Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi curlar inte förortsgängen ut ur kriminaliteten

Benjamin Dousa
Foto: Jonas Lovéus

I snitt har vi ett upplopp i månaden, en bilbrand per dag och flest dödsskjutningar i hela landet. Hade det verkligen accepterats på gatan där statsministern bor, skriver Rinkebypolitikern Benjamin Dousa (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En misshandlad journalist, stenar mot polisen och butiker som plundras hör tyvärr inte till ovanligheterna där jag bor. Jag hör polishelikoptern var och varannan dag. 

Igår hade vi årets första upplopp på Järvafältet med våldsamheter i Rinkeby. För oss som bor i Järva har den här typen av kriminalitet blivit en del av vardagen. I snitt har vi ett upplopp i månaden, en bilbrand per dag och flest dödsskjutningar i hela landet. Hade det verkligen accepterats på gatan där statsministern bor? 

För oss som bor i Järva har den här typen av kriminalitet blivit en del av vardagen.

Jag bestämde mig för att börja nattvandra under Husbykravallerna 2013. Då såg jag modiga poliser som tog av sig hjälmarna, skrattade och hälsade på barnen trots att gängen rörde sig i närheten. Då som nu ser man både det värsta och bästa hos människor vid den här typen av händelser. Det bästa hos den blåljuspersonal som offrar sin egen säkerhet för andras och det värsta hos de unga killar som sätter en hel stadsdel i skräck. Är man vuxen nog att slänga en kilotung gatsten mot en polis, då är man också vuxen nog att sitta i fängelse.   


LÄS MER: Politikerna tittar på när Rinkebybornas bilar sätts i brand  


På Järvafältet med områden som Rinkeby, Tensta och Husby finns mellan 800 – 1 000 yrkeskriminella ungdomar. Trots det har vi långt färre poliser per capita än nästintill några andra motsvarande områden i andra länder. Dessutom är påföljderna vid våldsbrott långt ifrån kännbara, särskilt om gärningsmannen är under 18 år. När straffen inte är tillräckligt hårda och fällande domar tar tid, urvattnas också respekten för rättsväsendet. Gängen vet att sannolikheten för att de blir gripna för grova brott är liten och blir de väl det är påföljden knappast avskräckande.    

S pratar ofta om bristen på sociala insatser, och att det är fler fritidsgårdar eller teaterföreställningar som är vägen framåt. Då ska man komma ihåg att Rinkeby-Kista erbjuder alla unga ett sommarjobb, har flest anställda demokratisamordnare, ungdomsvärdar och medborgarvärdar, fler fritidsgårdar än andra stadsdelar och dessutom en nästan 50-procentig högre skolpeng än skolorna inne i stan. Det går inte att curla förortsgängen ut ur kriminalitet, utan nu behövs ordning och krav.   

Det går inte att curla förortsgängen ut ur kriminalitet, utan nu behövs ordning och krav.

Utöver de polisiära insatserna så behövs en ny arbetslinje som är anpassad efter ett nytt Sverige. Vi har stora problem med arbetslöshet och bidragsberoende vilket i förlängningen leder till hopplöshet och kriminalitet. Det man kan konstatera är att det huvudsakligen är andra eller senare generationers invandrare, och inte nyanlända, som är delaktiga i våldsspiralen. Det sätter fingret på den katastrofala integrationspolitiken Sverige har fört i tjugo års tid, där man har förväntats fylla i en bidragsansökan snarare än ett CV.   


LÄS MER: Därför brände jag bilar


Jag förstår inte hur det kan vara så kontroversiellt att prata om förväntningar och krav i Sverige. Det är daltandet som skapat bidragsberoendet och passiviseringen. Fler poliser, kännbara straff, stramare bidragssystem och ordning och reda i förortsskolorna är vägen framåt. Sakta men säkert håller förortsvåldet på att normaliseras, men det kan vi aldrig tillåta. Svensk lag måste gälla även i Rinkeby.   


Benjamin Dousa

Rinkebypolitiker

Vice stadsdelsnämndsordförande (M), Rinkeby-Kista