Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi har råd med både flyktingar och reformer

Christina Höj Larsen är migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT
Morgan Johanssons tweet om åtstramad migrationspolitik har gett upphov till debatt.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Luf:s ordförande Joar Forssell anser att S sätter gratis busskort framför flyktingars liv.
Foto: LUF

Rasismen växer när några av oss beskrivs som en kostnad som äventyrar välfärden, skriver Christina Höj Larsen (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | MIGRATION. Gratis kollektivtrafik för unga i sommar är en av de jämlikhetsreformer som Vänsterpartiet är stolta över att ha drivit igenom i budgetförhandlingarna med regeringen. Ungas liv är en viktig fråga för oss. Det trodde vi det var för Socialdemokraterna också. Döm om vår förvåning då statsrådet Morgan Johansson ställde denna reform mot andra unga människor möjlighet att återförenas med sin familj eller få permanenta uppehållstillstånd. Så bygger man inte ett samhälle för framtiden.


LÄS MER: S väljer gratis busskort framför flyktingars liv


Liberalernas ungdomsförbund tycker att jämförelsen är helt rimlig, men att den borde ge fördel för människor på flykt snarare än för unga människor som nu får en chans både att ta sig till första jobbet och ha råd att åka med kompisarna till stranden.

Av Liberalerna kan man inte förvänta sig annat, men ett socialdemokratiskt statsråd borde väl peka på verkliga orättvisor istället för att ställa barn och unga mot varandra?

Morgan Johansson och Forssell håller de rika om ryggen

Om inte både Morgan Johansson och Luf:s Joar Forssell var så upptagna av att hålla de rika om ryggen skulle de inse att det finns goda möjligheter att både värna om asylrätten och ge unga människors i Sverige bättre livsmöjligheter. För visst finns det pengar. Knappt tvåhundra svenska miljardärer äger mer än två gånger den svenska statsbudgeten och en vd på ett stort företag tjänar 66 gånger så mycket som en undersköterska.

Av Liberalerna kan man inte förvänta sig annat, men ett socialdemokratiskt statsråd borde väl peka på verkliga orättvisor istället för att ställa barn och unga mot varandra? När några av oss beskrivs som en kostnad som äventyrar välfärden växer rasismen i klassklyftorna. Bara en ekonomi för oss alla – inte bara de få, kan förhindra det.


Av Christina Höj Larsen

Migrationspolitisk talesperson (V)