Vi bönder borde alltid ses som samhällsviktiga

Jag hoppas att allmänheten i framtiden kommer ihåg vilka som var viktiga under krisen, så vi kan få ordning på samhällsviktiga funktioner, skriver lantbrukaren Tina Rudolphson.
Foto: SHUTTERSTOCK
Tina Rudolphson.

Är det inte konstigt att de grupper i samhället som nu klassas som samhällsviktiga – som livsmedelsproducenter och vårdpersonal – är de grupper som vi anser ska ha lägst lön i tider då vi inte har kris? skriver lantbrukaren Tina Rudolphson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vad är hållbarhet? Är det hållbart att inte ha lager? Att arbeta just in time? Att förlita sig på att andra länder ska hjälpa oss i händelse av kris eller krig?

Inom lantbruket har vi vant oss vid att arbeta i händelse av kris. Vi ska ha en backup om vi blir sjuka, vi gör manualer för våra anläggningar så någon annan kan ta över om något händer. Har man djur skall man ha reservkraftverk så man kan hålla gång produktionen. Efter sommaren 2018 när merparten av Sveriges befolkning tyckte det var härligt med sol och värme slet vi bönder från innan midsommar med att få tag i foder, bete och strö till våra djur. Alla inom lantbruket ställde upp och upplät extensiva vallar till foder, la halmen och pressade den till djurägare mm. Vi såg till att hålla koll på varandra så ingen skulle ramla igenom vårt skyddsnät.

Vi vet vad hållbarhet är

Vi fick hjälp av kommuner som såg över sin upphandling av livsmedel för att minska slaktköerna. Vi kom igenom den krisen tilltufsade men ändock igenom. Några stackars bönder fick efter det påhälsning av stormen Alfrida och insåg snart att de måste bygga ut sin reservkraft själva. Så ja, vi bönder vet vad hållbarhet är. Vi har under ett stort antal år jobbat med att försöka försörja er konsumenter med bra livsmedel utan att ni behövt tänka på annat än att mat finns i butiken.

Vill ni så kan vi försörja er men då måste vi få betalt för det vi gör, och ni konsumenter måste handla våra varor även i tider utan kris.

Nu har vi i världen den stora kris som verkligen sätter fokus på just hållbara och robusta system. Region Uppsala hade en försmak av detta i höstas då man bytte leverantör av förbrukningsmateriel och helt plötsligt stod alla utan varor. En avdelning på Akademiska sjukhuset hade varit förutseende och byggt upp ett lager som gjorde att de kunde klara sig igenom krisen medan resten undrade vad som hänt.

Inga beredskapslager

I dag har vi lantbrukare och våra organisationer än en gång försökt hjälpa till under den kris vi är mitt uppe i. Våra leverantörer har hjälpt kommuner och landsting med förnödenheter för att underlätta den mest akuta bristen på skyddsutrustning. Det är här vi borde stanna upp och tänka efter om vår devis att någon annan ska hjälpa oss verkligen är rimlig.

Om vi inte hade våra lager på lastbilar mellan producent och konsument så vore inte problemet så stort. I vår iver att minska kostnader har vi tagit bort våra lager. Vi har inga hemliga beredskapslager längre. Inget bränsle i något bergrum, ingen spannmål för framtida kriser, inget försvar att tala om. Och omvärlden har fullt upp med att klara sig själv. Är det inte konstigt att de grupper i samhället som nu klassas som samhällsviktiga – som livsmedelsproducenter och vårdpersonal – är de grupper som vi anser skall ha lägst lön i tider då vi inte har kris? 

Jag hoppas att allmänheten i framtiden kommer ihåg vilka som var viktiga, så vi kan få ordning på samhällsviktiga funktioner. Se till så att de kan överleva även i goda tider. 

Klassas som miljöfarlig verksamhet

Lantbruket är fortfarande klassat som miljöfarlig verksamhet i miljöbalken. I Norge är jordbruket viktigt för att hålla landet öppet, i Finland är jordbruket viktigt i händelse av krig eller kris, i Danmark är jordbruket en viktig exportvara. Och vi i Sverige är ”miljöfarlig verksamhet”. 

Gå in på sociala medier och sök på #vifyllerhyllorna och #harvest2020notcanceld så får ni se vad vi bönder gör för att ingjuta hopp i er konsumenter. Vi jobbar som vanligt för att ge er mat. Vill ni så kan vi försörja er men då måste vi få betalt för det vi gör, och ni konsumenter måste handla våra varor även i tider utan kris.


Av Tina Rudolphson 

Hållbar lantbrukare