Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi hade kunnat slippa murar och ståltråd i asylpolitiken

Ida Alterå, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.
Philip Botström, ordförande i SSU.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hade man efter 2015 gjort förändringar av integrationen och socialförsäkringarna hade vi sluppit hålla människor ute med murar och ståltråd i dag, skriver Ida Alterå, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Att ifrågasätta och ompröva sin politik är både nödvändigt och önskvärt. Problemet är att SSU utan en tanke valt att vända ryggen åt människor på flykt i stället för att våga granska sina egna käpphästar.

Philip Botström anklagar mig i sin replik i Expressen för att använda migrationspolitiken som ett slagträ mot välfärden. Det behövs knappast – vår ineffektiva koloss till offentlig välfärd har gång på gång visat att den varken kan leverera god tillgänglighet eller likvärdighet. En human asylpolitik är bara ett av många argument för att ifrågasätta den.

SSU väljer den stora staten framför den internationella solidariteten

Själv är Botström inte sen att använda migrationen för att släppa lös kavalleriet av S-käpphästar: höj skatten från redan skyhöga nivåer och mer av offentliga medel till allt och alla. Hans lösningar är bara mer av den politik som satt oss i den här sitsen.

Ineffektiv välfärd

Hade man före 2015 lyssnat på de som ville se långsiktigt hållbara välfärdssystem hade vi stått bättre rustade för att kunna ta emot de som kom till Sverige. Hade man efter 2015 lyssnat på dem som vågat föreslå genomgripande förändringar av integration och socialförsäkringar hade vi sluppit hålla människor ute med murar och ståltråd i dag. Det ”andrum” vi skulle ha använt till att reformera systemen har Socialdemokraterna i stället ägnat åt att skrubba bort varje korn av solidaritet i den egna migrationspolitiken.

Politik handlar om prioriteringar. SSU väljer den stora staten framför den internationella solidariteten. Vi väljer en human asylpolitik framför en ineffektiv välfärdskoloss. Det är jag stolt över.

 

Av Ida Alterå

Förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund