Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi duger till mer än att bara slicka kuvert

Jesper Odelberg.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin / ELISABETH OHLSON WALLIN
Jesper Odelberg.
Foto: Peter Muld / ALL RIGHTS RESERVED // INFO@PC-CONCEPT.SE

Tycker regeringen att vi bara duger till att slicka kuvert eller måla prickar på dominobrickor? skriver cp-skadade komikern Jesper Odelberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Låt mig få ställa en fråga. Jag har gått i skolan, både grundskola och gymnasium och folkhögskola. 1995 gick jag en ståuppkurs för Babben Larsson och Jan Bylund, vilket då var det bästa jag gjort i hela mitt liv. Och det är det fortfarande. Jag har jobbat på Backa teater i fyra års tid.

Jag har fått spela med fantastiska musiker, som många bara drömmer om att få göra. Och jag kommer att fortsätta med det. Jag har fått spela teatern ”Tre systrar” av Tjechov på Göteborg Stadsteaterns stora scen 2013. Jag jobbade ett tag som politisk sakkunnig i funkisfrågor för Lars Engqvist (S) när han var socialminister. Jag räddade svensk standup tillsammans med Lasse Lindroth på 90-talet. Jag har fått göra tv i Norge under tre säsonger. Allt detta har jag kunnat göra för att jag har haft personlig assistent genom LSS (lagen om stöd och service).


I förra veckan presenterade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) en särskild utredare som ska se över assistansersättningen och insatserna i LSS. Assistansersättningen har tydligen blivit för dyr.

Men utan personlig assistent är jag ingenting. Och i ett sådant samhälle vill jag inte leva kvar längre. Detta gäller inte bara mig, utan många funkisar. Vi tillför faktiskt det här samhället jävligt mycket.

Ska våra utbildningar, yrkesval och livserfarenhet inte betyda ett skvatt? Är vi så osynliggjorda vi funkisar? Alla människor kommer förr eller senare få någon form av funktionsnedsättning i sitt liv. Betänk det! För jag undrar verkligen vad regeringen håller på med.

När vår statsminister står och pratar om alla människors lika värde, så menar han det inte. Det klingar lika falskt som när Ingvar Oldsberg försöker sjunga en sång. Skillnaden är att Ingvar åtminstone försöker. Regeringen försöker inte ens bry sig om alla människors lika värde.


Det var inte detta jag hoppades på när Socialdemokraterna tog makten 2014. Inte ens Fredrik Reinfeldts regering behandlade människor så här illa faktiskt.

Vi som har assistenter har det för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt. Det innebär att gå på bio, att kunna gå på restaurang och vara delaktiga i kulturlivet, både som publik och som artist.

LSS skapar också arbetstillfällen, både för assistenter och för brukare. Och då pratar jag riktiga jobb, inga hittepåjobb. Eller tycker regeringen att vi bara duger till att slicka kuvert eller måla prickar på dominobrickor? Innan LSS fanns dog människor med funktionshinder i förtid. Ännu längre tillbaka använde man ättestupan!

Är det vad regeringen vill åstadkomma? Att rensa upp i funkisträsket? Är våra liv så lite värt? Jag vill gärna passa på att tacka Bengt Westerberg (L) och Lars Ohly (V), för att de har förstått vad alla människors lika värde betyder på riktigt. Jag skulle också vilja säga några ord till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S):  

Skillnaden mellan dig och mig Åsa, är inte så stor som man kan tro. Skillnaden är bara en sekund eller en millimeter. Du kan när som helst, var som helst, hamna i min situation. Jag kan aldrig hamna i din.

Om du mot förmodan skulle göra det, Gud förbjude, så hoppas jag är du har rätt till LSS.


Jesper Odelberg

Cp-skadad och rullstolsburen

Komiker, låtskrivare och skådespelare (tack vare LSS)


Jesper Odelberg är aktiv inom Vänsterpartiet.

FAKTA

Jesper Odelberg

Cp-skadad och rullstolsburen.

Komiker, låtskrivare och skådespelare (tack vare LSS).