Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi borde prata mer om kvinnors våld mot män

Till skillnad från Roks så välkomnar vi de nya, mer könsneutrala vindar som börjar blåsa när det gäller synen på våld i nära relationer, skriver Johan Rylander.Foto: SHUTTERSTOCK
Johan Rylander är ordförande för Akillesjouren Uppsala. Jouren verkar mot våld och förtryck av män i nära relationer.

Jag vänder mig emot den polariserande retorik som Roks använder – att enbart lyfta fram mäns våld mot kvinnor när man diskuterar en så viktig fråga. 

Se till att pengarna används rätt och se till att även inkludera våldsutsatta män, skriver Johan Rylander, ordförande för Akillesjouren Uppsala.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Roks ordförande, Jenny Westerstrand, kritiserar i sin artikel på Expressens debattsida det svenska samhället för att det ”numera råder ett könsneutralt tal om mäns och killars våld”. Att man, genom att använda begreppet ”våld i nära relationer”, får det att låta ”som om våldet utövas av alla och av ingen”.

Akillesförbundet har funnits i sex år och har, utan ekonomiskt bidrag från staten, arbetat med att hjälpa män som utsatts för relationsvåld. Till skillnad från Roks så välkomnar vi de nya, mer könsneutrala vindar som börjar blåsa när det gäller synen på våld i nära relationer.

Roks har fastnat i könsmaktsordningen

Att kritisera vårt samhälle för könsneutralitet när det gäller våld i nära relationer visar inget annat än att Roks har fastnat i gamla tankesätt om en könsmaktsordning där det är männen som är förövare och kvinnorna offer. 

Det är nu dags att regeringen ser över sitt uppdrag till jämställdhetsmyndigheten

Akillesförbundet beundrar det fina och viktiga arbete som kvinnojourerna bedrivit under 40 år och även alla skyddade boenden som drivits ideellt. Dock behövs en uppstyrning vad gäller skyddade boenden generellt så att hjälpen blir mer mångsidig och effektiv. Den kunskap och erfarenhet som kvinnojourerna besitter ska givetvis utnyttjas. Men det är hög tid att även ta nya grepp så att man på ett ännu bättre sätt kan skydda de kvinnor, män och barn som i dag utsätts för våld i nära relationer.

En livsviktig funktion

Jag håller med Jenny Westerstrand om att det konkreta skydds- och stödarbetet för de våldsutsatta måste sättas i första rummet. I och med att verksamheten med skyddade boenden nu läggs ut på entreprenad så måste det skötas rätt. Det är viktigt att verksamheten utvärderas och förbättras eftersom den fyller en livsviktig funktion. Personligen tror jag inte att det är enbart negativt utan att det också kan leda till en förbättring. Man kan till exempel även få möjlighet att skapa skyddade boenden som vänder sig till det stora mörkertalet våldsutsatta män som i dag inte har någonstans att ta vägen.

Jag vänder mig emot den polariserande retorik som Roks använder. Att framställa manlig personal på skyddade boenden som enbart problematisk är olyckligt. Liksom att enbart lyfta fram mäns våld mot kvinnor när man diskuterar de här viktiga frågorna. Det är nu dags att regeringen ser över sitt uppdrag till jämställdhetsmyndigheten när det gäller att minska relationsvåldet. Se till att pengarna används rätt och se till att även inkludera våldsutsatta män.

 

Av Johan Rylander

Ordförande, Akillesjouren Uppsala