Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi ger cancersjuka vård utan väntan

Forskaren John Lapidus är mycket kritisk och menar att verksamheter som Perituskliniken delar upp befolkningen i ett A- och B-lag.
Johan Andersson är vd för Mellby Gård och styrelseordförande för Perituskliniken.

När John Lapidus svingar med vänsterkroken bör han åtminstone hålla sig till fakta. Perituskliniken kommer att utöka vårdmöjligheterna för alla, inklusive landstingspatienter, svarar Johan Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. John Lapidus har i otaliga debattartiklar och i bokform pläderat för att sjukvårdsförsäkringar borde avskaffas. Lapidus angriper också Perituskliniken i Lund som startas för att öka tillgängligheten för patienter och därmed minska vårdköerna. 

När Lapidus svingar med vänsterkroken bör han åtminstone hålla sig till fakta. Perituskliniken kommer att utöka vårdmöjligheterna för alla, inklusive landstingspatienter. Initiativtagarna, dvs familjerna Andersson, Ax:son Johnson och Paulsson, investerar långt mer än de 100 miljoner som nämns. Vi gör det för att vi har sett cancern i vitögat, direkt och indirekt, i mild form och på dess vidrigaste sätt. Vi gör det för att ingen, såsom det tyvärr rapporteras om mer och mer, ska behöva dö i väntan på vård. Idag uppfylls den så kallade vårdgarantin till knappa hälften, en katastrofal siffra som bara kan lösas med mer investeringar och kapacitet. 

Vi gör satsningen med hjärtat

Och om Lapidus tror att vi gör den här investeringen av rent ekonomiska skäl och med något annat än hjärtat som insats, så borde han läsa på mer om våra respektive verksamheter för att inse det orimliga i det antagandet. Den klinik han angriper kommer alltså att utöka den svenska vårdkapaciteten och kunna ge patienter vård utan väntan. Antingen begriper inte Lapidus detta, alternativt låter han sin ideologiska övertygelse segra över sunt förnuft. 

Gällande försäkringar kan nog alla dessa beskrivas som ojämlikhetsskapande. Olika människor gör olika bedömningar av vad man behöver försäkra sig mot och det enda som skulle avlägsna denna ”ojämlikhet” vore om staten avskaffade alla försäkringar på ett sant socialistiskt sätt. Då skulle myndighetsbyråkrater i stället avgöra vad som är det rättvisa. En sådan världsordning kanske Lapidus vill leva i, men den som läser lite ekonomisk historia landar nog oftast i andra tankar. 

 

Av Johan Andersson

Vd Mellby Gård

Styrelseordförande Perituskliniken