitt syfte – att motverka svartarbete och oredovisade inkomster. 

Undersökningar visar att även företagen i stort är positiva till personalliggare, inte minst i de branscher där personalliggare införts just för att skydda seriösa företag mot osund konkurrens. 

Personalliggares effekter utvärderas

Riksdagens skatteutskott har nyligen presenterat en utvärdering av personalliggarna. Utskottet har bland annat kommit fram till att avgiftsbestämmelserna bör utredas för att undersöka möjligheten att införa differentierade avgifter. 

Skatteverket genomför samtidigt en utvärdering av personalliggarnas effekter. Den blir klar till årsskiftet.

Som det är nu följer Skatteverket rådande lagstiftning, där reglerna för kontrollavgifter är att den som gör ett nytt fel inom ett år får en högre avgift. 


Av Conny Svensson

Nationell samordnare inom kontanthandel, Skatteverket

Marie Carlsson

Chef för skatteavdelningen på Skatteverket