Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vi inom media bär del av skulden för styckmordet

Journalisten Jamal Khashoggi styckmördades i Istanbul. Det finns många anledningar till att Saudiarabien trodde att man kunde utföra ett mord utan att få sitt anseende skadat, skriver Rana Sabbagh. Foto: ALI HAIDER/TT
Rana Sabbagh är ordförande för det panarabiska nätverket Arab reporters for investigative journalism. Foto: Karmelstudio

Riskerna för reportrar i Mellanöstern saknar motstycke. Samtidigt har en grupp västerländska journalister med stort inflytande bildat en stark stödtrupp för Saudiarabien, skriver Rana Sabbagh, prisad eldsjäl för grävande journalister i arabvärlden. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | JOURNALISTIK & MEDIER. Den saudiarabiska myndighetsperson – vem det än är – som gav order om att avrätta och stycka Jamal Khashoggi, måste ha trott att han kunde komma undan med det.  

Dådet var inget självmordsuppdrag.

Den 15 man starka avrättningspatrullen smög inte in i Turkiet obemärkt. De lämnade tydliga spår efter sig under den korta tid de uppehöll sig i Istanbul. De var fräcka och självsäkra – ett tydligt tecken på att det handlar om erfarna yrkesmördare. Vi kan bara spekulera i vilka deras tidigare offer varit.

Det finns många anledningar till att Saudiarabien trodde att man kunde utföra ett mord utan att få sitt anseende skadat. Min egen bransch – pressen – är en av dem. När man slutligen medgav att det rörde sig om mord rusade många journalister i arabvärlden till Saudiarabiens försvar. Vad den saudiska ledningen än sade godtogs det utan minsta ifrågasättande av journalisterna.

Journalister i väst hyllar Saudi

Och de var inte ensamma. Saudiarabien har ytterligare en stark stödtrupp: en mindre, men mycket inflytelserik, grupp av västerländska journalister, som i över ett år har berättat om det nya, reformistiska Saudiarabien och de förändringens vindar som blåst över öknen – tårdrypande visioner och ambitioner som hyllats över hela världen.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Foto: TT

När så många journalister är fast beslutna att blunda för oförrätter är det knappast förvånande att den som beordrade mordet på Kashoggi trodde att historien aldrig skulle uppdagas. Varför skulle journalister bry sig om mordet på en enskild person på ett obetydligt konsulat i Istanbul när de systematiskt ignorerat tusentals döda i Jemen och på andra ställen? Det såg inte ut som man tog någon större risk.

Vi inom media bär därför också en del av skulden till att mordet beordrades. Och skammen som drabbat Saudiarabien, och dess decennier av ”plånboksdiplomati” för att binda allierade till sig och tysta kritiska medieröster, drabbar även oss.

Mellanöstern exceptionellt farligt för journalister

Vi vet att det inte är enkelt att bedriva journalistik någonstans i världen i dag, inte ens i USA som tidigare varit en symbol för det fria ordet och demokratin. Men bristen på pressfrihet och den ständiga risk det innebär att bedriva journalistik i Mellanöstern saknar motstycke. 

Som journalist utsätts jag för statliga påtryckningar på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt.

Under de sju år som gått sedan den arabiska våren har hoppet övergått i djupaste besvikelse. Som jordanier har jag sett hur medborgerliga och politiska rättigheter begränsas. Som journalist utsätts jag för statliga påtryckningar på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt. De här åren har också varit de svåraste för Arab reporters for investigative journalism (ARIJ), med regeringar som fortsätter att vidta nya åtgärder som hotar pressfriheten. Man undanhåller information, censurerar eller tvingar media till självcensur, hotar, fängslar och nu även dödar journalister.

Mördade Jamal Khashoggi tillsammans med sin fästmö Hatice Cengiz. Foto: Privat

Arabiska myndighetspersoner kan i dag bryta mot lagen utan risk för straff. De kan vara säkra på att inte ställas till svars i sina egna länder och västvärlden blundar ofta för vad de gör. 

Jobbar du för eller mot regimen?

Valet en arabisk journalist står inför är uppenbart men föga avundsvärt: att vara regimlojal eller regimkritisk, arbeta för eller emot den styrande regimen. ARIJ anser att media aldrig ska behöva göra ett sådant val. Vår roll är att vara samhällets väktare, att upptäcka brister och kräva lösningar, avslöja orättvisor och problem, ge röst åt de svaga och de utan hopp och ställa de korrupta och inkompetenta till svars.

Man skissar även på en ny cyberbrottslag. Den skulle straffa alla som publicerar något på Facebook eller Twitter som kan misstolkas av myndigheterna.

Den politiskt polariserade press vi har i stora delar av området i dag ses ofta som en destabiliserande kraft och en källa till oenighet. Det måste också sägas att vår yrkesstandard och yrkesetik har sjunkit och vi saknar en seriös form av självreglering. Men det ursäktar inte det förtryck som våra reportrar möter i sitt dagliga arbete.

I land efter land bekämpas det fria ordet

I Egypten, där ARIJ har arbetat med över 100 journalister, har risken att fängslas ökat betydligt under president Abdul Fattah al-Sissis regim. Fler journalister har fängslats under de senaste fem åren än under alla de 30 år som Hosni Mubarak satt vid makten.

I Sana’a, Jemen, kontrollerar huthirebellerna alla mediaföretag. Journalister hotas, attackeras och kidnappas regelbundet.

Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten har gjort stora investeringar i lokala TV-stationer och panarabiska tidningar som nu fungerar som PR-maskiner.

Syrien har aldrig haft någon fri press. Men nu har det blivit ett av de farligaste länderna för journalister. De är fångade mellan regimen och dess allierade, och de beväpnade oppositionsgrupperna, bland annat kurderna och IS.

Även i Jordanien, västvärldens gunstling, måste journalisterna tillhöra den slutna, och statskontrollerade Jordanian Press Association. Man skissar även på en ny cyberbrottslag. Den skulle straffa alla som publicerar något på Facebook eller Twitter som kan misstolkas av myndigheterna. 

Nätverket ARIJ förtjänar starkt stöd

Det är mot denna dystra bakgrund som ARIJ håller sin elfte, årliga sammankomst i Jordanien, den 30 november till 2 december, på temat ”Undersökande journalistik: trender, verktyg och teknik” (Investigative Journalism; Trends, Tools and Technology). Alla ARIJEANS, som nätverkets många medlemmar kallar sig, förtjänar ett starkt stöd och belöning för mod, integritet och engagemang medan de fortsätter att bedriva sitt ”omöjliga” uppdrag i världens farligaste region.

Vi kommer inte att nöja oss med att tyst titta på. Vi kommer att vara förberedda på det värsta och fortsätta att kämpa för pressfrihet, rättssäkerhet, öppenhet, rättvisa och mänsklig värdighet.

 

Av Rana Sabbagh

Journalist 

Ordförande för det panarabiska nätverket Arab reporters for investigative journalism (ARIJ) sedan bildandet i Amman 2006. ARIJ finansieras av SIDA, IMS, DANIDA, OSF samt norska och nederländska utrikesdepartementet.