Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi gör allt i vår makt för att stödpengarna ska betalas ut

Rickard Nordin, tf ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: JESSICA GOW/TT

Krögarna Tareq Taylor och Niklas Ahlboms rop på hjälp är välkommet. Vi möter dagligen krögare som har det brutalt tufft, inte minst med regeringens hårdare restriktioner.

Vi gör allt i vår makt för att pengarna ska betalas ut snabbare, skriver Rickard Nordin (C) och Mats Persson (L) i en replik. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Vi håller med krögarna Tareq Taylor och Niklas Ahlbom om att det är helt orimligt att de stöd som Centerpartiet och Liberalerna har varit med och förhandlat fram inte i tillräcklig utsträckning når företagen. 

Vi har sett det som en självklarhet att vi förutom generella stöd även får fram stöd som till sin utformning i stor utsträckning riktas mot särskilt utsatta branscher. Exempel på detta är sänkta arbetsgivaravgifter för unga, hyresstödpaket och framför allt omställningsstödet som är det absolut mest avgörande stödet som syftar till att hjälpa företag brett, oavsett bransch. 

Livsverk riskerar gå i kras

Men det är ett faktum att stöden inte betalas ut såsom det var tänkt när riksdagen fattade beslut, och de som blir lidande är de som mest av allt behöver stöden. Det handlar om företagares livsverk som riskerar att gå i kras om inte mer görs. 

Krögarna Tareq Taylor och Niklas Ahlbom skrev på Expressen Debatt om en bransch som håller på att dö.
Foto: DAN LEPP

Vi gör allt i vår makt för att pengarna ska betalas ut snabbare.

Vi har kallat näringsministern till riksdagen för att få veta orsakerna till förseningarna och kunna hitta lösningar. Vi har därefter varit med och drivit fram extra resurser till ansvariga myndigheter så att det inte ska vara resursbrist i administrationen som blir en flaskhals, och behövs ytterligare resurser så är vi beredda att skjuta till ännu mer. 

Det går för långsamt

Här kan vi konstatera att det fortfarande går för långsamt. När det brister i administrationen är det en styrningsfråga. Statliga myndigheter behöver verktyg och förutsättningar för att kunna genomföra de beslut som riksdagen har fattat. Det är regeringen som ansvarar för förvaltningen av våra myndigheter och vi kommer att fortsätta driva på för att företag inte ska inte gå i graven bara för att helt livsnödvändiga stöd inte betalas ut i tid.

Byråkrati får inte stå i vägen

Sedan dag ett har Centerpartiet och Liberalerna varit med och infört en rad olika åtgärder i brett och konstruktivt samarbete med andra partier. Vi vill fortsätta de konstruktiva samtalen i riksdagen och då förväntar vi oss att när beslut om stöd har fattats, då ska företagen kunna andas ut. Inte mötas av en vägg av byråkrati. 

För företagen inom dessa branscher handlar inte pandemihanteringen bara om att människor ska överleva. Det handlar också om att livsverk inte ska dö.


Av Rickard Nordin (C)

Tf ekonomiskpolitisk talesperson 

Mats Persson (L)

Ekonomiskpolitisk talesperson