Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vi behöver fler fängelser – inte MP:s straffrabatt

MP-toppen Rasmus Ling argumenterar för att vi borde undvika att straffa brottslingar för att fängelserna är fulla. KD tycker det vore en bättre åtgärd att bygga fängelser, skriver Andreas Carlson.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Andreas Carlsson är rättpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.Foto: JESSICA GOW/TT
Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson (MP).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Den gärningsman som begått hundra stölder är värre än den som begår en stöld. För detta faktum är Miljöpartiets Rasmus Ling helt blind.

Återfallsförbrytare måste hållas inlåsta så att de fysiskt förhindras från att begå brott, skriver Andreas Carlson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Vad har högern emot straffrabatter? Det undrar Rasmus Ling (MP) i Expressen (23/10). Bäst sammanfattas kanske behovet av straff av Jerzy Sarnecki i en artikel i Kvartal, publicerad samma dag: ”Det finns mycket omfattande forskning som visar entydigt att inkapacitering ger effekter på brottsligheten. Anledningen är enkel, sitter du i fängelse kan du inte begå brott.”

Men straffrabatterna leder inte bara till att kriminella kommer ut på gatorna. De är också orättvisa.

100 barnvåldtäkter 

I mars avkunnades en dom i Högsta domstolen i ett fall där en man begått 100 barnvåldtäkter över fem år. Riksåklagaren hade yrkat på lagens strängaste straff, 14 år. Men inte ens då kunde det delas ut. En 16-åring som avrättade en man på en pizzeria i Rinkeby dömdes till tre års sluten ungdomsvård. I januari dömdes en man i Enköping för grovt vapenbrott, grov kvinnofridskränkning, tre fall av narkotikabrott, olovlig körning och rattfylla. Tack vare de av Rasmus Lings omhuldade straffrabatterna är han en fri man 2022.

Rasmus Ling argumenterar för att vi borde undvika att straffa brottslingar för att fängelserna är fulla. KD tycker att det vore en bättre åtgärd att bygga fängelser.

Ling är helt blind för det faktum att den gärningsman som begått hundra stölder är värre än den som begår en stöld. Han verkar i alla fall inte tycka det är nödvändigt att förändra straffsystemet. Men det är verkningslöst att slänga in återfallsförbrytare på samma korta straff, gång efter annan. De måste inkapaciteras så att de fysiskt förhindras från att begå brott.

Kristdemokraterna anser vidare att myndiga personer kan och ska ta ansvar för sina egna handlingar. Det är den gängse uppfattningen på alla andra områden i samhället, med några få undantag.

MP blockerar ny lag

Straffrabatterna trycker kriminaliteten längre ner i åldrarna, då gängen tjänar på att tvinga barn att transportera narkotika och tonåringar att utföra mord eftersom dessa får lägre straff. Det kallas tröskeleffekter och beskrivs i Ungdomsreduktionsutredningen som Miljöpartiet hittills blockerat från att bli lag. Att Rasmus Ling väljer att inte låtsas om detta är märkligt, då ett av Miljöpartiets få konstruktiva förslag i kriminalpolitiken är att skärpa straffen för den som utnyttjar unga till kriminalitet. Ling nämner inte brottsoffret en enda gång i sin debattartikel. Det är förståeligt, för det är svårt att skriva ett försvar för straffrabatterna i det svenska påföljdssystemet om hänsyn ska tas till att brottsoffret ska få upprättelse. Istället raljerar han över att USA har fängelsestraff på flera hundra år, vilket ingen har föreslagit.

Rasmus Ling argumenterar för att vi borde undvika att straffa brottslingar för att fängelserna är fulla. Kristdemokraterna tycker att det vore en bättre åtgärd att bygga fängelser.

 

Av Andreas Carlson (KD)

Rättspolitisk talesperson

Hovrätten sänker straffen för gruppvåldtäkt i Stockholm