Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi bygger säkerhet genom nedrustning

Stig Henriksson (V).
Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Peter Hultqvist (S).
Foto: Sven Lindwall

Att Sverige skulle ingå ett värdlandsavtal med Nato kommer otvetydigt att uppfattas i vår omvärld som ett steg på vägen mot fullt Natomedlemskap och därmed öka spänningarna i vårt närområde, skriver Stig Henriksson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Försvarsminister Peter Hultqvist gör nu allt för att spela ner betydelsen av ett Värdlandsavtal, dels genom att i artikeln peka på allt som avtalet enligt honom i n t e innebär, dels genom att i riksdagen hävda att avtalet i princip inte innebär någon som helst förändring jämfört med dagsläget. Tyvärr är det dock så att det i många stycken oklara ramavtalet ska kompletteras med en rad, troligen hemligstämplade, tilläggsavtal som riskerar att innebära allt det försvarsministern nu dementerar. Och skulle avtalet verkligen inte innebära någon skillnad jämfört med status quo kan man ju undra vad det alls ska vara bra för.

Men detta är trots allt fakta i målet.

Den 25 maj kommer Sveriges riksdag att rösta om värdlandsavtalet med Nato. Avtalet knyter Sverige allt närmare ett medlemskap i militäralliansen. Avtalet ska gälla i så väl fredstid som vid kris eller krig.

Sverige har en lång och för vårt land en framgångsriks tradition av alliansfrihet. Genom att ingå ett värdlandsavtal med Nato riskerar vi att tvingas in i krig och konflikter som vi inte vill delta i. Att Sverige i och med värdlandsavtalet dessutom kan riskera att stå värd för kärnvapen är knappast en gynnsam säkerhetspolitisk strategi.


LÄS MER: Sveriges militära alliansfrihet ligger fast


Utgångspunkten för Sveriges försvars- och säkerhetspolitik måste vara att värna vårt lands säkerhet. Det kräver ett modernt försvar som har förmågan att samarbeta för att möta de olika former av hot vårt land kan ställas inför, men som också har möjlighet att agera förebyggande och vara en fredsskapande kraft i andra delar av världen. För att bygga förtroende för Sverige som internationell aktör i det arbetet krävs ett brett engagemang för konfliktförebyggande insatser, återupprättad respekt för folkrätten och inte minst en trovärdig militär alliansfrihet.

Ett allt tätare samarbete med Nato gör det svårare att med trovärdighet föra en självständig utrikespolitik.


Trots att det finns ett starkt folkligt stöd för fortsatt militär alliansfrihet väljer den svenska regeringen att inleda samarbeten med Nato på allt fler områden. Det finns inte något militärt hot mot Sverige. Genom att spela på människors rädsla hastar man igenom ett avtal som riskerar att få långtgående säkerhetspolitiska konsekvenser och som dessutom riskerar att strida mot grundläggande fri- och rättigheter så som den grundlagsreglerade rörelsefriheten.

Sådana inskränkningar bör föregås av noggranna överväganden och vi lämnar därför in en vilandeförklaring till riksdagen.

Internationell säkerhet ska vila på samarbete och ett starkt globalt regelverk under FN:s ledning. Världen lider i dag knappast brist på militära medel, samtidigt som det saknas verktyg för humanitära insatser och fredliga lösningar.

Att Sverige skulle ingå ett värdlandsavtal med Nato kommer otvetydigt att uppfattas i vår omvärld som ett steg på vägen mot fullt Natomedlemskap och därmed öka spänningarna i vårt närområde. 

Vi bygger säkerhet genom avspänning och nedrustning, inte genom ett värdlandsavtal och ett närmande till Nato.


Stig Henriksson

Försvarspolitisk talesperson (V)