Vi har fått nog – Orbán skrattar oss i ansiktet

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: JOHN THYS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emma Wiesner, Europaparlamentariker för Centerpartiet.
Foto: Fredrik Wennerlund
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för Centerpartiet.
Foto: Fredrik Wennerlund

Vårt tålamod är slut – svenska skattekronor ska inte gå till stater som gör det till en sport att kränka sina medborgare.

Vi har börjat förbereda en rättsprocess mot EU-kommissionen på grund av dess passivitet att agera mot nedmontering av demokrati i Europa, skriver Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner, Europaparlamentariker för Centerpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Europas motto är ”förenade i mångfalden”. Tyvärr verkar det vara något som många av EU:s medlemsländer och inte minst EU-kommissionen nu har glömt bort på vägen. Ungern och Polen har infört flera lagförslag som begränsar hbtqi-personers frihet och rättigheter – samtidigt som de fortsätter att använda svenska skattepengar och EU som en bankomat utan maxgräns.

I Ungern har det styrande partiet Fidesz med Viktor Orbán i spetsen under pandemin fått igenom lagförslag om att förbjuda adoptioner för samkönade par och förbud för transpersoner att byta juridiskt kön. Det senaste är att det ungerska parlamentet den 15 juni röstat igenom ytterligare lagförslag emot att ”främja homosexualitet” som en del i ett lagändringspaket som rör pedofili för att ”skydda barn”. Nu blir det förbjudet att informera och utbilda om hbtqi-personers rättigheter, att bedriva sexualundervisning för minderåriga i Ungern, inklusive att föra diskussioner om könsbyte eller homosexualitet i skolor och i medier.

Det är dags att vi visar vad våra värderingar är värda i handling

Det är en stor inskränkning på hbtqi-personers rättigheter och möjligheten att organisera sig, men också en del av den pågående censureringen av medier i landet, som blir mer och mer kontrollerade av staten i vad – och hur – de får rapportera.

Lagen är en snarlik kopia av den ryska lagen som trädde i kraft 2013 som förbjuder ”hbtqi-propaganda”, som sedan dess har använts som ett verktyg för att trakassera och diskriminera hbtqi-personer i Ryssland. Vi vet att syftet och resultatet med lagen med stor sannolikhet är och blir detsamma för hbtqi-personer i Ungern. Det är en genomvidrig utveckling. De styrande i landet sanktionerar på det här sättet att delar av den egna befolkningen diskrimineras. I spåren brukar också våld och hat följa.

Alla människors lika rätt

Mänskliga rättigheter är inte en åsikt man är för eller emot – det är en grundbult i vårt demokratiska samhälle som ska säkerställa alla människors frihet, lika rätt och möjligheter att kunna utvecklas. Därför är det beklagligt att se EU-kommissionens totala handfallenhet just när det kommer till Ungern och Polen. 

EU-kommissionen har sedan årsskiftet möjlighet att använda sig av rättstatsmekanismen: ett demokratilås som gör det möjligt att frysa EU-medel till EU:s medlemsstater som inte följer unionens gemensamma värderingar. Värderingar som värnar frihet, jämlikhet, demokrati, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Trots en deadline från Europaparlamentet satt till början av juni, har EU-kommissionen struntat i att vidta några åtgärder – trots att situationen hela tiden förvärras.

Skrattar skattebetalarna i ansiktet

Viktor Orbán skrattar skattebetalarna rakt i ansiktet samtidigt som både Ungern och Polen fortsätter att plocka ut EU-pengar som försvinner i korrumperade personers och partiers fickor. Det får vara nog nu. Svenska skattekronor ska inte gå till stater som gör det till en sport att kränka sina medborgare. Därför har vi i Europaparlamentet nu satt i gång förberedelserna för en rättsprocess mot EU-kommissionen på grund av dess passivitet att agera mot korruption och nedmontering av demokrati i Europa. 

Vårt tålamod är slut. Det är dags att vi visar vad våra värderingar är värda i handling.


Av Abir Al-Sahlani

Europaparlamentariker för Centerpartiet

Emma Wiesner

Europaparlamentariker för Centerpartiet