Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi får se om Busch menade allvar med falukorven

Kristersson, Busch och de andra har nu en möjlighet. Visa att de menade allvar med den där falukorven. Våga utmana elit- och lobbyintressen och föra en politik för vanligt folk, skriver Johan Sjölander, chef på tankesmedjan Tiden.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

För första gången på mycket länge blir vi fattigare i Sverige. Kristersson, Busch och de andra har nu en möjlighet att visa om de menade allvar med den där falukorven, skriver Johan Sjölander, chef på tankesmedjan Tiden. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Storbritannien tvingades en konservativ regering nu till en förnedrande reträtt och tvingades backa på förslag som höll på att sänka både sig själva och landet genom en klassisk högerpolitik med massiva skattesänkningar för de rikaste. Förhoppningsvis är det dödsstöten för den typen av högerpolitik. I stället behövs det precis motsatta. För svensk del handlar det om att lära. Vi borde tvärtom göra som i exempelvis Spanien, lyssna på expertisen och finansiera stöd till de som drabbats hårdast av prisökningarna genom att faktiskt höja skatten för de som redan har mest. Frågan är dock om vår tillträdande högerregering har modet att utmana både sina egna ideologiska föreställningar och starka ekonomiska särintressen och göra det som faktiskt är rätt.

Applåder som tystnat

Under pandemin hyllades det vanliga folk som höll i gång landet. Undersköterskorna, lärarna, butiksbiträden och lastbilschaufförer som fortsatte att gå till jobbet trots smittspridningen. Nu är vardagen tillbaka och applåderna tycks glömda. Samtidigt står vi mitt i en annan allvarlig kris som inte minst drabbat just dess grupper. För första gången på mycket länge har vi reallönesänkningar i Sverige. Eftersom priserna ökar mer än lönerna blir vi i realiteten fattigare. Mest minskar de för arbetare. Precis efter sommaren kom siffror som visade att de i transportbranschen handlade om minus 7,4 procent, i den privata vård- och omsorgsbranschen minus 6,8 procent. Och inflationen har bara rusat sedan dess. 

Vad det handlar om är både rättvisa och krasst ekonomiskt förnuft.

Detta är inte bara ett svenskt problem. Isabelle Schnabel, ledamot av europeiska centralbankens styrelse, konstaterar i ett tal den 30 september i år att ”euro-zonen står inför en levnadsomkostnadskris.” Hon konstaterar också att detta slår hårt på både vanligt folks köpkraft och lönearbetets andel av inkomsterna. 

En kristdemokratisk falukorv

Och att det är tufft för väldigt breda grupper uppmärksammades även från höger i valrörelsen. En kristdemokratisk falukorv blev symbolen för familjer som var rädda för att deras barn skulle behöva somna hungriga. 

Men problemet för den tillträdande regeringen är att klassisk högerpolitik inte hjälper för att möta problemet. Det kan vi se i Storbritannien där såväl marknaden som väljarna gjort uppror mot Liz Truss ekonomiska politik med massiva skattesänkningar för de rikaste. Genom någon sorts kombination av ideologisk trångsynthet och att vara uppsnurrad av smala men starka elitintressen leder hon landet mot katastrofen. 

Paradoxalt nog är det den europeiska centralbanken, inte känd som någon bastion för radikal vänsterpolitik, som pekar på alternativet. Deras chefsekonom Philip Lane uppmanar europeiska regeringar att öka beskattningen av de rikaste individerna och företagen för att kunna finansiera stödet till de som drabbats hårdast av krisen. Tanken har också fått stöd i andra länder. Spanien ska till exempel införa en skatt riktad mot den rikaste procenten och använda pengarna till åtgärder som underlättar för de som har det tuffast. 

För vanligt folk

Vad det handlar om är både rättvisa och krasst ekonomiskt förnuft. Hur kan vi se till att hjälpa de som behöver stödet mest utan att ytterligare spä på inflationen? Eller med andra ord. Hur ska vi bäst hedra applåderna under pandemin utan att riskera landets ekonomiska utveckling? 

Kristersson, Busch och de andra har nu en möjlighet. Visa att de menade allvar med den där falukorven. Våga utmana elit- och lobbyintressen och föra en politik för vanligt folk. Höja skatten för de rikaste individerna och företagen och använd pengarna för att stödja de som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. 

Det vore modigt och det vore rätt. Och det skulle minska det där knipet i magen när pengarna inte räcker till det nödvändiga för hundratusentals vanliga svenska löntagare. 


Av Johan Sjölander 

Chef på Tankesmedjan Tiden