Vi feminister har visst bättre sex

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Gudrun Schyman och Veronica Svärd svarar i dag på kritiken från Elin Grelsson. "Feminister har bättre sex". Det är inte bara parollen för Feministiskt initiativs senaste kampanj och en snabbväxande Facebook-sida. Det är också den otvetydiga slutsatsen av en forskningsstudie som visar att feminister, såväl män som kvinnor, är mer tillfredsställda med sitt sexliv. Kampanjen har blivit omdebatterad, och i Expressen (17/12) kritiserar Elin Grelsson kampanjen med påståendet att den skulle ge kvinnor skuldkänslor.
Den amerikanska forskningsstudie av Laurie Rudman och Julie Phelan som har inspirerat kampanjen bygger på enkäter med över 500 personer som fått svara på frågor om sin egen och partnerns inställning till feminism och om sitt sexliv. Resultatet var att både män och kvinnor som lever med en feminist, eller själva är feminister, rapporterar större sexuell tillfredsställelse.

Studien har inspirerat medlemmar i Feministiskt initiativ till att trycka slutsatsen på tröjor, knappar och tygväskor inför julhandeln. Det är en kampanj som gjorts med glimten i ögat, som ett skämtsamt sätt att starta en allvarlig diskussion om jämställdhet i relationer.
Det blir uppenbart att kampanjen har missförståtts av Grelsson då hon skriver att sex för Feministiskt initiativ verkar vara "liktydigt med jämställda, heterosexuella par som har rättvist och icke-maktutövande sex med varandra". Inget kunde vara mer fel. Vi vet, och hävdar starkare än många andra, att såväl relationer som sex kan ta sig enormt många olika uttryck. Därför har vi också gått i spetsen för en kritik av stereotypa normer på alla områden, vilket vi ofta fått utstå högljudd kritik för. Vårt krav på att skolans personal och på att sexualundervisningen i skolan ska ha ett normkritiskt och öppet förhållningssätt har fått en del att gå i taket. Våra förslag om ändring av namnlagen och en könsneutral äktenskapsbalk, är förslag som först förlöjligades men som nu vunnit gehör och beslutats i Riksdagen.

Elin Grelssons kritik verkar uteslutande grunda sig på hur hon uppfattar en film som en medlem i Feministiskt initiativ lagt upp på You Tube i anslutning till kampanjen. Hon verkar tro att kampanjen vill sätta upp detaljerade ideal för människors sexliv, men kampanjen innehåller ingenting av detta. Filmen (som nu har plockats bort av You Tube) innehöll sexscener med såväl homo- som heterosexuella par, vilket gör Grelssons kritik om att sex för oss bara handlar om heterosex obegriplig. Kampanjen talar inte om hur vi ska ha sex, utan vill starta en diskussion om sambandet mellan maktrelationer och hur vi har det i sovrummet.
En viktig bakgrund till kampanjen är att vi är trötta på att få höra den gamla myten om att feminister är pryda och sexualfientliga. Den myten är nära besläktad med den ständigt upprepade idén om att traditionella könsroller skulle vara en "naturlig ordning" och en nödvändig förutsättning för åtrå. Feminister är minst lika kåta som alla andra - och verkar dessutom få till det lite bättre i sängen.
En viktig aspekt som Grelsson tar upp är att många har svårt att leva upp till det som upplevs som förväntningar och krav om hur det "ska" vara i sängen. Det instämmer vi helt i. Vi tror så lätt att det är fel på oss själva, när det egentligen är förväntningarna och normerna som det är fel på. Det behövs en debatt som kan luckra upp mossiga normer och stereotypa bilder av vad som är "rätt sex" och som kan bidra till att människor i stället på allvar frågar sig: "Hur vill jag egentligen ha det i min relation?"
Jämställdhet handlar inte bara om lika lön och kvoterade bolagsstyrelser. Jämställdhet handlar lika mycket om våra relationer och maktfördelningen i hemmet. Jämställdhet handlar om både mäns och kvinnors sexuella rättigheter. Hur arbetsmarknaden och livet hemma ser ut hänger ihop och feminismen gör anspråk på att se livet som en helhet.

Feminismen provocerar
ständigt när den visar på att det personliga är politiskt. Att diskutera hur maktrelationer i samhället påverkar våra innersta känslor och relationer är uppenbarligen fortfarande kontroversiellt i Sverige.
Det provocerar, men faktum kvarstår: Feminister har faktiskt bättre sex!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag