Vi blir utskällda för att vi vågar se problemen

Hampus Magnusson (M) är kommunalråd i Göteborg.
Ann-Sofie Hermansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: SOCIALDEMOKRATERNA I GÖTEBORG
Göteborgsmoderaternas omdiskuterade valfilm startade debatten om verklighetsbeskrivningen av rikets näst största stad.

Ann-Sofie Hermansson (S) försöker ge sken av att tryggheten ökar. Men 66 bilbränder på ett år talar sitt tydliga språk.

Påhoppen från Göteborgs ledande politiker är ovärdiga, skriver Göteborgsmoderaterna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. När Ann-Sofie Hermansson (S) replikerar om vår valfilm om Göteborg får vi en avhyvling värdig Kapten Haddock. Det är brunskiftande smutsig populism som avslutas med det värsta en göteborgare kan dra till med – vi är fjärrstyrda av Stockholm. Ovärdiga påhopp från en politiker som i samma artikel skriver att ansvarstagande, ärlighet och konstruktivitet måste styra politiken.

Nej Soffan, nu får du kamma dig! Filmen är gjord av göteborgare för göteborgare. Filmen har kommit till efter ett omfattande politikutvecklingsarbete bland medlemmar och göteborgare.


LÄS MER: Vi svartmålar inte – så här ser verkligheten ut


Göteborg har flest särskilt utsatta områden i Sverige

I sak blir det svårare för Hermansson att svara när hon vill ge sken av att 66 bilbränder förra året (mer än en i veckan) skulle tyda på att problemet är löst och att tryggheten ökat. Samtidigt som Göteborg har flest särskilt utsatta områden i Sverige enligt polisen och Stefan Löfvén suttit i "Veckans brott" och lovat krafttag mot gängbrottslighet. Göteborgs Stad har själva också släppt en rapport där hälften av de anställda ser religiös extremism som ett problem.

Texten avslutas med det värsta en göteborgare kan dra till med – vi är fjärrstyrda av Stockholm

BRÅ:s trygghetsundersökning visar också att oron för brottslighet har ökat. Nästan 30 procent av svenskarna oroar sig i stor utsträckning över brottsligheten i samhället och 30 procent av kvinnorna känner sig otrygga när de gå ut på kvällen.

Hermansson skriver att väljarna är smarta och stolta. Det stämmer. De vill att vi ska prata om problemen väljarna ser. I en Demoskopundersökning från den 14 februari ansåg 19 procent att lag och ordning var den viktigaste valfrågan, följt av invandring på 18 procent.


Av Hampus Magnusson (M)

Kommunalråd

Axel Josefson (M)

Tf. Ordförande Göteborgsmoderaterna

David Josefsson (M)

Riksdagskandidat och ledamot i kretsstyrelsen