Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: OLLE SPORRONGKarl-Petter Thorwaldsson. Foto: OLLE SPORRONG
Karl-Petter Thorwaldsson.  Foto: OLLE SPORRONG
Therese Guovelin.Therese Guovelin.
Therese Guovelin.

Vi betalar skatt för att den ska gå till välfärden

Publicerad

Vi betalar skattepengar för att de ska gå till skolan, vården och omsorgen. Då ska pengarna också gå dit, inte till privata vinster, skriver LO:s Karl-Petter Thorwaldsson och Therese Guovelin. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ska Sverige stänga alla friskolor och bli som Nordkorea? Så låter det ibland när man lyssnar till de alternativa ”fakta” som riskkapitalbolagens lobbyister presenterar när de beskriver vad som skulle hända om vinsterna i välfärden begränsas.      

Verkliga fakta är mindre dramatiska. Förslagen från Ilmar Reepalus utredning skulle helt enkelt göra Sverige lite mer likt andra moderna länder. Det marknadsliberala experiment svensk välfärd utsatts för är nämligen internationellt unikt. 

Vi är till exempel i praktiken ensamma i världen om skattefinansierade skolor som drivs för att ägaren ska tjäna pengar. Inte ens alliansens partivänner i andra länder är beredda att gå så långt.

Ska Sverige stänga alla friskolor och bli som Nordkorea?

 Om man berättar utomlands hur vi till exempel låter riskkapitalbolag köra våra barns skolor i konkurs skakar de flesta på huvudet. Sverige ses som extremt.    

 

LÄS MER: Som Sverigevänner borde SD stå upp för den svenska välfärden 

 

Frågan är i grunden enkel: ska de skattepengar vi alla betalar för skola, vård och omsorg gå dit eller ska de gå till obegränsade vinster åt riskkapitalbolag? Det är inte så konstigt att en stor majoritet av svenska folket, även bland alliansens och SD:s väljare, vill begränsa vinsterna. Det är också därför de ekonomiska intressen som nu fritt kan berika sig på skattepengar avsedda för välfärden är så oroliga. De satsar nu stora resurser på att skrämmas kring det förslag till rimlig vinstbegränsning som Reepalus utredning presenterat. 

För fyra år sedan presenterade LO en konkret modell för vinstbegränsning. Det är en modell vi fortfarande tror på, men vi menar att förslagen i Reepaluutredningen innebär viktiga steg i rätt riktning. Utredningens förslag skulle sålla bort de ägare som sätter sina vinstintressen före kvaliteten i skola, omsorg och vård. Det betyder givetvis inte att privata alternativ försvinner. I många andra länder, till exempel Danmark och Holland, blomstrar till exempel friskolorna trots att de inte får drivas i vinstsyfte.    

Huvudproblemet i svensk välfärd är en övertro på privata marknadslösningar kombinerat med att verksamheten under lång tid fått för lite resurser. 

 

 

Vinstdriften gör också att ägare försöker tjäna pengar genom färre anställda i äldrevården, fler outbildade lärare i skolan och genom att lägga vårdcentraler där det lönar sig bäst för dem. Det är därför vi i dag har fler vårdcentraler där främst friska med småkrämpor bor och färre där behoven är som störst. Precis som Reepalus utredning konstaterar är välfärdssektorn inte som vilken marknad som helst. En dement person har inte samma möjligheter som en bilköpare att ”göra om och göra rätt”. Hospice och förskolor är inte samma sak som vitvaror eller semesterval. Det är viktigt att den medborgare som möter den offentligt finansierade välfärden kan känna trygghet i att det är hens behov som står i fokus och inte en siffra i någon resultaträkning. 

Vi betalar skattepengar för att de ska gå till skolan, vården och omsorgen.

Nu är det dags att åtgärda de problem som vinstdrift och privatiseringar skapat. Om de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna stoppar förslaget om begränsning av vinsterna i välfärden vore det ett stort svek mot deras egna väljare och samhället i stort. Vi betalar skattepengar för att de ska gå till skolan, vården och omsorgen. Då ska pengarna också gå dit, inte till privata vinster. Nu återstår bara att gå från ord till handling.    

 

Karl-Petter Thorwaldsson 

LO:s ordförande   

Therese Guovelin 

LO:s förste vice ordförande  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag