Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Vi i alliansen måste ta till oss kritiken"

Kent Persson välkomnas av KD, C och FP som partisekreterare i moderaterna. Foto: Tomas Oneborg / Svd / Scanpix

Välkommen till gänget Kent!

Vi ser fram emot att givande samarbete med dig Kent Persson. Därför villvi, partisekreterarna för Folkpartiet Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, bjuda in dig till ett första utvecklingsmöte för Alliansen. Tillsammans ska vi höja blicken och fokusera på valrörelserna 2014 och tiden därefter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi läser med intresse de tankar om fördjupat allianssamarbete som du nu uttrycker. Men ett enskilt parti gör ingen allians. Vi är fyra partier som delar ett gemensamt ansvar för allianssamarbetet. Varje parti äger sin egen utveckling men också ett ansvar för vårt gemensamma samarbete. Den regeringsduglighet som Alliansen gång på gång visat upp är ett resultat av detta goda samarbete. Nu är tiden inne för att slipa på en förnyad reformagenda. Tillsammans kan vi leverera svar på de frågor människor möter i vardagen och komma fram till lösningar på de utmaningar som Sverige står inför.

Vi vill gärna diskutera ett antal viktiga utvecklingsfrågor för alliansen.

Kombinera valfrihet med kvalitet

Hur minskar vi utanförskapet på arbetsmarknaden ytterligare? Regeringen säger i vårpropositionen att "Arbetsmarknadens funktionssätt ska även fortsättningsvis förbättras. Det behövs fler vägar till jobb, särskilt för dem som står längst från arbetsmarknaden" och att "den höga arbetslösheten bland unga, utrikes födda, personer med relativt kort utbildning och personer med funktionsnedsättning kräver ytterligare åtgärder ." Vi behöver gemensamt arbeta fram förslag som möter denna analys.

Hur kan vi kombinera ökad valfrihet med stärkt kvalitet inom vård och omsorg? Även inom alliansstyrda kommuner finns det ett antal som inte infört LOV inom hemtjänsten. Endast en handfull har infört full valfrihet inom äldreomsorgen. Här behöver vi gemensamt driva på för ökad takt i reformarbetet på kommunal nivå.

Hur kan vi skapa ny dynamik inom allianssamarbetet? Inför valet 2006 fanns en stor energi och glädje över det nya samarbetet som starkt bidrog till valsegern.

"Alla ska vinna och alla ska bidra"

Under senare år har kritik riktats mot att allians-samarbetet har stelnat i formerna och att samarbetet till stor del begränsas till regeringsarbetet. Det är viktigt att vi gemensamt tar till oss denna kritik när vi förbereder valet 2014.

Hur kan vi gemensamt bidra till att alla allianspartier blir vinnare på samarbetet? När alliansen bildades var devisen "alla ska vinna och alla ska bidra". Hur når vi detta mål?

 

Nina Larsson, FP, Michael Arthursson, C och Acko Ankarberg Johansson, KD, är partisekreterare