Vi bönder räddar er vid en nationell kris

Låtsas inte som det regnar, Löfven. Politikerna skulle behöva tänka mer som vi bönder när det gäller krisberedskap, skriver Anette Gustawson.
Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Anette Gustawson är mjölkbonde och debattör.

Det enda vi begär är att politikerna vårdar oss även i goda tider – köp in mat från oss till de offentliga köken, se till så att vi får schysta och konkurrenskraftiga villkor att förhålla oss till. 

Då hjälper vi er mer än gärna i svåra tider, skriver mjölkbonden Anette Gustawson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag och min man är mjölkbönder och entreprenörer, stolta sådana. Vi försöker alltid se lösningar när andra ser problem. 

Ibland roas jag av tanken att man i princip kan överföra hur vi bönder tänker och bedriver våra verksamheter till hur hela landets politiker skulle behöva tänka. 

Vi bönder är oftast snabba i besluten och låter sällan kriser och katastrofer stoppa oss, om det inte handlar om väldigt segdragna kriser vill säga. Lönsamheten kan ju helt klart vara en sådan form av kris som kan vara svår att lösa i en hast på den enskilda gården.

Vi rustar för ett katastrofår

Jag tänker mer på krisberedskap i händelse av extremväder, längre strömavbrott eller stängda gränser.

Efter förra årets extremtorka valde vi på vår gård att anlägga en våtmark med möjlighet att bevattna betesmark som ligger i anslutning till denna. Vi valde även att arrendera in mer mark. Det ger oss mer foder än vad vi behöver ett normalt år och då kan vi sälja en del. Men framför allt kommer markerna att fungera som buffert under katastrofår. 

I dag är Sverige enbart självförsörjande på socker, morötter och spannmål. Samtidigt vet vi att det finns enorma möjligheter att öka produktionen av livsmedel om bara viljan finns.

Samtidigt måste vi vårda dessa marker även under de år som är bra, annars förfaller de och ger lite eller lågkvalitativt foder under ett nödår. Vi vill naturligtvis ge våra våra mjölkkor bra foder även ett nödår. Vi vet att mjölkkor behöver superbra foder för att må bra. Mår korna bra så mår även vi djurbönder bra. 

Politikerna borde tänka på samma sätt

Tänk om våra politiker skulle tänka på samma sätt. Att vårda och ta hand om landets bönder i goda tider, köpa in mat från oss till de offentliga köken, se till så att vi får schysta och konkurrenskraftiga villkor att förhålla oss till. Det säkerställer tillgång till kvalitativ mat åt befolkningen så att vi även i händelse av kris kan se till att människor kan äta och må bra. 

I dag är Sverige enbart självförsörjande på socker, morötter och spannmål. Det säger sig självt att det kommer bli en näringsfattig kost. Samtidigt vet vi att det finns enorma möjligheter att öka produktionen av livsmedel i landet om bara viljan finns. 

Vi behöver drivmedel

När stormen Alfrida gjorde oss strömlösa natten 02:27 den 2 januari i år så hade vi ett traktordrivet elverk för att klara av mjölkning, vatten till djuren och diverse annat. Men när vi blev utan ström i sju dagar så insåg vi att vi verkligen behövde ett stationärt elverk som klarar hela gårdens elförsörjning i händelse av något liknande. Så nu står ett sådant här på gården. Vi är därmed mycket bra rustade inför liknande scenarion, så länge vi har diesel i tanken.

Så är det i landet Sverige också, elverk kommer kunna driva runt en hel del, men bara så länge det finns drivmedel i tankarna. När bränslet är slut så är det slut.

Fossilfria alternativ

Vi bönder och skogsägare har även där möjlighet att försäkra Sverige i kris genom att producera fossilfria alternativ. Vi skulle kunna bli självförsörjande även på drivmedel, som snurrar nödvändiga elverk och gör livet bra mycket enklare.   

Så förutom att vi erbjuder befolkningen ett av världens mest klimatsmarta val att ställa på bordet så kan vi även bli räddningen i händelse av en nationell kris. Det enda vi begär är att ni vårdar oss även i goda tider. Då hjälper vi er mer än gärna i svåra tider.  


Av Anette Gustawson

Mjölkbonde, Billinge gård