Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi förstår inte KD:s ja till ökad anhöriginvandring

Se klipp om Kristdemokraterna.
Ebba Busch Thor och KD borde rösta nej till en mer generös anhöriginvandring, skriver partiets ungdomsförbund.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Martin Hallander är ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

Vi vädjar till alla kristdemokrater i riksdagen att i morgon rösta nej till en ökad anhöriginvandring.

Det är oansvarigt att öppna upp för en mer generös migrationspolitik i detta läge, skriver KDU:s ordförande Martin Hallander.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under morgondagen ska riksdagen rösta om en stor förändring av svensk migrationspolitik genom att ta ställning till en ändring i den tillfälliga lagen. Den föreslagna förändringen innebär generösare regler för anhöriginvandring. Det är oansvarigt av riksdagens partier att öppna upp för en ökad migration i det läge som Sverige befinner sig i med svåra integrationsutmaningar.

Det är ett stort misslyckande av Stefan Löfven att det inte har tillkommit en bred överenskommelse som ger en långsiktig, stram, och hållbar migrationspolitik. Faktumet är att regeringen och dess stödpartier åstadkommit raka motsatsen till ett hållbart system genom att dels driva igenom gymnasielagen, men också genom att föreslå generösare regler för anhöriginvandring i förlängningen av den tillfälliga lagen.

Försörjningskrav 

KDU vill vara tydliga med en sak, familjeåterförening är inte principiellt fel. Tvärtom är det önskvärt med familjeåterförening, men då krävs det också att Sverige har en kontrollerad och hållbar migration. Denna hållbarhet kan exempelvis uppnås genom försörjningskrav utan breda undantag, eller genom en övergång till ett kvotflyktingssystem. Det är dagens utformning av asylrätten och system för mottagning som är att beskylla för att familjer splittras.

En ökad migration innebär att Sverige riskerar att hamna i en liknande situation som för bara några år sedan

Sverige har under lång tid haft en alldeles för generös migrationspolitik. Detta kulminerade under migrationskrisen år 2015 och syns i många delar av samhället. Sveriges ohållbara migrationspolitik har bland annat resulterat i stora kostnader för staten och svåra integrationsutmaningar för många kommuner. Samtidigt ser vi också hur utanförskapsområden och parallellsamhällen befäster sig och växer fram. Det råder ingen tvekan om att de integrationsutmaningar Sverige står inför kommer att vara tuffa. Därför är det oansvarigt att öppna upp för en mer generös migrationspolitik i detta läge.

Vi är besvikna över KD:s linje

Från KDU:s sida är vi inte alls förvånade över att regeringen och dess stödpartier kommer att rösta för det här förslaget. Däremot är vi besvikna över att vårt eget parti väljer att stödja det med tanke på vilka risker det innebär för Sverige. Kristdemokraternas integrationspolitik är tuff och har svar på många av de svåra utmaningar Sverige står – och kommer att stå inför. Däremot innebär en ökad migration att Sverige riskerar att hamna i en liknande situation som för bara några år sedan, vilket kräver att vi måste omvärdera vår politik på området. KD borde därför rösta för att ta bort delarna i förslaget som leder till en generösare anhöriginvandring.

Det behövs ett asylkvotssystem

Helst av allt skulle KDU vilja se ett asylkvotssystem, där det huvudsakliga sättet att söka asyl är genom flyktingläger eller vissa zoner i konfliktområden. Med ett sådant system skulle det öppnas upp en möjlighet för att avgöra hur många flyktingar vi har kapacitet att ta emot och göra det direkt från olika flyktingläger. Ett asylkvotsystem skulle därför kunna säkra att de som är i allra störst behov av hjälp får det och att döden på medelhavet kan få ett slut. Dessutom innebär en mottagning baserad på kvoter att familjer kan hållas samman genom att komma till Sverige tillsammans. Samtidigt får Sverige kontroll över hur många som kommer hit och kan utgå ifrån vår kapacitet för mottagning. 

KDU vädjar till alla kristdemokrater i riksdagen att rösta nej till en ökad och mer generös anhöriginvandring. Vi kommer att kämpa hårt för en långsiktig och hållbar migrationspolitik för Sverige genom opinionsbildning, debatter och partiets riksting i höst.


Av Martin Hallander (KD)

Ordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet