Benjamin Dousa Foto: Jonas Lovéus
Benjamin Dousa Foto: Jonas Lovéus

Vi curlar inte förortsgängen ut ur kriminaliteten

Publicerad

I snitt har vi ett upplopp i månaden, en bilbrand per dag och flest dödsskjutningar i hela landet. Hade det verkligen accepterats på gatan där statsministern bor, skriver Rinkebypolitikern Benjamin Dousa (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En misshandlad journalist, stenar mot polisen och butiker som plundras hör tyvärr inte till ovanligheterna där jag bor. Jag hör polishelikoptern var och varannan dag. 

Igår hade vi årets första upplopp på Järvafältet med våldsamheter i Rinkeby. För oss som bor i Järva har den här typen av kriminalitet blivit en del av vardagen. I snitt har vi ett upplopp i månaden, en bilbrand per dag och flest dödsskjutningar i hela landet. Hade det verkligen accepterats på gatan där statsministern bor? 

 För oss som bor i Järva har den här typen av kriminalitet blivit en del av vardagen.

Jag bestämde mig för att börja nattvandra under Husbykravallerna 2013. Då såg jag modiga poliser som tog av sig hjälmarna, skrattade och hälsade på barnen trots att gängen rörde sig i närheten. Då som nu ser man både det värsta och bästa hos människor vid den här typen av händelser. Det bästa hos den blåljuspersonal som offrar sin egen säkerhet för andras och det värsta hos de unga killar som sätter en hel stadsdel i skräck. Är man vuxen nog att slänga en kilotung gatsten mot en polis, då är man också vuxen nog att sitta i fängelse.   


LÄS MER: Politikerna tittar på när Rinkebybornas bilar sätts i brand   

 

På Järvafältet med områden som Rinkeby, Tensta och Husby finns mellan 800 – 1 000 yrkeskriminella ungdomar. Trots det har vi långt färre poliser per capita än nästintill några andra motsvarande områden i andra länder. Dessutom är påföljderna vid våldsbrott långt ifrån kännbara, särskilt om gärningsmannen är under 18 år. När straffen inte är tillräckligt hårda och fällande domar tar tid, urvattnas också respekten för rättsväsendet. Gängen vet att sannolikheten för att de blir gripna för grova brott är liten och blir de väl det är påföljden knappast avskräckande.    

S pratar ofta om bristen på sociala insatser, och att det är fler fritidsgårdar eller teaterföreställningar som är vägen framåt. Då ska man komma ihåg att Rinkeby-Kista erbjuder alla unga ett sommarjobb, har flest anställda demokratisamordnare, ungdomsvärdar och medborgarvärdar, fler fritidsgårdar än andra stadsdelar och dessutom en nästan 50-procentig högre skolpeng än skolorna inne i stan. Det går inte att curla förortsgängen ut ur kriminalitet, utan nu behövs ordning och krav.   

Det går inte att curla förortsgängen ut ur kriminalitet, utan nu behövs ordning och krav.   

Utöver de polisiära insatserna så behövs en ny arbetslinje som är anpassad efter ett nytt Sverige. Vi har stora problem med arbetslöshet och bidragsberoende vilket i förlängningen leder till hopplöshet och kriminalitet. Det man kan konstatera är att det huvudsakligen är andra eller senare generationers invandrare, och inte nyanlända, som är delaktiga i våldsspiralen. Det sätter fingret på den katastrofala integrationspolitiken Sverige har fört i tjugo års tid, där man har förväntats fylla i en bidragsansökan snarare än ett CV.   

 

LÄS MER: Därför brände jag bilar

 

Jag förstår inte hur det kan vara så kontroversiellt att prata om förväntningar och krav i Sverige. Det är daltandet som skapat bidragsberoendet och passiviseringen. Fler poliser, kännbara straff, stramare bidragssystem och ordning och reda i förortsskolorna är vägen framåt. Sakta men säkert håller förortsvåldet på att normaliseras, men det kan vi aldrig tillåta. Svensk lag måste gälla även i Rinkeby.   

 

Benjamin Dousa

Rinkebypolitiker

Vice stadsdelsnämndsordförande (M), Rinkeby-Kista

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag