Annika Elias Foto: Kalle Assbring / Kalle AssbringAnnika Elias Foto: Kalle Assbring / Kalle Assbring
Annika Elias  Foto: Kalle Assbring / Kalle Assbring
Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Vi har inte råd att tappa kvinnors kompetens

Publicerad

Att ge kvinnorna möjlighet till arbete och karriär är en rättvisefråga som borde vara mer än självklar 2016. En individualiserad föräldraförsäkring bidrar till detta, skriver Annika Elias, ordförande Ledarna.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK

 

Kristdemokraterna kommer med fem förslag till förändringar kring föräldraledighet och uttaget av denna i en debattartikel i Expressen. Om de genomförs skulle de ha dramatiska effekter på kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Chefsorganisationen Ledarna menar att föräldraförsäkringen snarast behöver individualiseras.

KD vill kompensera för färre år i yrkeslivet om barnen är hemma länge, och via pensionssystemet buffra för kvinnor efter arbetslivet. Det innebär i praktiken att kvinnorna uteblir i ännu högre grad från arbetsmarknaden.

 

Fler kvinnor behövs som chefer, och en stor utmaning i synen på vem som kan och vill bli chef är att kvinnor i dag tar ut merparten av föräldraförsäkringen.

Varken generös lagstiftning eller jämställdhetsbonusar har hjälpt. I dag stannar 9 av 10 kvinnor som är chefer hemma längre än 6 månader vid föräldraledighet, medan knappt 1 av 10 män är lediga från chefsjobben mer än 6 månader. Undersökningar visar att även när kvinnan tjänar mer tar hon ut merparten av föräldraledigheten. Delvis sker detta utifrån individuella val hos enskilda personer, men dessa påverkas i hög grad av normer och förväntningar på både kvinnor och män.

 

Kvinnor behövs på arbetsmarknaden för konkurrenskraft och lönsamhet. Vare sig näringslivet, den offentliga eller den ideella sektorn har råd att missa kompetensen hos halva befolkningen.

Att ge kvinnorna möjlighet till arbete och karriär är en rättvisefråga som borde vara mer än självklar 2016. En individualiserad föräldraförsäkring bidrar till detta.

 

Annika Elias

ordförande Ledarna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag