"Vi i sd är inte mer kriminella än andra"

Publicerad
Uppdaterad
  Sverigedemokraterna är en ovanligt brottsbelastad samling, menade journalisten Robert Aschberg i Expressen 6/9. Det stämmer inte, menar i dag Sd:s pressekreterare MATTIAS KARLSSON.
   "Vi har inte fler brottslingar än andra partier eller andra kategorier i samhället", skriver han.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Robert Aschberg är en uttalad

motståndare till Sverigedemokraternas åsikter om till exempel begränsad invandring och hårdare tag mot brottsligheten, men istället för att i demokratisk ordning debattera dessa ståndpunkter, väljer han att i Expressen 6/9 hänfalla åt smutskastning och lögner genom att på osakliga grunder försöka utmåla Sd som kriminella antidemokrater. Av Sverigedemokraternas ca 530 kommunfullmäktigekandidater har Aschbergs kumpaner på tidningen Expo lyckats hitta ett knappt 20- tal personer som är dömda för brott, vilket ungefär motsvarar 4 procent. Så gott som samtliga av dessa 4 procent är nu bortplockade från listorna eftersom de ljugit för partiet och uppgett sig vara ostraffade. Detta skall jämföras med uppgifterna från Brottsförebyggande rådet som säger att 21 procent av den svenska officerskåren, 24 procent av hela befolkningen och 37 procent av alla svenska män är lagförda för brott. Enligt alldeles färska uppgifter från Brottsförebyggande rådet är så många som 19 procent av riksdagspartiernas kandidater dömda för brott. Sd är således ett av Sveriges minst brottsbelastade partier. Trots detta skriver Aschberg att "en röst på Sd är en röst på brottslingar".

En långt mer skräckinjagande

uppräkning, bara från de senaste åren, hade dock kunnat göras för vilket riksdagsparti som helst. Aschberg hade till exempel kunnat skriva om:
  Den miljöpartistiske toppolitikern i Stockholm som dömdes för att ha begått sexuella övergrepp mot en 14-årig pojke.
   Den kristdemokratiske politikern i Södermanland som dömdes till barnpornografibrott efter att man hittat 1100 våldtäktsbilder på barn i åldrarna 7-14 år i hans dator.
    Vänsterpartiets toppnamn i Tierp som dömts för olaga hot och tre fall av misshandel. Det olaga hotet bestod i att han försökt leja en person att mörda sin f.d sambos man.
     Den moderat i Ekerö som den lokala partiledningen lät ställa upp i provval trots att han bara några år tidigare dömts för pedofili.
      Den socialdemokratiske KF-ordföranden i Trosa som dömdes för misshandel av en nioårig pojke.
       Den centerpartistiske politikern i Västmanland som dömdes för grovt rattfylleri.
        Den folkpartistiske kommunpolitikern i Västerås som dömdes för olaga hot och vårdslöshet i trafiken sedan han försökt preja sin fru av vägen.
         Eller varför inte den f.d redaktören på tidningen Expo, som tidigare dömts för flera grova brott, och som nu hotas av fängelse för att ha försökt elda upp sin f.d sambo?

         Knappast något parti

         är idag lika noga med renhållningen mot extremister som sverigedemokraterna är. Att Aschberg, som i sin ungdom, själv var aktiv maoist och ville störta demokratin med våld, och som är ansvarig utgivare för tidningen Expo, som bland sina medarbetare haft flera grova våldsbrottlingar som överfallit sverigedemokrater och som öppet förespråkar förbud och antidemokratiska metoder i kampen mot sina meningsmotståndare, nu sätter sig på höga hästar och pekar finger. Det måste vara höjden av hyckleri. MATTIAS KARLSSON
         Aschberg svarar: Det är ni visst!

         Pressekreterare Karlsson

         har rätt i jag är uttalad motståndare till Sverigedemokraternas åsikter om invandring och invandrare. Men tvärt emot vad han skriver så önskar jag verkligen hårdare tag mot brottsligheten. Av just det skälet vill jag varna alla medborgare som gillar lag och ordning: rösta inte på Sverigedemokraterna! Där finns för många kriminella på valsedlarna. Mina "kumpaner" på Expo har i demokratisk ordning grävt fram att - Kyss Karlsson! - 10 procent av kandidaterna på Sverigedemokraternas kommunala valsedlar är dömda för grova brott. Pressekreterare Karlsson kan själv gå till domstolarnas arkiv och läsa vad hans kriminella partikamrater ägnat sig åt: rån, stöld, bedrägerier och vapenbrott, till exempel, samt en lång rad fall av kvinnomisshandel. Pressekreterare Karlsson försvarar kriminaliteten i sitt parti med att 37 procent av alla svenska män är lagförda för brott. Det stämmer inte riktigt. Enligt Brottsförebyggande rådet kommer en så stor del av de svenska männen att lagföras "förr eller senare i livet". Expos undersökning av Sverigedemokraternas kandidater gäller domar och strafförelägganden de dragit på sig de senaste åren. När enskilda medlemmar av riksdagspartierna begår grova brott uppmärksammas detta alltid stort i medierna. Varför skulle inte kandidater för ett annat parti som vill in i den lagstiftande församlingen granskas på liknande sätt?

         Min svunna ungdoms maoism

         har jag många gånger redovisat öppet, i press, radio, böcker och tv. Och till skillnad från de Sverigedemokrater som mörkat sina brott, kandiderar jag inte till någon folkvald församling. Pressekreterare Karlssons egen partiledare Jimmie Åkesson hade den goda smaken att, om än motvilligt, tacka för avslöjandena (Insider i TV 3, 7/9). Han sa att han ville "hålla rent" i partiet. Karlsson är bara otacksam. I likhet med andra främlingsfientliga högerextremister ser han genast en konspiration; allting är alltid alla andras fel. ROBERT ASCHBERG

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag