Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi förtjänar bättre politiker än detta

Henry Bronett.
Foto: Jan Düsing
Donald Trump.
Foto: David J. Phillip / AP TT NYHETSBYRÅN

Att populisterna fångat upp något hos väljare är tydligt. För många kommunansvariga, politiker och tjänstemän i Sverige har ertappats med händer i kakburkar, skriver Henry Bronett.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är lätt att i det närmaste bli hypnotiserad av Trump och hans gelikars förehavanden. De har initiativet och blir allt mer ogenerade i sina uttalanden och handlingar. Marine Le Pen, Viktor Orbán, med flera verkar också de med stor charm och framgång svinga sina järnrör.  

Att de fångat upp något hos väljare är tydligt. Allt för många politikerlöften, avsaknaden av genuina åsikter tröttar väljare också i vårt land. Säkert förtjänar vi bätte än de politiker vi har i dag. Nytänkare, sådana som har mod att inte bita sig fast i havererade projekt, vore önskvärda.

För många kommunansvariga, politiker och tjänstemän i Sverige har ertappats med händer i kakburkar. Malmö beskrivs som en ekonomisk katastrof. För många invandrare utan arbete, utan krav på integration eller att lära sig svenska. När kommer krisen till Göteborg, till Stockholm? Vem är ansvarig för att polisen inte rår på stenkastare som attackerar brandkår och ambulanspersonal? Vem tar hand om våra gamla och får vi adekvat sjukvård? Till och med Skatteverket har ertappats med ett korrupt ledarskap.


LÄS MER: SD kommer att få minst 25 procent 2018


För många gånger har politiker (Fridolins 100 dagar) lovat förändring. Sällan har deras löften fått något egentligt värde. Och utanför våra gränser råder krig, nöd och fattigdom som driver miljoner människor i rörelse också över medelhavet mot Europa och till oss.

I det perspektivet är det lätt att falla för populister. De pekar på andras skuld och eldar på vår oro. De försäkrar oss om att bara vi röstar på dem ordnar sig allt. Det känns igen. Så kom en Hugo Chaves till makten. En som visste hur han skulle ta hand om allt. Fast vill vi ha en sådan ”någon”?

Vår historia bekräftar envist att vi ska låta bli att falla för lockelsen. Populister fångar visserligen skickligt upp frågor som slår an och kan ibland regera med stor framgång till en början. Sebastian Haffner, i sin bok ”anteckningar om Hitler”, menar att hade Hitler avstått från att mörda judar, invadera närliggande länder och störta hela världen i krig, hade han ii dagansetts som en av Europas stora ledare. Till en början gjorde han bra saker i Tyskland. Fast till slut driver dessa människor sina medborgare och hela kontinenter utför stup.


Vi behöver tänka oss för vad vi väljer, så vi inte väljer etter värre. Det må vara enklare med dem som säger sig ha lösningar på våra omedelbara problem, men i längden är det aldrig så enkelt.

Hitler tog aldrig makten med våld. Han röstades fram av människor som du och jag på demokratisk väg.

Vi behöver försvara vår demokrati nu mer än någonsin. Att heja på de krafter som vill ’rensa upp’ är ett steg mot avgrunden. Det gäller både oss väljare och ni som tagit på er att leda landet. Ni i Regering och Riksdag.

Sverige tillhör oss alla och gör sig bäst som demokrati, hur impotent den än må verka i stunden.


Henry Bronett

Författare